Podcast

Világos, mint a Nap! – egy podcast a napelemekről.

Szakértőink és vendégeink hétről-hétre aktuális témákról és a napelemtulajdonosokat vagy ilyen beruházást tervezőket foglalkoztató kérdésekről beszélgetnek röviden, közérthetően.
Adásaink videós formában megtalálhatóak a YouTube-on, valamint hanganyagként a Spotify, az Apple és a Google podcast csatornáin.
Az egyes epizódokat megtalálja ebben a menüpontban, de ha nem biztosan nem szeretne lemaradni semmiről, kattintson az alábbi ikonok valamelyikére és iratkozzon fel a Világos, mint a Nap! adásaira a kedvenc csatornáján. Az adások elkészítésben a Brocasterz Podcast stúdió volt a partnerünk.

9. adás – Eloszlatjuk a tévhiteket!

Akik hétről hétre velünk tartottak a Világos, mint a Nap! podcastben, tudják, hogy minden adásban igyekszünk eloszlatni a napelemmel kapcsolatos tévhiteket, amelyek gyakran tévútra viszik a fogyasztót, aki információ hiányában olyan rendszert választ, ami nem költséghatékony, és nem az ő igényeinek megfelelő. Tévhitekből van még elég, maradt erre az alkalomra is – és akik felszámolják őket: Ragoncza Ádám és Kujáni Péter, az Energiatakarék szakértői.

Az adás elérhető a szokásos podcast-csatornáinkon:

     

 

8. adás – Hibrid legyen vagy szigetüzemű? Ez itt a kérdés!

Napelemes körökben úgy tartják, energiahatékonysági szempontból a hibrid rendszer a legjobb megoldás, mert ötvözi a hagyományos, azonnali felhasználást, de raktározni is tud, a rendszerhez kapcsolt akkumulátorok segítségével. Ma összehasonlítjuk, mit tud a hibrid rendszer és mit tud a szigetüzemű rendszer, amely, mint a nevében is benne van, elkülönülten, hálózati kapcsolat nélkül is működik. DE nem mindegy, ki, milyen körülmények közé szeretné telepíteni a házi erőművét, itt is elengedhetetlen a környezettanulmány és az ügyfél alapos kikérdezése. Aki kérdez: Mattyasovszky Nóra, akik válaszolnak: Ragoncza Ádám és Kujáni Péter.

Az adás elérhető a szokásos podcast-csatornáinkon:

     

 

7. adás – Beszélgessünk a villanyfűtésről!

Az ötödik adásban érintőlegesen már foglalkoztunk az elektromos fűtéssel, akkor Ádám házán keresztül néztük meg, hogy náluk miért működik olyan jól ez a megoldás. A téma nagyon fontos, mert a felmérések során az Energiatakaréknál is sokszor találkoznak azzal a határozott véleménnyel, hogy elég csak lecserélni a gázkazánt villanyra, és máris megoldottuk a problémát. Ráadásul az elektromos fűtés most előtérbe kerül, hiszen az rrf pályázatokon keresztül az állam is támogatja a fűtés elektrifikálását, márcsak azért is, mert az áramot megtermeli nekünk a napelem. A stúdióban, mint mindig: Mattyasovszky Nóra, Ragoncza Ádám és Kujáni Péter.

Az adás elérhető a szokásos podcast-csatornáinkon:

    

 

6. adás – Mindenható-e a napelem, avagy a kacsagörbe rejtelmei.

Emlékeztek, amikor február kellős közepén – a hideg idő ellenére – megdőlt a hazai napelem termelési rekord? Ebben az adásban arról beszélgetünk Ádámmal és Péterrel, hogy ennek a hírnek örülni kell, nem kell örülni vagy elég csak nyugtázni a tényt és menni tovább. És ez még nem minden, azt is megtudhatjátok, milyen az a kacsagörbe és mi köze a napelem termeléshez. Aki kérdez: Mattyasovszky Nóra.

Az adás elérhető a szokásos podcast-csatornáinkon:

     

5. adás – Hogyan változott meg az elszámolás? Mutatjuk a gyakorlatban!

Vajon a két olasz pizza ára helyett mennyi lesz az annyi? A mostani adásban Ádám 2017-ben épült, energiatakarékos házának részletes elemzését vesszük végig, aminek éves energiadíja eddig 6000 forint volt. A napelemszektort érintő változások neki is feladták a leckét, már jó ideje azon dolgozik, mit és hogyan alakítson át a fogyasztáson, vagyis akár a napi rutinon. A stúdióban ezúttal is Mattyasovszky Nóra, Ragoncza Ádám és Kujáni Péter, az Energiatakarék szakértői.

