Podcast

Világos, mint a Nap! – egy podcast a napelemekről.

Szakértőink és vendégeink hétről-hétre aktuális témákról és a napelemtulajdonosokat vagy ilyen beruházást tervezőket foglalkoztató kérdésekről beszélgetnek röviden, közérthetően.
Adásaink videós formában megtalálhatóak a YouTube-on, valamint hanganyagként a Spotify, az Apple és a Google podcast csatornáin.
Az egyes epizódokat megtalálja ebben a menüpontban, de ha nem biztosan nem szeretne lemaradni semmiről, kattintson az alábbi ikonok valamelyikére és iratkozzon fel a Világos, mint a Nap! adásaira a kedvenc csatornáján. Az adások elkészítésben a Brocasterz Podcast stúdió volt a partnerünk.

 

14. adás – Innováció és tudatos öngondoskodás, Bóna Szabolcs a mezőgazdasági napelem-rendszerekről

Az innováció az agrárium, így az állattenyésztés területén is szükséges és elengedhetetlen, ha valaki tartani akarja a lépést a konkurenciával, és a piaci elvárásokkal. A regeneratív gazdálkodás nem csupán egy divatos hívószó, és a közvélekedéssel szemben nincs sem hozamcsökkentő, sem pedig költségnövelő hatása. A Világos, mint a Nap! podcast legújabb adásában Bóna Szabolccsal, a Rábapordányi Mezőgazdasági Zrt. vezérigazgatójával beszélgettünk, aki 2022-ben kiérdemelte az „Év Állattenyésztője” díjat. Gazdaságukban kiemelt szerepet kapnak az innovatív és előremutató megoldások, és ezeket tökéletesen támogatja a 2019-ben telepített napelem-rendszerük.

A műsorban ezúttal nem a lakossági napelem-rendszerekkel foglalkozunk, hanem kicsit messzebbre tekintünk, egy kisalföldi mezőgazdaság megoldásait vesszük górcső alá. Szó lesz a fenntartható mezőgazdasági tevékenységek mellett a napenergia agráriumban történő felhasználásáról, annak előnyeiről és kihívásairól is. Megvizsgáljuk, hogy miben tudja támogatni a napelem-rendszer ezeket a gazdaságokat, milyen területen váltak már be, és milyen lehetőségek vannak még ezekben a telepítésekben. Az adás nemcsak az agráriumban dolgozóknak, hanem mindenki másnak is érdekes és tanulságos lehet, akiknek fontos, hogy milyen forrásból kerülnek az élelmiszerek az asztalunkra.

Az adás elérhető a szokásos podcast-csatornáinkon:

   

 

13. adás – A napelemek jövője Magyarországon: dr. Fényes Sándor a jogi változásokról és a szaldó kivezetéséről

Az elmúlt időszak szabályozásai miatt amúgy sem nyugodt napelemes piacon nemrég újabb kormányzati bejelentés borzolta a kedélyeket. Bár még tartanak az egyeztetések és újabb pontosítások várhatók, az egyelőre biztosnak látszik, hogy, akik időben telepítették a napelemrendszert, azoknak 10 évig marad az éves szaldó elszámolás, akik viszont ezután vágnak bele, azok már nem tudnak ennek az előnyeivel számolni. A Világos, mint a Nap! podcast legújabb adásában Dr. Fényes Sándor jogász, közgazdász, energetikus a vendégünk, aki energetikai jogi szakértőként segít nekünk eligazodni a jogszabályok változása okozta viharban.

A műsorban megmutatjuk, hogy hogyan jutottunk el idáig, miért van szükség törvényhozói oldalról a változtatásokra, és azt is elmagyarázzuk, hogy mi jön most a napelemes piacon. Megvizsgáljuk a számok és a lehetőségek oldaláról, hogy megéri-e még ezután is napelem-rendszert telepíteni, és azt is elmagyarázzuk, hogy hogyan érdemes hozzáállni a napenergiához a megváltozott elszámolás környezeteben.

