Napelemekre elérhető támogatások

A megújuló energiatermelés volumenének növelése Magyarországon meglehetősen régóta szerepel a mindenkori kormányok célkitűzései között. Ennek megfelelően rendszeresen jelennek meg különféle pályázati lehetőségek, amelyek az otthoni napelemes rendszerek telepítését ösztönzik.

Ebben a folyamatosan frissülő cikkben összefoglaljuk azokat a kormányzati és európai uniós támogatásokat, amelyek aktuálisan elérhetőek magánszemélyek számára.

Ügyfeleinknek természetesen minden esetben segítséget nyújtunk az általuk kiválasztott támogatások igényléséhez.

Amennyiben vállalkozása részére szeretne napelemes rendszer telepíteni, itt tájékozódhat az elérhető támogatási lehetőségek közül.

Innovációs és Technológiai Minisztérium 100%-os támogatású napelemes pályázata

Több mint 201 milliárd forintot oszt szét az ITM lakossági pályázók között. A pénzből „szimpla” napelemes rendszereket, valamint napelemmel kombinált komplex energetikai korszerűsítést és átalakítást lehet finanszírozni.

A pályázat első ütemének beadásra 2022 februárjában lezárult. A második ütem indulását bizonytalan idei elhalasztotta a kormány. A fontosabb szabályok jelenlegi ismereteink szerint:

  • Csak napelemes rendszerre 2,9 millió, napelemekre, villanyfűtésre és nyílászárócserére együtt 11,3 millió igényelhető.
  • Az érintett ingatlan jövedelemmel rendelkező tulajdonosainak (tehát nem a benne élőknek vagy az eltartottaknak, csak a keresettel bíró tulajdonosoknak) a 2020-as, bevallás szerinti összevont jövedelmének egy főre jutó összege nem haladhatja meg a 4 850 000 forintot. A nyugdíj jövedelemnek minősül.
  • A pályázaton induláshoz mindenképpen kötelező előszerződést kötni egy regisztrált kivitelezővel. A szerződés csak nyertes pályázat esetén, a támogatói okirat kiállításakor élesedik. A regisztrált kivitelezők listáját itt találja.
  • Pályázni lehet családi házra, osztatlan közös tulajdonú lakóház elkülöníthető lakrészére és legfeljebb hat lakásos társasházban lévő lakásra. Minden esetben előírás, hogy a pályázónak egyben tulajdonosnak is kell lennie.
  • A következő ütem szeptember 12-én indul hat nyugat-magyarországi megyében, majd heti csúszással az ország további részeiben.

Részletesebb cikkünk a témában itt olvasható. A pályázati kiírás pedig ezen a linken érhető el.