Napelem rendszerek tervezése, engedélyeztetése és telepítése

Miért válassza a napelemet?

A megújuló energia otthoni hasznosításának legegyszerűbb és leggazdaságosabb, módja a napelem. A Nap emberi léptékkel mérve kimeríthetetlen, teljes mértékben megújuló és zöld energiaforrás. Bármennyit hasznosíthatunk belőle, nem fog elfogyni és nem fog hiányozni máshonnan. A napelemmodulok működéséhez nincs szükség tüzelőanyagra, sőt, karbantartást sem igényelnek. Emiatt ez az elektromos energia előállításának leginkább környezetbarát módja.

A napelemes rendszer az ön számára is jó döntés. Hosszú élettartamának köszönhetően egyszeri beruházással legalább harminc éven keresztül megbízhatóan termelni fog. Ezalatt minden előállított kWh energia mindössze 20-25 forintjába kerül önnek, még a jelenlegi rezsistop alatti szintnél is jóval kevesebbe. Úgyhogy nem kérdés, megéri napelemre váltani.

Családi házra, nyeregtetőre szerelt napelemmodulok.

Miért válasszon minket?

Biztosak vagyunk benne, hogy ön sem szereti a kellemetlen meglepetéseket!

Ezért komplex tervezéssel és ügyintézéssel tesszük lehetővé, hogy ön – minden szükséges információ birtokában – felelős döntést hozhasson napelemes beruházása során. Az igények felmérésétől, a napelemes rendszer ingyenes megtervezésén, engedélyezésén át a napelemek telepítéséig és üzembe helyezéséig mindent ellátunk egy kézben.

Kizárólag nemzetközileg elismert cégek termékeit (LONGi Solar modulok, Fronius, SolarEdge, Huawei, SAJ Electric inverterek, Würth tartószerkezetek) forgalmazzuk, amelyekre több évtizedes gyártói garancia jár. Ezeknek a vállalatoknak a múltja, az innovációs erőfeszítései, valamint nem utolsó sorban a hazai szerviztámogatásuk garanciát jelentenek arra, hogy az ön napelemes rendszere hosszú időn keresztül megbízhatóan működjön.

Nem árulunk zsákbamacskát. A tőlünk kapott, személyre szabott árajánlat nemcsak egy szám. Részletesen bemutatjuk, hogy a végső napelem ár milyen tételekből tevődik össze. Emellett felhívjuk a figyelmét, ha egyéb beruházásokra (például mérőhely szabványosítására vagy három fázis kiépítésére) van szükség a telepítés előtt. Az ajánlatunk a költségek mellett tartalmazza a napelemes rendszer várható éves termelését és ennek időbeli eloszlását, ami segítséget nyújt az energiafelhasználásának tudatos tervezéséhez.

A jövőre várható havi szaldós és bruttó elszámolás mellett már nem lesz lehetőség a villanyszámla kiváltására és lenullázásra. Ettől függetlenül a lakossági és vállalati napelemes rendszerek telepítése egyaránt jó döntés: tudatos energiafelhasználással, az önfogyasztás maximalizálásával megtérül a beruházás.

Minőségi napelemmodul gyártása.

Miből áll egy napelemes rendszer?

A napelemrendszer legfontosabb alkotóelemei a napelemmodulok, az inverter, valamint az ezek rögzítésére és összekapcsolására szolgáló tartószerkezetek és villamos szerelvények.

A napelemmodulok (vagy más szóval panelek) szilíciumból készült, az időjárásnak ellenálló edzett üveg borítással és masszív fémkerettel rendelkező táblák. Lapos tetőre, ferde tetőre és talajra épített tartószerkezetre egyaránt elhelyezhetők, ideális esetben dél felé tájolva, 30 fokos dőlésszöggel. A panelek monokristályos kivitelűek: az egyes napelemcellákat egyetlen szilíciumkristály alkotja. A működési elvük azonos: a beeső napfény hatására egyenáramot termelnek, amelyet egy speciális szolárkábel az inverterbe vezet.

Az inverter képes átalakítani az egyenáramot az elektromos eszközeink számára felhasználható váltóárammá és oda irányítani az energiát, ahol éppen szükség van rá. Elsőként mindig az éppen bekapcsolt elektromos eszközeinket látja el árammal, a felesleget pedig az akkumulátorokba irányítja – ha vannak –, vagy a hálózatba tölti fel.