Az adás elérhető a szokásos podcast-csatornáinkon:

   

 

12. adás – Miért dönt a napelemek mellett egy autós influenszer? / Az AutoSámán napelemes rendszere

Eheti vendégünk Bertalan Gábor, ismertebb nevén az AutóSámán – aki nem mellesleg több napelemes rendszer tulajdonosa is. Gábor önerőből, kitartó és hiteles munkával lett népszerű autós újságíró és videós. Például Magyarországon elsőként és egyedüliként tesztelhetett egy, a médiának még be sem mutatott Mercedes modellt. A beszélgetésből kiderül, a benzingőz megszállottjaként hogyan támadt fel az érdeklődése mégis a villanyautózás irányában és jutott el az elektromos járműveken keresztül a napelemekig. Megtudjuk, mekkora egy napelemszerelő súlypontemelkedése, ha megindul felé a házőrző, hogyan néz ki egy telepítés és az adminisztráció ügyfélnézetből és miért érdemes időnként ránézni az applikációban a napelempanelek termelésére? A személyes történetek mellett a jövő is szóba kerül, a beszélgetőtársak a szokásos módon Ragoncza Ádám és Kujáni Péter voltak.

Ha tetszett az adás, kövessétek az AutóSámánt is YouTube-on, Facebookon vagy TikTokon!

 

Az adás elérhető a szokásos podcast-csatornáinkon:

   

 

11. adás – Napelem, zöldtető, hőszivattyú

Folytatjuk a beszélgetést Muth Gergellyel, az invertereket gyártó Fronius Hungary műszaki tanácsadójával. A téma ezúttal a saját otthona, hiszen a szakember gyakorlatilag a napelemeket középpontba helyezve terveztette meg az épületet. Kevesebb energiával hűthető és fűthető, könnyűszerkezetes technológia, 15 centi vastag zöldtető, napelemes rendszer hibrid inverterrel és természetesen okosmérés – csak néhány részlet Gergley otthonából. Minden részletben ügyeltek a fenntarthatóságra és az energiafelhasználásukat családilag úgy tervezik, hogy a napelemes önfogyasztás a lehető legmagasabb legyen. A beszélgetésben szó esik még a villanyautókról, a visszatáplálási korlátozásról és a napelemek megtérüléséről is. A stúdióban ezúttal is Kujáni Péter és Ragoncza Ádám, az adás elérhető a YouTube-on és a szokásos csatornákon.

Az adás elérhető a szokásos podcast-csatornáinkon:

   

 

10. adás – A napelem jövője – Intersolar 2023 tapasztalatok a Fronius képviselőjével

Európa legnagyobb napelemes kiállítása, a müncheni The smarter E Europe (korábbi nevén InterSolar) tapasztalatairól beszélgettük Muth Gergellyel, az invertereket gyártó Fronius Hungary műszaki tanácsadójával. Energiamenedszment és okos technológiák, a napenergia hidrogén segítségével történő tárolása, ablakra szerelhető napelemek és az inverterek fenntarthatósága és életciklusa – többek között ezek voltak a témáink. Szokásos szakértőink, Kujáni Péter és Ragoncza Ádám ezúttal a kérdező szerepkörében:

Az adás elérhető a szokásos podcast-csatornáinkon:

    

 

9. adás – Eloszlatjuk a tévhiteket!

Akik hétről hétre velünk tartottak a Világos, mint a Nap! podcastben, tudják, hogy minden adásban igyekszünk eloszlatni a napelemmel kapcsolatos tévhiteket, amelyek gyakran tévútra viszik a fogyasztót, aki információ hiányában olyan rendszert választ, ami nem költséghatékony, és nem az ő igényeinek megfelelő. Tévhitekből van még elég, maradt erre az alkalomra is – és akik felszámolják őket: Ragoncza Ádám és Kujáni Péter, az Energiatakarék szakértői.

