Termékeink

Hogyan működik a napelem?

A Nap energiát sugároz a Föld felé, amely hő és fény formájában érkezik, melyet egyre korszerűbb eszközök segítségével tudunk hasznosítani. Egyik -számunkra most legfontosabb- hasznosítási módja, amikor napelemek segítségével villamos energiát állítunk elő.

Napelemek - inverter - tartozékok: elsősorban erre a három dologra lesz szükségünk a napelemes rendszer telepítéséhez.

Milyen részei vannak a napelemes rendszernek?

A napelemben található ellentétes pólusú részek reagálnak a napból érkező, energiával rendelkező részecskékre, a fotonokra. A napfény elektromágneses sugárzása elektromos mezőt hoz létre a cella különböző rétegei között, amelyet elvezetve elektromos áramot hozunk létre.

Az így keletkező áramot inverter segítségével lehet felhasználni, mivel a napelemes modulokban egyenáram keletkezik, míg a fogyasztókat váltóárammal működtetjük. Ez a rendszer lelke, ennek hatékonyságán múlik a minőség nagy része. Minimum 97 % hatásfokú eszköz szükséges.

A napelem tartozékok kötik össze a nagyobb elemeket, ezek is hatással vannak a stabilitásra és a termelési hatékonyságra.

Miért éri meg a napelem?

Végső soron egyszerű a folyamat, ennek is köszönhető, hogy remek energiaforrás. Ez ma két szempontból is nagyszerű dolog. Egyrészt mert emberi léptékkel mérve a Nap kifogyhatatlan energiakészletekkel rendelkezik, másrészt a megtermelt villamos energiát saját otthonunk energiaigényének kielégítésére tudjuk fordítani.

Hosszú távon ezt azt jelenti, hogy a napelemek segítségével megszabadulunk a villamos energia költségeinktől, vagy máshonnan vizsgálva a dolgot, a Nap energiáját pénzre tudjuk váltani.

Még egy fontos eszköz van, az ad-vesz mérő. Leegyszerűsítve ez a gép vezeti az elszámolást, ez írja, mennyi áramot vettünk szolgáltatónktól, amikor nem termelt a rendszerünk, például éjjel, valamint ez rögzíti, amikor szikrázó napsütésben termelünk a szükségesen felül többletáramot. Egy jól megtervezett rendszer annyi áramot használ egy évben, mint amennyit elhasznál, így nullára jön ki a kettő különbözete. Ezen változtat a hamarosan bevezetendő bruttó elszámolási rendszer, amely előnyeiről és hátrányairól itt olvashat többet.

Tekintse meg az alábbi ábrán a legfontosabb részeket és elhelyezkedésüket.