Napelem tájolása: mi az optimális elhelyezés és dőlésszög?

A napelem a megújuló energiaforrások begyűjtésének egyik legnagyszerűbb alternatívája. Ahhoz azonban, hogy meg tudja termelni a háztartás számára szükséges energiát, több feltételnek is teljesülnie kell. Az egyik legfontosabb ezek közül kétségtelenül az optimális napelem tájolás.

Nem mindegy ugyanis, hogy milyenek a hely adottságai, ahova a napelemeket telepítjük. Bár egy viszonylag rugalmas rendszerről van szó (hiszen a napelem tetőre vagy akár a földre is telepíthető), mégsem mindegy, hogy a panelek milyen irányba néznek, mikor és hány órát éri őket a napfény vagy milyen külső körülmények akadályozhatják a napenergia begyűjtését.

Miért olyan fontos a napelem tájolása?

Az energiatermelés hatékonyságát rengeteg tényező befolyásolja, többek között például:

  • Napsütés intenzitása: A napelemet érő napfény mennyisége a legkritikusabb tényező, mivel a több fény több energiatermelést jelent.
  • Árnyékolás és törmelék: Bármilyen, a napelem panelt árnyékoló akadály vagy törmelék (például por, falevél vagy egyéb szennyeződés) csökkentheti a hatékonyságot, mivel blokkolja a napfényt.
  • Hőmérséklet: Bár a napelemeknek szükségük van a napfényre, mindez forrósággal jár, a hőmérséklet emelkedésével pedig csökkenhet a hatékonyságuk.

Nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy mindhárom faktornál nagy szerepet játszik a tájolás. A napelemek iránya és dőlésszöge jelentősen befolyásolhatja, hogy mennyi napfényt gyűjtenek be, mennyi por vagy szennyeződés lepi be őket az idő múlásával, valamint milyen hőmérsékletre hevülnek fel. Ez pedig mind-mind kihat az energiatermelés hatékonyságára.

Ahhoz, hogy megfelelően határozzuk meg a napelemek tájolását, tapasztalatra és szakértelemre van szükség. A napelem elhelyezése tehát szakmai feladat, amihez gondos tervezésre, számolásra és kivitelezésre, egyszóval szakemberekre van szükség.

Napelem elhelyezése ideális dőlésszögben.

Napelem tájolás gyorstalpaló

A napelem tájolás során az első és legfontosabb tudnivaló az, hogy a világ északi féltekén a napelemeknek általában délre kell nézniük, hiszen nappal főleg ebből az irányból érik a földet a napsugarak. Ebből logikusan az következik, hogy a déli féltekén a fordítottja igaz: északra kell pozícionálni a napelemeket. Mivel Magyarország a Föld északi féltekén található – az Egyenlítőtől északra –, ezért idehaza a déli tájolás a legmegfelelőbb. A mi éghajlatunkon a keletre és nyugatra megosztottan tájolt napelemmodulok is kiváló eredményeket mutatnak termelési oldalon. Amiatt, mert sokkal korábban kezd termelni a rendszer reggel és sokkal tovább is termel. Ez cégek esetében különösen hatékony megoldás lehet, mert teljes mértékben igazodik a termelés a napi munkaidőhöz.

A napelemek dőlésszöge is fontos szerepet játszik a napelem ideális tájolásában – ezt a földrajzi szélesség és az évszak alapján kell beállítani, hogy a lehető legtöbb napfényt gyűjtse be. A pontos értékek és dőlésszög meghatározásához precíz számításokra van szükség.

A napelem elhelyezése is fontos szempont, hiszen hiába ideális a tájolása és a dőlésszöge, ha az elhelyezése miatt valami leárnyékolja. A magas hatásfok fenntartása érdekében kerülni kell az olyan környezet, ahol a fák vagy a szomszédos épületek árnyékot vethetnek a panelekre, illetve a poros, szennyeződésekben gazdag helyeket is kerülni kell. Bár ma már egyes fejlett rendszerek követési technológiát is használnak a nap folyamán a panelek tájolásának és dőlésének beállítására, de ezek növelhetik a napelemes rendszer költségeit és összetettségét, ezáltal meghosszabíthatják a napelemek megtérülési idejét. Sok esetben a napkövetés kiépítésével elérhető termelési többletet sokkal olcsóbban elérjük néhány plusz napelemmodul telepítésével.

A napelem elhelyezése

A legjobb hatásfok eléréséhez tehát tudni kell, hogy milyen a napelem ideális tájolása, mekkora dőlésszöget érdemes beállítani, valamint hova kell helyezni a paneleket.

Mindezekhez precíz mérésekre és pontos számolásokra van szükség, hiszen néhány fok eltérés is jelentős különbséget eredményezhet a teljesítményben vagy a hatásfokban. Ez a különbség pedig 25-30 év távlatában igencsak fokozódik.

Ahhoz, hogy a napelem tájolása tökéletes szögben, irányban és környezetben történjen, szakemberekre van szükség.

Ha kíváncsi további hasznos információkra és érdekességekre a napelemes rendszerekkel kapcsolatban, akkor hallgassa a Világos, mint a Nap! podcast adásait. Ha pedig egy saját napelemes rendszer előnyei érdekelnék, keresse ajánlatkérésért szaktanácsadóinkat!