Fogyasszunk közvetlenül a napelemről!

Egy napelemes rendszer teljesítményét akkor tudjuk a lehető legjobban kihasználni, ha minél több elektromos áramot közvetlenül a napelemről fogyasztunk el. Ez a gondolat laikusoknak elsőre furcsának tűnhet, ezért érdemes megvizsgálni közelebbről.

A legtöbb napelemes rendszert úgy méretezzük, hogy a termelése hozzávetőlegesen fedezze a tulajdonos éves áramfogyasztását. A termelés azonban korántsem egyenletes – napszakonként és évszakonként is jelentős ingadozást mutat. Ennek egyszerű oka van: a napelemek teljesítménye a napsugárzás mértékétől függ, ami pedig Magyarországon meglehetősen változékony. A nyári hónapok hosszú és világos napjaiban a termelés akár a háromszorosa is lehet a sötét és rövid téli napoknak.

Eközben a fogyasztásunk hónapról-hónapra nagyjából egyenletes értéket mutat – kivételt a villannyal fűtők jelentenek – egy napon belül viszont komoly ingadozás tapasztalható. A csúcsok jellemzően reggel és délután vannak – munkába/iskolába indulás előtt és hazaérkezéskor.

DCIM100MEDIADJI_0391.JPG

Mivel a fogyasztási csúcsok és hullámvölgyek nem esnek egybe a termelési csúcsokkal, kezdeni kell valamit a fel nem használt árammal, máskor pedig kiegészíteni a hiányt. Amennyiben ön nem akkumulátoros rendszert vásárolt, akkor erre a célra a hétköznapi elektromos hálózatot tudja igénybe venni. Ha a napelemek többletet termelnek, akkor a pluszt feltöltik az elektromos hálózatba, ha pedig kevesebbet, akkor ugyanonnan vételezik a kiegészítést. Vagyis az áramszolgáltatót lényegében akkumulátorként használjuk ilyenkor. Azt, hogy mindez költségszempontból mit jelent, ebben a cikkben foglaltuk össze.

A lényeg, hogy ön anyagilag akkor jár a legjobban, ha minél kevésbé veszi igénybe az áramszolgáltatót, vagyis a lehető legtöbb áramot a napelemekről közvetlenül használja fel.

Ehhez pedig arra van szükség, hogy a fogyasztási és a termelési csúcsokat a lehetőségekhez képest közelítsük egymáshoz. Egy átlagos háztartás egyébként a megtermelt áram 30-40%-át használja fel közvetlenül, némi tudatossággal ez az arány növelhető.

Ennek a legkönnyebb módja a programozható elektromos eszközök nappali órákra időzítése: a mosógépet, mosogatógépet, szárítógépet, fagyasztóládát a napsütéses órákban érdemes működtetni. Akárcsak a villanybojlert: megfelelő fokozatválasztással nappal felmelegíthető az esti tisztálkodáshoz kellő teljes vízmennyiség. Az egyre népszerűbbé váló elektromos járműveket is érdemes napkeltétől napnyugtáig feltölteni. A nappalra történő időzítést sok készülék esetében egy egyszerű, időre programozható dugalj közbeiktatásával is megoldhatjuk.

A közvetlen fogyasztás növelhető akkumulátorok közbeiktatásával is. Az Energiatakarék minden ügyfelének azt javasoljuk, hibrid üzemű invertert válasszon, amihez az akkumulátorokat akár később, a tapasztalatok függvényében is meg lehet vásárolni. Egy nem túl nagy méretű, 11 kWh-s akku-csomag már lehetővé teszi, hogy az év legnagyobb részében szinte kizárólag a saját magunk által megtermelt energiát használjuk fel. Ez pedig az induló beruházás többletköltsége ellenére le tudja rövidíteni a napelemes rendszer megtérülési idejét.