Az adás elérhető a szokásos podcast-csatornáinkon:

     

4. adás – Mikor engedélyezik már a napelememet?

A tavaly év végi bejelentések meghozták a várt eredményt: többszörösére emelkedett a beadott napelem igények száma – a sokak szerint akár 120-130 ezer új igényt értelemszerűen nem tudták már a korábbi átfutási idővel teljesíteni a szolgáltatók, így késedelem alakult ki. A jó hír az, hogy lesz ugyan csúszás, de az igényelt telepítés biztosan elkészül minden idény esetében. A Világos, mint a nap! soron következő részében az igénylés teljes folyamatát vesszük végig, egészen a napelem üzembe helyezéséig, valamint érintjük még az RRF pályázatokat is, hiszen elindult a kifizetés.  A stúdióban ezúttal is Mattyasovszky Nóra, Ragoncza Ádám és Kujáni Péter.

Az adás elérhető a szokásos podcast-csatornáinkon:

     

3. adás – Bemutatkoznak az Energiatakarék szakértői

Ebben az epizódban bemutatkoznak az Energiatakarék szakértői: Ragoncza Ádám és Kujáni Péter. Mesélnek arról, hogy munkájuk során mindketten energiahatékony megoldásokkal foglalkoztak, és több közös projekt után döntöttek úgy, hogy Péter csatlakozik az Energiatakarékhoz.
Azonban nem elég csak beszélni arról, hogyan lehet környezetbarát módon építkezni, szakemberként jó példát is kell mutatni: mindketten olyan otthont álmodtak és valósítottak meg, amely ezeket az elveket követi.

Az adás elérhető a szokásos podcast-csatornáinkon:

     

2. adás – Energiamenedzsment és okos eszközök

Napelem telepítés előtt állsz? Összeszedtük azt a néhány fontos kérdést, amit mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz. Segítünk, hogy a kiválasztási folyamatban végén éppen azt a rendszert választ, amelyikre neked van szükséged. Arról is beszélünk, hogy mi a megoldás akkor, ha az ingatlanod még nem áll készen arra, hogy napelemet telepíts rá. A Világos, mint a nap! podcast második részében az Energiatakarék szakértőjét, Kujáni Pétert halljátok, aki Mattyasovszky Nórával beszélget.

Az adás elérhető a szokásos podcast-csatornáinkon:

     

1. adás – Eljött az igazság pillanata!

Szinte minden hétre van egy új hír, ami a napelempiacot érinti, és sokak szerint az elmúlt hónapok jogszabályváltozásai azt az üzenetet erősítették, hogy ma már nem érdemes ezt a megoldást választani. Sőt! Az is bánhatja a döntését, aki évekkel ezelőtt telepítette a rendszert. Az Energiatakarék szakértői máshogy gondolják – szerintük ugyanis most jött el az igazság pillanata, mert a rendszer már régen nem volt fenntartható, és megérett a helyzet a változásra. Ugyanakkor azt is mondják, hogy a napelem létjogosultsága nem változott, és nem megijedni kell, hanem rendet rakni a fejekben, mert a felelős energiagazdálkodás elsősorban ott és jó döntésekkel kezdődik. Ez itt a Világos Mint a nap podcast Ragoncza Ádámmal és Kujáni Péterrel, akiket Mattyasovszky Nóra kérdez.

Főbb témáink:

  • 1:40 – A napelemes kitáplálás és a szaldós elszámolás jelenlegi helyzete
  • 6:27 – Korábban sokan azért telepítettek napelemeket, mert akkor kvázi nem lesz villanyszámlájuk. Ez most megváltozik, de hogyan?
  • 8:57 – Megéri-e még belevágni a napelem telepítésbe, kifizetődik-e ez a befektetés? 10:53 – Miért tévhit az, hogy nem éri meg most napelemet telepíteni?
  • 14:13 – Segítség a döntéshez: a kalkulátor és az információk.
  • 15:05 – Egyáltalán miért kellett kivezetni a kitáplálás lehetőségét?
  • 16:52 – Milyen szemléletváltásra van szükség a mostani változások tükrében?
  • 18:41 – A változások bejelentése után hogyan nőtt meg a napelemet igénylők száma?
  • 21:37 – Lesz-e elég alapanyag a megnövekedett igények kielégítésére, és van-e erre elég szakember?
  • 23:59 – A bejelentések után volt-e pánik a napelemet igénylők között? Hogyan változott a napelem iránt igénylők száma?
  • 26:19 – Mit gondoljunk végig amikor napelem telepítés előtt állunk? Kinek, mikor lehet jó megoldás?

Hallgassa meg az adást podcast-csatornáinkon: