Tíz év alatt pénzénél lehet

A napelemes rendszert vásárlók egyik leggyakoribb kérdése a megtérülési időre vonatkozik. Nincs ebben semmi különös, hiszen ez a technológia alapvetően egy befektetés, amelynek az összegét szeretnénk minél gyorsabban, lehetőleg kamatostul visszakapni.

A megtérülési idő kérdésében mindenkor érvényes szabályok nincsenek. Minden ház és minden rendszer egyedi, ráadásul nem szabad megfeledkezni a rajtunk kívül álló tényezőkről, például a napsütéses órák számáról és a villamos energia áráról sem. Közelítő pontossággal azonban meghatározható, mikor leszünk pénzünknél.

A költségoldalon a legfontosabb tényező a napelemes rendszer ára. Az eszközök (panelek, inverter, kábelek stb.) és a telepítés fajlagos ára leginkább a rendszer nagyságától függ és nagyon széles skálán mozog. A költségek 300-600 ezer forint között lehetnek jellemzően kWh-ként – minél kisebb, annál magasabb lesz az 1 kWh-rára eső rész. Ehhez járulhat akár százezres nagyságrendű extra költségként, ha bővíteni kell az ingatlan elektromos csatlakozási teljesítményét vagy szabványos mérőhelyet kell kiépíteni.

A költségek azonban jelentősen, akár 50%-kal csökkenthetőek, ha igénybe vesszük a széles körben elérhető állami támogatások valamelyikét. Ezek segítségével 1 kW bekerülési költsége akár 300 ezer forint alá szorítható. A jelenlegi támogatási formákról ebben a rendszeresen frissülő cikkünkben talál részleteket.

1 kWh teljesítményű napelem, ha ideális, vagyis déli tájolású, 35°-os dőlésszögű tetőre vagy állványra van felszerelve, akkor hozzávetőleg 1200 kWh villamos energiát termel évente. Az éghajlatváltozással párhuzamosan megemelkedő napos órák számának köszönhetően a következő években ez az érték magasabb is lehet.

A példában említett 1200 kWh ára jelenleg bruttó 45 ezer forint. A napelemes rendszerek működési sajátosságai és a bruttó elszámolás szabályai következtében ennek nagyjából kétharmada lesz a tényleges megtakarításunk, vagyis évente 30 ezer forint. (A napelemek termelési ciklikusságáról ide kattintva, az elérhető elszámolási módokról pedig ezen a linken olvashat.)

„Akár tíz éven belül visszahozhatja az árát.”

Természetesen módosítja a számokat, ha akkumulátoros, hibrid rendszert telepítünk. Nem kell drága, az elektromos hálózattól teljesen független, szigetüzemű rendszerekre gondolni. Elegendő lehet egy kisebb, 11-12 kWh-s lítiumos akkumulátor, ami nappal eltárolja az éjszakára kellő energia jó részét. Ilyenkor a beruházási költség magasabb lesz, viszont akkumulátor beiktatásával sokkal több áramot tudunk közvetlenül a saját napelemünkről felhasználni, így a villanyszámlánk is tovább csökken.

Összegezve elmondható, hogy egy jól méretezett, megfelelő tájolású napelemes rendszer a kínálkozó támogatások kihasználásával akár tíz éven belül visszahozhatja az árát, onnantól pedig nyereséget termel a tulajdonosának. Ráadásul a külső tényezők a javunkra is változhatnak: például ha megemelkedik az áram ára, az lerövidítheti a megtérülési időt. Illetve arról sem érdemes megfeledkezni, hogy egy telepített rendszer az ingatlan értékét is növeli