Napelemes jelmagyarázat: a kWp jelentésétől a kWh-ig

Ha napelem, akkor kWp! És kWh. Illetve watt. Na meg persze kilowatt. Bár elsőre könnyű elveszni a számokban és jelekben, ezek a mértékegységek rendkívül fontosak ahhoz, hogy megfelelően átlássuk a napelemes rendszerek működését. Milyen mérőszámokat érdemes ismernünk, mi a kWp jelentése, és hogyan használhatjuk mindezeket a gyakorlatban is?

Mi a kWp jelentése?

A kWp jelentése magyarul annyit tesz, hogy “kilowatt csúcs” vagy “kilowatt csúcsteljesítmény”. Maga a “kWp” egyébként az angol “kilowatt peak” kifejezés rövidítése — ez egy szabványos mértékegység a napelem vagy egy naperőmű csúcsteljesítményének mérésére és meghatározására.

A kWp azt határozza meg, hogy egy napelem maximálisan mennyi áramot képes termelni ideális körülmények között. Tehát egy napelemrendszer napelem paneljeinek összessége mekkora egyenáramú (DC oldali) névleges teljesítménnyel rendelkezik. A kWp számítás tesztekkel történik, és tökéletesen ideális körülmények között zajlik: 1,000 watt négyzetméterenkénti fényintenzitással és 25 Celsius-fokon. Érdekesség, hogy a napelemek bár a Nap energiáját gyűjtik be, ami Naprendszerünk legforróbb égiteste, mégis túl tudnak hevülni, ekkor pedig romlik a teljesítményük.

A kWp-t néhány panel vagy akár több teljes napelemes rendszer csúcsteljesítményének összehasonlítására is használhatjuk. Gyakran határozzák meg például napelem pályázatok meghirdetésekor is.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a valós körülmények általában eltérnek az ideálisaktól, amelyek alapján a kWp értékeket mérik, így a tényleges áramtermelés más lesz a papíron lejegyzettől az olyan tényezők alapján, mint például az időjárási körülmények, a napfény beesési szöge vagy a hőmérséklet-ingadozások. Az “ideális körülmény” olyan ritka, hogy csupán néhány órát vagy legfeljebb néhány napot jelent évente!

A kWp jelentése szerint tehát egy szabványos mértékegység, amely az egyedi napelemek vagy a teljes rendszer maximális teljesítménykapacitását jelöli ideális körülmények között. Ez szolgál alapul a különböző napelemek csúcsteljesítményének összehasonlítására, de a valóságban sosem mutat pontos értéket.

Egyéb mértékegységek: kWh, W, kW

A kWp mellett érdemes megemlítenünk a kWh-t, a W-t és a kW-t is, amelyek az alábbiakat jelölik:

  • watt (W)
  • kilowatt (kW)
  • kilowattóra (kWh)

W-vel, azaz wattal az egyes napelemmodulokat jelölik, például:

Mindkét termék nevében benne van, hogy 400, illetve 430 watt névleges teljesítményűek.

A kilowatt a watt ezerszerese, az egyszerűség és a kisebb számok kedvéért ezt használjuk a teljes napelemes rendszerek teljesítményének leírására, például:

  • 5 kW napelemes rendszer, ami 12-13 darabot jelent az előző modulokból

A kWh-t a havi, illetve éves termelés leírására használjuk, és azt mutatja meg, hogy egyetlen óra alatt hány kilowatt energia keletkezik vagy használódik el, például:

  • Egy 5 kW napelemes rendszer éves szinten körülbelül 5-6 ezer kWh-t képes megtermelni.

Egyszerűbben megfogalmazva a kW a napelemrendszer teljesítményének, a kWh a megtermelt energia mennyiségének mértékegysége.

A kWp mértékegységről

A kWp mértékegység használata papíron a napelem használatakor

A kWp mértékegység tehát egy olyan mérőszám, ami segít összehasonlítani az egyes termékeket, de a gyakorlatban kevés haszna van. A kWp – kWh átváltás éppen ezért nehézkes, mert a csúcsteljesítményhez rengeteg tényezőnek együttállására van szükség. Amikor azonban a napelemünk csúcsteljesítményen dolgozik – abban a néhány órában évente – a kWp és a kWh megegyezik. Ez alapján meg tudjuk határozni az adatokból, hogy mikor dolgozott a maximumon a napelemes rendszerünk.

A tényleges számoláshoz azonban jóval hasznosabb, ha a napelem teljesítményéből indulunk ki, és annak éves termelését próbáljuk meghatározni figyelembe véve a tájolásból, hajlásszögből, hőmérsékletből adódó veszteségeket is.. Itt jön a képbe a watt (W), kilowatt (kW) és kilowattóra (kWh) mértékegysége.

Reméljük sikerült eligazítanunk a napelemes rövidítések útvesztőjében. Amennyiben egy saját napelemes rendszer teljesítménye érdekelné, keresse ajánlatkérésért szaktanácsadóinkat vagy próbálja ki napelem kalkulátorunkat!

Ha pedig további hasznos információkra és érdekességekre lenne kíváncsi a napelemes rendszerekkel kapcsolatban, akkor hallgassa a Világos, mint a Nap! podcast adásait.