Bruttó vagy szaldós elszámolás?

A jelenlegi jogszabályi előírások értelmében a legtöbb új napelem-tulajdonosnak választania kell: a számára kedvezőbb feltételeket kínáló szaldós elszámolást választja, egyúttal lemond az állami támogatások igénybevételéről, vagy a bruttó mellett dönt és így a beruházási költség egy részét pályázati pénzből finanszírozhatja.

A következőkben bemutatjuk mindkét megoldás előnyeit és hátrányait.

Sem a napelemeink áramtermelése, sem a mi energiafogyasztásunk nem egyenletes. A termelésünk a napsütéses nyári délutánokon van csúcson, miközben a legtöbb áramot sokszor a sötét téli estéken fogyasztjuk. Ezért – hacsak nem hibrid rendszert választunk – a túltermelési időszakokban a feleslegünket feltöltjük a villamos hálózatba. Amikor pedig az áramigényünk magasabb, akkor a hálózatból tudjuk vételezni a többletet. Egy átlagos napelemes rendszernél nagyjából az áramfogyasztásunk 30-40%-át használjuk el közvetlenül a napelemről, a többit a hálózatba töltjük fel, majd onnan vesszük vissza.

Ide kattintva többet is megtudhat a napelemek ciklikusságáról és arról, hogyan a legcélszerűbb a fogyasztást ütemezni.

A hálózatba feltöltött áramtöbbletünket a szolgáltató megvásárolja tőlünk, míg az ugyanonnan vételezett áramért fizetnünk kell. Hogy pontosan mennyit, az adja a szaldós és a bruttó elszámolás különbségét.

Szaldós elszámolásnál az áramszolgáltató ugyanakkora egységáron veszi meg tőlünk az áram kilowattóráját, mint amennyit nekünk kell fizetni érte.

Nézzünk egy konkrét példát. Vegyünk egy évi 3600 kWh-t fogyasztó háztartást, ami 135 216 forintos villanyszámlát fizetne alapesetben. De a házon működik egy 3 kW-os napelemes rendszer, ami kedvező feltételekkel évi 3500 kWh áramot tud megtermelni.

  • Ebből 1400 kWh-t, vagyis 52 584 forintnyit közvetlenül felhasználunk, ez nem kerül be az elektromos hálózatba.
  • A fennmaradó 2100 kWh-t eladjuk az áramszolgáltatónak, aki ezért jelenleg 37,56 forintot fizet kilowattóránként. Ez összesen 78 876 forint.
  • A termelés egyenetlensége miatt viszont 2200 kWh-t meg kell vennünk az áramszolgáltatótól szintén 37,56 forintért, ez 82 632 forintba kerül.

Szaldós elszámolásnál évente egyszer olvassa le a szolgáltató a villanyórát és a különbözetet kell mindössze kifizetnünk. Jelen példában ez 100 kWh, 3756 forint, vagyis ennyi az éves villanyszámlánk. Megtakarítottunk 131 460 forintot. Jól hangzik?

Előfordulhat olyan eset is, amikor az éves elszámolásnál többletünk keletkezik. Ezt viszont a szolgáltató a 37,56 Ft/kWh-s árnál kedvezőtlenebb tarifával fizeti ki nekünk. Ezért nem igazán éri meg a napelemes rendszerünket túlméretezni, mert a bevételünk nem növekedik annyival, amennyivel többe kerül a nagyobb rendszer.

A bruttó elszámolás nagyon fontos különbsége, hogy a szolgáltató alacsonyabb áron, jelenleg kevesebb, mint feleannyiért veszi át tőlünk az áramfeleslegünket, mint amennyit mi vagyunk kénytelenek fizetni a hálózatból átvett energiáért.

Nézzük ezt a fenti példán: 3600 kWh az éves áramfogyasztás, ami 135 216 forintos számlát jelent. A napelemes rendszer azonban megtermel évi 3500 kWh-t.

  • A háztartás a napelemről közvetlenül felhasznál 1400 kWh áramot, aminek az értéke 52 584 forint.
  • A 2100 kWh többletünkért viszont a szolgáltató csak 15,16 forintot fizet kilowattóránként, vagyis összesen 31 836 forintot.
  • Eközben a hálózatból vételezett 2200 kWh továbbra is 37,56 Ft/kWh-ba, vagyis 82 632 forintba kerül.

A különbözet, amit ki kell fizetnünk, 50 796 forint. Így sem járunk rosszul: az éves villanyszámlán megspórolunk 84 420 forintot.

A fenti számok alapján egyértelmű, hogy önmagában a szaldós elszámolással jóval rövidebb idő alatt megtérül egy napelemes beruházás. Csakhogy van egy további nagyon fontos tényező, amiről sokan megfeledkeznek.

Bruttó elszámolás választása esetén állami forrásokat is felhasználhatunk a telepítés finanszírozására. Jelenleg a legjobb választás az otthonfelújítási támogatást, amellyel a költségek akár 50%-át, maximum 3 millió forintot igényelhetünk. Emellett előkészületben van egy újabb, kifejezetten a lakossági napelemes rendszereket célzó támogatási program is. (Az aktuális támogatásokról ide kattintva olvashat többet.)

Amennyiben a napelemes rendszer árának akár csak 35-40%-át le tudjuk hívni valamilyen támogatás formájában, a megtérülési számaink mindjárt kedvezőbb pozícióból indulnak.

A mi számításaink és tapasztalataink az Energiatakaréknál egyértelműen azt mutatják, hogy a legjobb választás az elérhető támogatási formák maximális kihasználása bruttó elszámolás mellett.