Napelemekre elérhető támogatások

A megújuló energiatermelés volumenének növelése Magyarországon meglehetősen régóta szerepel a mindenkori kormányok célkitűzései között. Ennek megfelelően rendszeresen jelennek meg különféle pályázati lehetőségek, amelyek az otthoni napelemes rendszerek telepítését ösztönzik.

Ebben a folyamatosan frissülő cikkben összefoglaljuk azokat a kormányzati és európai uniós támogatásokat, amelyek aktuálisan elérhetőek magánszemélyek számára.

Ügyfeleinknek természetesen minden esetben segítséget nyújtunk az általuk kiválasztott támogatások igényléséhez.

Otthonfelújítási támogatás

A kormány 2020-ban hirdette meg a gyermeket nevelő családokat célzó programot, amelyben a számlával igazolt költségek legfeljebb 50%, maximum hárommillió forint vissza nem térítendő támogatás igényelhető. A pénzt értelemszerűen napelemes rendszerek telepítésére is lehet költeni.

Az igénylés feltételei az alábbiak:

 • Legalább egy, az igénylővel egy háztartásban élő, vér szerinti vagy örökbefogadott gyerek, aki még nem töltötte be a 25. évét. A jogszabály szerint gyereknek minősül a legalább 12 hetes magzat és a 25 évesnél idősebb, megváltozott munkaképességű – vagyis fogyatékkal élő – személy is.
 • Legalább egy éves folyamatos társadalombiztosítási jogviszony, egybefüggően maximum 30 nap megszakítással. Fontos, hogy nem jogosultak azok, akik munkanélküliként maguk után fizetik a járulékot, vagy külföldi munka miatt nincs hazai tb-jogviszonyuk.
 • Az igénylő(k)nek és az érintett gyermek(ek)nek együttesen legalább 50%-os arányban tulajdonosainak kell lenniük annak az ingatlannak, amelyre a napelemes rendszer kerülne.
 • Emellett mind az igénylőnek, mint a gyerekeknek legalább egy éve állandó lakcím szerint ugyanebben az ingatlanban kell élniük.
 • Valamint az igénylőnek nem lehet a NAV által nyilvántartott köztartozása.

A támogatást a munka befejezése és a számlák kifizetése után, utólag lehet kérni. A határidő a legutolsó számla dátumától számított hatvan nap,illetve a program záródátuma, vagyis 2022. december 31-e.

A pénzt államkincstári formanyomtatványon kell igényelni: elektronikusan, postán vagy személyesen egy kormányablakban. A kérelmet 30 (hiánypótlás esetén 30+30) nap alatt bírálják el. Ha a döntés pozitív, akkor a kincstár támogatói okiratot állít ki és öt napon belül utalja az összeget.

A támogatás 50-50%-os arányban vehető igénybe anyagköltségre és munkadíjra és természetesen minden tételt az igénylő nevére kiállított számlával kell igazolni.

Az otthonfelújítási támogatásról rendelkező jogszabályt ide kattintva olvashatja, az Államkincstár részletes tájékoztatóját pedig itt találja.

MFB 0%-os hitel – kizárólag Budapesten és Pest megyében

A Magyar Fejlesztési Bank a lakóépületek energiahatékonyságának és a megújulóenergia-felhasználás volumenének a növelése érdekében hirdette meg kamatmentes lakossági hitelprogramját. Ez a lehetőség az európai uniós támogatási szabályok miatt kizárólag Pest megyében és Budapesten érhető el.

A hitelprogram a tervek szerint 2023-ig fut, az utolsó kifizetést 2023. június 30-ig kell megtenni. A teljes keretösszeg 14,228 milliárd forint. Amennyiben ez elfogy, elképzelhető, hogy a program a kitűzött határidő előtt befejeződik.

A hiteligénylés feltételei a következők:

 • Csak magánszemély veheti igénybe olyan ingatlanra, amely legalább részben a tulajdonában van, emellett bejelentett állandó lakcíme vagy tartózkodási helye is. A tulajdoni hányad minimumát a szabályozás nem határozza meg.
 • Lakóházra, hétvégi házra és üdülőre is lehet igényelni.
 • Egy ingatlanra 500 ezer és 5 millió forint között lehet a hitelösszeg, a kötelezően előírt önerő minimum 10%, a futamidő pedig legfeljebb 20 év lehet.
 • A hitelszerződést a munka megkezdése előtt kell megkötni, a befejezés határideje az aláírástól számított másfél év.
 • Fontos szabály, hogy a hitelből építendő napelemes rendszer teljesítménye nem haladhatja meg az ingatlannak a munkálatok utáni elektromos fogyasztását. Vagyis ha a napelemekkel együtt energetikai korszerűsítésre is sor kerül, akkor a várható, csökkentett fogyasztással kell számolni.
 • Hitelbírálatra minden esetben sor kerül: akinek köztartozása van, az egyáltalán nem, akinek jövedelme pedig nem fedezi a törlesztőrészleteket, az csak adóstárs bevonásával jogosult a pénzre.

További információk a hitelprogramról az MFB weboldalán olvashatóak.