Az adás elérhető a szokásos podcast-csatornáinkon:

     

 

8. adás – Hibrid legyen vagy szigetüzemű? Ez itt a kérdés!

Napelemes körökben úgy tartják, energiahatékonysági szempontból a hibrid rendszer a legjobb megoldás, mert ötvözi a hagyományos, azonnali felhasználást, de raktározni is tud, a rendszerhez kapcsolt akkumulátorok segítségével. Ma összehasonlítjuk, mit tud a hibrid rendszer és mit tud a szigetüzemű rendszer, amely, mint a nevében is benne van, elkülönülten, hálózati kapcsolat nélkül is működik. DE nem mindegy, ki, milyen körülmények közé szeretné telepíteni a házi erőművét, itt is elengedhetetlen a környezettanulmány és az ügyfél alapos kikérdezése. Aki kérdez: Mattyasovszky Nóra, akik válaszolnak: Ragoncza Ádám és Kujáni Péter.

Az adás elérhető a szokásos podcast-csatornáinkon:

     

 

7. adás – Beszélgessünk a villanyfűtésről!

Az ötödik adásban érintőlegesen már foglalkoztunk az elektromos fűtéssel, akkor Ádám házán keresztül néztük meg, hogy náluk miért működik olyan jól ez a megoldás. A téma nagyon fontos, mert a felmérések során az Energiatakaréknál is sokszor találkoznak azzal a határozott véleménnyel, hogy elég csak lecserélni a gázkazánt villanyra, és máris megoldottuk a problémát. Ráadásul az elektromos fűtés most előtérbe kerül, hiszen az rrf pályázatokon keresztül az állam is támogatja a fűtés elektrifikálását, márcsak azért is, mert az áramot megtermeli nekünk a napelem. A stúdióban, mint mindig: Mattyasovszky Nóra, Ragoncza Ádám és Kujáni Péter.

Az adás elérhető a szokásos podcast-csatornáinkon:

    

 

6. adás – Mindenható-e a napelem, avagy a kacsagörbe rejtelmei.

Emlékeztek, amikor február kellős közepén – a hideg idő ellenére – megdőlt a hazai napelem termelési rekord? Ebben az adásban arról beszélgetünk Ádámmal és Péterrel, hogy ennek a hírnek örülni kell, nem kell örülni vagy elég csak nyugtázni a tényt és menni tovább. És ez még nem minden, azt is megtudhatjátok, milyen az a kacsagörbe és mi köze a napelem termeléshez. Aki kérdez: Mattyasovszky Nóra.

Az adás elérhető a szokásos podcast-csatornáinkon:

     

5. adás – Hogyan változott meg az elszámolás? Mutatjuk a gyakorlatban!

Vajon a két olasz pizza ára helyett mennyi lesz az annyi? A mostani adásban Ádám 2017-ben épült, energiatakarékos házának részletes elemzését vesszük végig, aminek éves energiadíja eddig 6000 forint volt. A napelemszektort érintő változások neki is feladták a leckét, már jó ideje azon dolgozik, mit és hogyan alakítson át a fogyasztáson, vagyis akár a napi rutinon. A stúdióban ezúttal is Mattyasovszky Nóra, Ragoncza Ádám és Kujáni Péter, az Energiatakarék szakértői.

Az adás elérhető a szokásos podcast-csatornáinkon:

     

4. adás – Mikor engedélyezik már a napelememet?

A tavaly év végi bejelentések meghozták a várt eredményt: többszörösére emelkedett a beadott napelem igények száma – a sokak szerint akár 120-130 ezer új igényt értelemszerűen nem tudták már a korábbi átfutási idővel teljesíteni a szolgáltatók, így késedelem alakult ki. A jó hír az, hogy lesz ugyan csúszás, de az igényelt telepítés biztosan elkészül minden idény esetében. A Világos, mint a nap! soron következő részében az igénylés teljes folyamatát vesszük végig, egészen a napelem üzembe helyezéséig, valamint érintjük még az RRF pályázatokat is, hiszen elindult a kifizetés.  A stúdióban ezúttal is Mattyasovszky Nóra, Ragoncza Ádám és Kujáni Péter.