Otthoni napelems rendszer részei.

Hálózatra tápláló és szigetüzemű napelem

A napelemes rendszerek túlnyomó többsége hálózatra tápláló, vagyis az ingatlan továbbra is csatlakozik az áramszolgáltató hálózatához. Ha a panelek egy adott pillanatban többet termelnek, mint amennyit az ön eszközei elfogyasztanak, akkor a felesleget az inverter kitáplálja. Ha pedig több áramra van szüksége éppen, mint amennyit előállít (például éjszaka), akkor a hálózatból tudja vételezni a többletet.

Létezik megoldás otthoni energiatárolásra is. Ilyenkor a többletáramot az inverter a hálózat helyett az akkumulátorokba – vagy éppen a villanyautóba – irányítja. Ehhez speciális, hibrid inverterre van szükség, mint például a Fronius GEN24. A hibrid technológiát ebben a cikkünkben mutatjuk be részletesebben.

Technikailag kivitelezhető a villamos hálózattól teljesen független, ún. szigetüzemű napelemes rendszer is. De ez csak ott lehetséges, ahol egyébként nem áll rendelkezésre áramhálózat az ingatlan előtt. Az ilyen megoldás általában drágább, mert úgy kell méretezni, hogy a legrövidebb téli napon is fedezze az ön áramszükségletét a megtermelt energia. A szigetüzemű napelemes rendszerekhez több napelemmodulra van szükség és nélkülözhetetlen az akkumulátorpakk beszerzése is. A hibrid és szigetüzemű rendszerekről a Világos mint a Nap! podcast adásában beszélgettünk. Szigetüzemű rendszerek tervezését és telepítését műszaki okokból a legtöbb esetben nem vállaljuk.

Önfogyasztás és visszatáplálás

2024 elejétől a meglévő napelemes rendszerek esetében a korábbi éves szaldós elszámolást felváltja a havi szaldó, az új napelemes beruházásoknál pedig a bruttó elszámolás. Az éves szaldó és a havi szaldó különbségéről itt írtunk bővebben.

A változások következtében a napelem akkumulátor nélkül nem lesz többé alkalmas a villanyszámla kiváltására, nem lehet nullázni az áramdíjat. Ettől még természetesen továbbra is megtérül, hiszen a saját termelésű, zöld energia a legolcsóbb alternatíva. Érdemes viszont tudatos energiafogyasztásra átállni. Vagyis odafigyelni, hogy a megtermelt áramot a lehető legnagyobb arányban azonnal fel is használjuk. Ezt meg lehet tenni például a programozható háztartási gépek (mosógép, bojler) napos órákra időzítésével, ősztől tavaszig pedig akár a napenergia fűtésrásegítésre használatával is. Ebben a cikkünkben adunk tippeket arra, hogy jövőre se legyen magas a villanyszámla.

Napelem kalkulátor

A napelemes kalkulátorunk segítségével akár ön is ki tudja számolni a fogyasztási adataiból, hogy mekkora napelemes rendszerre lehet szüksége. Szaktanácsadóink pedig készséggel adnak tájékoztatást, hogy az ön által elképzelt napelemrendszer elemeinek és telepítésének nagyságrendileg mekkora lesz a költsége. Ez egy tájékoztató árat jelent első körben. Ebben a cikkünkben bővebb információt talál arról, miből állnak össze a napelem árak.

Napelemes rendszer családoknak.

Hogyan lehet saját napelemem?

 

Napelem árajánlat

Ajánlatunkban minden részletre kiterjedő válaszokat adunk a napelemes beruházását illetően. A dokumentum tételesen tartalmazza a nekünk fizetendő díjakat, emellett nagyságrendileg leírjuk a telepítés előtt esetlegesen szükséges egyéb beruházások (mérőhely-szabványosítás, fázisbővítés, teljesítmény-bővítés) költségeit. Bemutatjuk továbbá a napelemes rendszer részletes tervét és termelési paramétereit.

Az ajánlatadáshoz ismernünk kell:

  • a háztartása / vállalkozása jelenlegi áramfogyasztási adatait,
  • a fogyasztást a későbbiekben befolyásoló, tervezett változásokat: például szauna, villanyfűtés, elektromos autó töltése stb.
  • a telepítés helyszínének alapvető jellemzőit (pontos cím, tető mérete, tájolása, tagoltsága),
  • a napelemrendszerrel kapcsolatos esztétikai és egyéb elvárásaikat.

