Napelemek otthonfelújítási támogatásból – egyszerűbb, mint gondolná

A tavaly novemberben meghirdetett otthonfelújítási támogatást már több ezer család igényelte Magyarországon és valószínűleg még többen vannak, akik a következő hónapokban tervezik. Mint azt már bizonyára sokan tudják, a segítségnyújtásnak ez a formája a gyermeket nevelők számára érhető el megfelelő feltételek teljesülése esetén. Az állami támogatás a számlával igazolt beruházási költség 50%-a, legfeljebb hárommillió forint lehet.

És ami a legfontosabb: napelemes rendszerek telepítésére is igénybe vehető.

Az otthonfelújítási program utófinanszírozással működik, vagyis nem előzetesen kell pályázni a pénzre, hanem a munka befejezése után lehet igényelni. Mostanra az Energiatakarék ügyfelei körében is vannak olyanok, akik sikeresen lezárták a folyamatot és megkapták a támogatást.

A tapasztalatok kedvezőek: a hozzánk beérkező vélemények szerint az adminisztráció lehetne ugyan egyszerűbb, de az elbírálás gyors, korrekt és a pénzre sem kell sokat várni.

Ervin a Pest megyei Szadán tavaly vágott bele családi házának felújításába és ennek részeként napelemeket is szereltetett az ingatlanra. „Minden elismerésem az Energiatakaréknak, rendkívül gyorsan és precízen dolgoztak. Ragoncza Ádám decemberben járt nálunk felmérni a házat, januárban szerződtünk és február elején az óracserét követően üzembe is állt a rendszer.”

A tetőre egy 3,7 kW névleges teljesítményű napelemes rendszer került. Ervin ennek költségeihez vette igénybe az otthonfelújítási támogatást. „Az ügyintézés gyors volt és korrekt. Alig három héten belül választ kaptam a kérelemre: mindössze néhány kisebb adminisztrációs hiba javítását kérték hiánypótlásként. A második körben már nem várta meg az Államkincstár a rendelkezésére álló 30 napos határidőt, hanem öt nap alatt elbírálták és el is fogadták az anyagot.”

A pénzre sem kellett sokat várni: újabb öt napon belül Ervin számláján volt a kért összeg.

„Az internetes igénylési felület lehetne egyszerűbb, de némi odafigyeléssel és felkészüléssel kezelhető. Az esetleges hiányosságok pedig a hiánypótlás során javíthatók.”

Ervin példáját számos ügyfelünk követi vagy fogja követni ezekben a hónapokban Nekik minden dokumentumot és igazolást kiállítunk, amelyeket az otthonfelújítási támogatás igényléséhez be kell nyújtani. Ezen túlmenően az igénylésben és az adminisztrációban is segítséget nyújtunk, ha szükséges.

Ide kattintson, ha kíváncsi, milyen feltételekkel lehet önnek is saját napelemes rendszere.