Pályázzon velünk!

Napelem pályázat 2023: íme a legfrissebb információk

Rövidesen: Vissza nem térítendő támogatás napelemre és akkumulátorra magánszemélyeknek 2024 januártól! 65% intenzitással, bruttó elszámolással, 75 Milliárd forint keretösszeggel, legfeljebb 4 kW háztartási napelem, legfeljebb 8 kWh tárolókapacitással!

A leírások csak a legfontosabb tudnivalókat tartalmazó kivonatok. A részletes szabályok megismeréséhez tanulmányozza át a pályázati kiírásokat vagy kérje szaktanácsadóink segítségét.

Amennyiben megjelenik bármilyen, akár cégeknek, akár magánszemélyeknek szóló új napelemes pályázat 2023-ban, arról ugyanitt fogunk részletesen beszámolni.

 

100%-os (RRF-6.2.1) napelem pályázat magánszemélyeknek

Az Európai Unió Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszközéből (RRF) finanszírozott pályázatot az Innovációs és Technológiai Minisztérium azzal a céllal hirdette meg, hogy megkönnyítse az átlagnál alacsonyabb jövedelműek számára a megújuló energia hasznosítását. A nyerteseknek vissza nem térítendő támogatás járt napelemre vagy ezzel együtt a fűtési rendszer elektromossá alakítására. A meghatározott keretösszeg több mint 201 milliárd forint.

A köznyelvben ingyenes napelemes pályázat néven terjedt el a híre, hiszen az eredeti szándék szerint az elnyerhető összeg a telepítés teljes költségét fedezte volna, önerőt biztosítani nem kellett hozzá. Így azoknak az otthonára is felkerülhetett a napelem állami támogatással, akik saját forrásból nem engedhetik meg maguknak a beruházást. A nyertesek ezzel megvédhetik magukat a nemzetközi energiapiaci bizonytalanságok miatti drágulás veszélyétől, hiszen évtizedeken keresztül, további költségek nélkül termel részükre.

A pályázat első ütemének beadása 2022 februárjában lezárult. A második ütem indulását bizonytalan ideig elhalasztotta a kormány. Hivatalosan viszont nem törölték, ezért elképzelhető, hogy a megmaradt összegre valamikor a jövőben ismét lehet pályázni. Az aktuális információk részletesebben és a hatályos kiírás a központi pályázati portálon érhető el.

Pályázati lehetőség RRF napelemes támogatásra

Az RRF lakossági napelemes pályázat legfontosabb szabályai és feltételei az alábbiak:

 • Csak napelemes rendszerre 2,9 millió, napelemekre, villanyfűtésre és nyílászárócserére együtt 11,3 millió forint vissza nem térítendő támogatás igényelhető. Az összeg nagysága a tervezett rendszer teljesítményétől függ. Az érdeklődőknek felhívjuk a figyelmét, hogy a kiíráskor ez az összeg a legtöbb esetben fedezte a beruházás költségeit. Azóta viszont az infláció és a napelemes eszközök jelentős drágulása miatt biztosan szükség lesz valamekkora önerőre, ha a támogatás nem emelkedik jelentősen.
 • Pályázni csak saját tulajdonú ingatlannal lehet: legalább résztulajdonosnak kell lenni az épületben.
 • Az érintett ingatlan jövedelemmel rendelkező tulajdonosainak (tehát nem a benne élőknek vagy az eltartottaknak, csak a keresettel bíró tulajdonosoknak) a 2020-as, bevallás szerinti összevont jövedelmének egy főre jutó összege nem haladja meg a 4 850 000 forintot. A nyugdíj jövedelemnek minősül, de az összeghatár alatt a napelem pályázat nyugdíjasoknak is elérhető volt.
 • A pályázaton induláshoz mindenképpen kötelező előszerződést kötni egy regisztrált kivitelezővel. A szerződés csak nyertes pályázat esetén, a támogatói okirat kiállításakor élesedik. A regisztrált kivitelezők listáját itt találja.
 • Napelem állami támogatással telepíthető családi házra, osztatlan közös tulajdonú lakóház elkülöníthető lakrészére és legfeljebb hat lakásos társasházban lévő lakásra. Minden esetben előírás, hogy a pályázónak egyben tulajdonosnak is kell lennie.

Az állami támogatás napelemre és a fűtési rendszerek elektrifikálására is igényelhető. Egy ilyen beruházás esetében azonban célszerű megfontoltan eljárni és előzetesen szakember segítségét kérve alapos számításokat végezni. A projekt ugyanis a napenergia pályázat kedvező feltételei mellett is nagyon könnyen veszteséges lehet.

Az első és legfontosabb feladat az épület energetikai korszerűsítése: vagyis a megfelelő minőségű nyílászárók beépítése és a falak, tetőszerkezet szigetelése. Ezzel lecsökkenthető a fűtési energiaigény annyira, hogy az már egy napelemekkel kombinált hőszivattyús technológiával fedezhető.

A második lépés pedig pontos tervek készítése. Az állami napelem támogatás feltételei ugyanis korlátozzák a telepíthető rendszer méretét. Ennek a kapacitása viszont nem minden esetben elegendő az adott ingatlan megfelelő komfortú kifűtésére. Márpedig hálózati árammal kipótolni a napenergiát drága mulatság. Ezért napelemes villanyfűtésbe csak akkor szabad belevágni, ha a tetőszerkezetre helyezett napelemmodulok termelése fedezi az épület fűtési energiaigényét.