Az adás elérhető a szokásos podcast-csatornáinkon:

     

3. adás – Bemutatkoznak az Energiatakarék szakértői

Ebben az epizódban bemutatkoznak az Energiatakarék szakértői: Ragoncza Ádám és Kujáni Péter. Mesélnek arról, hogy munkájuk során mindketten energiahatékony megoldásokkal foglalkoztak, és több közös projekt után döntöttek úgy, hogy Péter csatlakozik az Energiatakarékhoz.
Azonban nem elég csak beszélni arról, hogyan lehet környezetbarát módon építkezni, szakemberként jó példát is kell mutatni: mindketten olyan otthont álmodtak és valósítottak meg, amely ezeket az elveket követi.

Az adás elérhető a szokásos podcast-csatornáinkon:

     

2. adás – Energiamenedzsment és okos eszközök

Napelem telepítés előtt állsz? Összeszedtük azt a néhány fontos kérdést, amit mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz. Segítünk, hogy a kiválasztási folyamatban végén éppen azt a rendszert választ, amelyikre neked van szükséged. Arról is beszélünk, hogy mi a megoldás akkor, ha az ingatlanod még nem áll készen arra, hogy napelemet telepíts rá. A Világos, mint a nap! podcast második részében az Energiatakarék szakértőjét, Kujáni Pétert halljátok, aki Mattyasovszky Nórával beszélget.

Az adás elérhető a szokásos podcast-csatornáinkon:

     

1. adás – Eljött az igazság pillanata!

Szinte minden hétre van egy új hír, ami a napelempiacot érinti, és sokak szerint az elmúlt hónapok jogszabályváltozásai azt az üzenetet erősítették, hogy ma már nem érdemes ezt a megoldást választani. Sőt! Az is bánhatja a döntését, aki évekkel ezelőtt telepítette a rendszert. Az Energiatakarék szakértői máshogy gondolják – szerintük ugyanis most jött el az igazság pillanata, mert a rendszer már régen nem volt fenntartható, és megérett a helyzet a változásra. Ugyanakkor azt is mondják, hogy a napelem létjogosultsága nem változott, és nem megijedni kell, hanem rendet rakni a fejekben, mert a felelős energiagazdálkodás elsősorban ott és jó döntésekkel kezdődik. Ez itt a Világos Mint a nap podcast Ragoncza Ádámmal és Kujáni Péterrel, akiket Mattyasovszky Nóra kérdez.

Főbb témáink:

  • 1:40 – A napelemes kitáplálás és a szaldós elszámolás jelenlegi helyzete
  • 6:27 – Korábban sokan azért telepítettek napelemeket, mert akkor kvázi nem lesz villanyszámlájuk. Ez most megváltozik, de hogyan?
  • 8:57 – Megéri-e még belevágni a napelem telepítésbe, kifizetődik-e ez a befektetés? 10:53 – Miért tévhit az, hogy nem éri meg most napelemet telepíteni?
  • 14:13 – Segítség a döntéshez: a kalkulátor és az információk.
  • 15:05 – Egyáltalán miért kellett kivezetni a kitáplálás lehetőségét?
  • 16:52 – Milyen szemléletváltásra van szükség a mostani változások tükrében?
  • 18:41 – A változások bejelentése után hogyan nőtt meg a napelemet igénylők száma?
  • 21:37 – Lesz-e elég alapanyag a megnövekedett igények kielégítésére, és van-e erre elég szakember?
  • 23:59 – A bejelentések után volt-e pánik a napelemet igénylők között? Hogyan változott a napelem iránt igénylők száma?
  • 26:19 – Mit gondoljunk végig amikor napelem telepítés előtt állunk? Kinek, mikor lehet jó megoldás?

Hallgassa meg az adást podcast-csatornáinkon: