Napelemekre elérhető támogatások

A megújuló energiatermelés volumenének növelése Magyarországon meglehetősen régóta szerepel a mindenkori kormányok célkitűzései között. Ennek megfelelően rendszeresen jelennek meg különféle pályázati lehetőségek, amelyek az otthoni napelemes rendszerek telepítését ösztönzik.

Ebben a folyamatosan frissülő cikkben összefoglaljuk azokat a kormányzati és európai uniós támogatásokat, amelyek aktuálisan elérhetőek magánszemélyek számára.

Ügyfeleinknek természetesen minden esetben segítséget nyújtunk az általuk kiválasztott támogatások igényléséhez.

Amennyiben vállalkozása részére szeretne napelemes rendszer telepíteni, itt tájékozódhat az elérhető támogatási lehetőségek közül.

Otthonfelújítási támogatás

A kormány 2020-ban hirdette meg a gyermeket nevelő családokat célzó programot, amelyben a számlával igazolt költségek legfeljebb 50%, maximum hárommillió forint vissza nem térítendő támogatás igényelhető. A pénzt értelemszerűen napelemes rendszerek telepítésére is lehet költeni.

Az igénylés feltételei az alábbiak:

  • Legalább egy, az igénylővel egy háztartásban élő, vér szerinti vagy örökbefogadott gyerek, aki még nem töltötte be a 25. évét. A jogszabály szerint gyereknek minősül a legalább 12 hetes magzat és a 25 évesnél idősebb, megváltozott munkaképességű – vagyis fogyatékkal élő – személy is.
  • Legalább egy éves folyamatos társadalombiztosítási jogviszony, egybefüggően maximum 30 nap megszakítással. Fontos, hogy nem jogosultak azok, akik munkanélküliként maguk után fizetik a járulékot, vagy külföldi munka miatt nincs hazai tb-jogviszonyuk.
  • Az igénylő(k)nek és az érintett gyermek(ek)nek együttesen legalább 50%-os arányban tulajdonosainak kell lenniük annak az ingatlannak, amelyre a napelemes rendszer kerülne.
  • Emellett mind az igénylőnek, mint a gyerekeknek legalább egy éve állandó lakcím szerint ugyanebben az ingatlanban kell élniük.
  • Valamint az igénylőnek nem lehet a NAV által nyilvántartott köztartozása.

A támogatást a munka befejezése és a számlák kifizetése után, utólag lehet kérni. A határidő a legutolsó számla dátumától számított hatvan nap,illetve a program záródátuma, vagyis 2022. december 31-e.

Felhívjuk az érdeklődők figyelmét, hogy 2022. augusztus 31-e után otthonfelújítási támogatásra új szerződést már nem kötünk, mert nem tudjuk garantálni, hogy az év végi határidőig a napelemes rendszer biztosan üzembe áll!

A pénzt államkincstári formanyomtatványon kell igényelni: elektronikusan, postán vagy személyesen egy kormányablakban. A kérelmet 30 (hiánypótlás esetén 30+30) nap alatt bírálják el. Ha a döntés pozitív, akkor a kincstár támogatói okiratot állít ki és öt napon belül utalja az összeget.

A támogatás 50-50%-os arányban vehető igénybe anyagköltségre és munkadíjra és természetesen minden tételt az igénylő nevére kiállított számlával kell igazolni.

Az otthonfelújítási támogatásról rendelkező jogszabályt ide kattintva olvashatja, az Államkincstár részletes tájékoztatóját pedig itt találja.

Innovációs és Technológiai Minisztérium 100%-os támogatású napelemes pályázata

Több mint 201 milliárd forintot oszt szét az ITM lakossági pályázók között. A pénzből „szimpla” napelemes rendszereket, valamint napelemmel kombinált komplex energetikai korszerűsítést és átalakítást lehet finanszírozni.

A pályázat első ütemének beadásra 2022 februárjában lezárult. A második ütem indulását 2022 szeptemberéről 2023 tavaszára halasztotta a kormány. A részletes dátumok még nem ismertek. A fontosabb szabályok:

  • Csak napelemes rendszerre 2,9 millió, napelemekre, villanyfűtésre és nyílászárócserére együtt 11,3 millió igényelhető.
  • Az érintett ingatlan jövedelemmel rendelkező tulajdonosainak (tehát nem a benne élőknek vagy az eltartottaknak, csak a keresettel bíró tulajdonosoknak) a 2020-as, bevallás szerinti összevont jövedelmének egy főre jutó összege nem haladhatja meg a 4 850 000 forintot. A nyugdíj jövedelemnek minősül.
  • A pályázaton induláshoz mindenképpen kötelező előszerződést kötni egy regisztrált kivitelezővel. A szerződés csak nyertes pályázat esetén, a támogatói okirat kiállításakor élesedik. A regisztrált kivitelezők listáját itt találja.
  • Pályázni lehet családi házra, osztatlan közös tulajdonú lakóház elkülöníthető lakrészére és legfeljebb hat lakásos társasházban lévő lakásra. Minden esetben előírás, hogy a pályázónak egyben tulajdonosnak is kell lennie.
  • A következő ütem szeptember 12-én indul hat nyugat-magyarországi megyében, majd heti csúszással az ország további részeiben.

Részletesebb cikkünk a témában itt olvasható. A pályázati kiírás pedig ezen a linken érhető el.