 

Otthonfelújítási támogatás napelemre

Ez a program remek lehetőséget kínált a gyermeket nevelő családok számára, hogy állami támogatással telepítsenek napelemeket az otthonaikra. Sajnos a kormányzat nem hosszabbította meg a 2022. december 31-én lejárt otthonfelújítási programot, így jelenleg ez a lehetőség nem érhető el.

A legnagyobb előnye az egyszerűsége volt. Nem igényelte előzetes pályázati dokumentáció összeállítását vagy pályázatíró bevonását, hiszen a feltételeket teljesítők számára gyakorlatilag alanyi jogon járt a támogatás, csak igényelni kellett. A feltételek pedig egyszerűek:

 • Legalább egy, 25 év alatti gyerek, aki az igénylővel egy háztartásban él.
 • Az adott ingatlannak legalább 50%-ban az igénylő vagy gyermeke tulajdonában kell lennie.
 • Illetve csak befejezett, lakott épületek korszerűsítésére lehetett igényelni, vagyis új építkezéseknek még részfeladataira sem.

A támogatáshoz rendkívül egyszerűen hozzá lehetett jutni. A beruházás befejezése után a kivitelezői számlákkal alátámasztva mindössze egy igénylést kellett benyújtani az Államkincstárhoz, akik rövid időn belül fizettek is. Ide kattintva olvashatja egy ügyfelünk történetét, aki otthonfelújítási támogatásból telepített napelemeket.

Ebből következett viszont egy kisebbfajta hátrány is. A támogatás ugyanis utófinanszírozott, vagyis először minden költséget a beruházónak kell állnia és csak a munkálatok befejezése után kapja meg az állami hozzájárulást.

Maga az összeg az adott felújítás teljes költségének 50%-a, de maximum 3 millió forint lehetett – felerészben munkadíj és anyagár. Bár magát az otthonfelújítási programot nem kifejezetten magánszemélyek napelemes rendszereinek támogatására írták ki, de ez is szerepelt a lehetséges felhasználások között. Aki teljesítette a feltételeket, annak egy könnyen elérhető, vissza nem térítendő támogatást jelentett napelemre, amelyből meg lehetett építeni egy átlagos családi ház fogyasztását fedező napelemes rendszert.

támogatott hitellehetőségek napelemekre

 

Kamatmentes hitel napelemre

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) hitelprogramja magánszemélyeknek szólt. Lényegében egyfajta állami támogatás volt napelemre. A programot többször felfüggesztette, majd újraindította a bank. Jelenleg nem aktív, nem lehet napelemre kamatmentes hitelt igényelni.

A legfontosabb szabályok az alábbiak voltak:

 • A kamatmentes hitel összege nem haladja meg az ötmillió forintot. Maga a napelemes beruházás lehet ennél nagyobb, de akkor a különbözetet saját erőből kell finanszírozni.
 • A kölcsön kamata fixen 0%, viszont különféle eljárási díjak, például az értékbecslés, a közjegyző és az energetikai tanúsítvány költsége felmerülhetnek.
 • Szükség volt önerőre. Ennek mértéke a műszaki tartalom megvalósításához szükséges, elszámolható költségek 10%-a.
 • A futamidő legfeljebb 20 év, de ennél rövidebb időszakra is lehetett szerződni.
 • A hitel többféle energiahatékonysággal vagy megújuló energiával kapcsolatos beruházásra igényelhető volt, a napelemek mellett szigetelésre, fűtéskorszerűsítésre, napkollektorra és hőszivattyúra is.

 

napelemek állami vagy európai uniós támogatásokkal

Napelem hitelből

Bármikor van lehetőség a piacon elérhető különféle lakáscélú vagy szabad felhasználású hiteleket egy napelemes beruházás finanszírozására fordítani. Amennyiben hitelből szeretne napelemes rendszert telepíteni, akkor célszerű több banktól ajánlatot kérni és a legkedvezőbb konstrukciót kiválasztani.

Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a hitel kamatai jelentősen megnövelik a beruházás teljes költségét és megnyújtják a megtérülési időt. Szaktanácsadóink több száz, általuk elvégzett kalkuláció alapján szinte minden esetben azt javasolják az érdeklődőknek, hitelfelvétel helyett inkább halasszák el a beruházást. Sokkal jobban járnak, ha később ugyan, de saját erőből vagy esetleg pályázati forrásból, állami támogatással telepítenek napelemes rendszert.

 

támogatás napelemre társasházaknak

Céges napelemes pályázatok

Vállalkozások számára korábban többféle, a magyar kormány és az Európai Unió által támogatott napelemes pályázati lehetőség létezett. Az előző uniós költségvetési ciklus kifutása és a következő ciklus támogatásai körüli konfliktus miatt azonban jelenleg nincsen olyan támogatási forma, amelyet napenergia hasznosítására igénybe vehetnek a vállalkozások.

A mostani energiapiaci környezetben a cégek számára azonban önerőből is abszolút megéri napelemekbe beruházni. Ami szempont lehet egy ilyen döntésnél:

 • A cégek a lakossági tarifák többszörösét kénytelenek fizetni az elektromos energiáért, ezért esetükben sokkal gyorsabban megtérülnek a napelemes rendszer költségei.
 • A legtöbb vállalkozás munkaidőben fogyasztja elsősorban az áramot, ami egybeesik a napelemmodulok termelési csúcsával Ezért az éves szaldós elszámolás havi szaldóvá alakulásának és a bruttó elszámolás bevezetésének rájuk sokkal kisebb a hatása. A termelésük legnagyobb részét ugyanis helyben elfogyasztják, nem kell kitáplálniuk, majd később drágábban visszavásárolni. Ez ugyancsak segít lerövidíteni a megtérülési időket.