Helyszíni felmérés nem szükséges, egy online űrlap kitöltése után el tudjuk  készíteni az ajánlatunkat.

Napelem tervezés

Az adatok birtokában pontos, részletes és személyre szabott tervet állítunk össze az ön napelemes rendszeréről. Természetesen figyelembe vesszük a helyszín adottságait, a tájolást, a benapozási adatokat és az esetleges árnyékhatásokat: például kémény, tetőablak vagy lombos fa.

A napelemes rendszer tervezése az ajánlatunk része és ennek megfelelően ingyenes.

Az elkészült napelemes tervben megmutatjuk önnek a rendszer pontos elhelyezkedését, kiosztását három dimenziós vázlatterven, teljesítményét, várható éves termelését havi bontásban, a 30 év alatt előállítandó energia egységárát (Ft/kWh), az elérhető megtakarítások összegét, működési elvét, vázlatát, minden elemét paraméterekkel, fotókkal, és természetesen a pontos árát.

Amennyiben ön elfogadja az ajánlatunkat, néhány napon belül a kivitelezéshez elengedhetetlen, pontos helyszíni felmérés alkalmával aláírjuk a szerződést, majd elindítjuk az engedélyezési folyamatot.

Napelem engedélyeztetés

Munkatársaink a napelemes rendszer engedélyeztetésének minden lépését elvégzik. Önnek a szerződéskötést követően nem lesz ezzel kapcsolatban további teendője

Projektvezető kollégáink az elfogadott árajánlat és a szerződés szerint előkészítik a beruházást és benyújtják az igénybejelentést a területileg illetékes áramszolgáltatóhoz.  Ennek jóváhagyásaként adja ki a szolgáltató a Műszaki Gazdasági Tájékoztatót (MGT). Ezt normál menetrend szerint 1-5 hét alatt kiállítja a szolgáltató. Ha viszont a szokásosnál több igény érkezik be, akkor lehet csúszás az áramszolgáltató részéről. Eközben mi elkészítjük a napelemes rendszer engedélyezési dokumentációját. Így mihelyst az MGT-t kézhez kaptuk, azonnal be tudjuk adni a csatlakozási engedélykérelmet. Ezek megléte elengedhetetlen feltétele a rendszer telepítésének, hiszen a szolgáltató ezzel az engedéllyel járul hozzá a kész napelemes rendszer hálózatra kapcsolásához. Szigetüzemű napelemrendszer esetén nincs szükség engedélyezésre, mivel nincs áramszolgáltatás a területen. Ha lenne, kellene engedélyeztetni, de abban az esetben szigetüzemű rendszer nem kap engedélyt.

Napelem telepítés

Ha az áramszolgáltató jóváhagyta a terveket és a finanszírozás is biztosított, előre egyeztetett időpontban munkatársaink telepítik a rendszert. A munka 6 kW-os rendszerméretig mindössze egyetlen napot vesz igénybe a helyszínen. A napelem kivitelező kollégák rögzítik a tartószerkezetet, felszerelik a paneleket és az invertert a megfelelő biztonsági és érintésvédelmi megoldásokkal és „kulcsrakészen” átadják önnek a rendszert.

Napelem bekapcsolás

A telepítést követően az áramszolgáltató felé kollégáink készre jelentik a napelemrendszerét, miután a szolgáltató lecseréli a meglévő villanyórát digitális ad-vesz mérőre és megkezdődhet a gondtalan zöldáram-termelés. Önnek már csak az a dolga, hogy élvezze a napsütést.

Rendszerellenőrzés

A beüzemelt rendszereket az ön külön megbízása esetén térítés ellenében, távolról rendszeres időközönként monitorozzuk. Ez fontos lehet, mert ha esetleg előfordulna rendszermeghibásodás, leállás, azt a lehető leghamarabb észleljük, és el is hárítjuk az esetleg felmerült akadályokat. A távfelügyelet azért is előnyös, mert a rendszer működés közben csak a monitoring felületen és LED fények eltérő színeivel ad esetleges hibajelzést magáról. Az interneten monitoring felületre csatlakoztatott rendszerek emailen is értesítést küldenek a rendszer tulajdonosának esetleges hibaüzenetekkel.

Otthoni napelemes rendszer engedélyeztetési és telepítési folyamata.