Napelemek otthonfelújítási támogatásból? Mire figyeljünk?

Akár hárommillió forintnyi vissza nem térítendő otthonfelújítási támogatást igényelhet hamarosan lakásfelújításra minden gyermeket nevelő magyar család. A feltételek nem tűnnek szigorúnak – legalább egy 25 év alatti gyerek és legalább 50%-ban az igénylő vagy a gyereke(i) tulajdonában lévő ingatlan a legfontosabbak. Ezért várhatóan komoly rohamra lehet számítani egyrészt a pénzért, másrészt a megszerzése után a kivitelezőkért.

Örömteli hír, hogy az otthonfelújítási támogatás összegét napelemek telepítésére is fel lehet használni. Mivel a támogatási arány maximum 50%-os, így akár komolyabb, nagyobb teljesítményű rendszerek is féláron megépíthetőek. Nem árt azonban elővigyázatosnak lenni azoknak, akik most vágnak bele a beruházásba.

Mire figyeljünk?

A legfontosabb a megfelelő kivitelező kiválasztása. Érdemes több helyről ajánlatot kérni és összehasonlítani az anyagokat – méghozzá nemcsak az árakat, hanem a műszaki tartalmat, a különféle vállalásokat, a tájékoztatás és a hozzáállás milyenségét. Ezzel ugyanis sok kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat.

Előfordulhat, hogy nem elegendő a napelemes rendszert megvásárolni és telepíteni, hanem szükségessé válik a meglévő elektromos hálózat felújítása, a csatlakozási teljesítmény bővítése vagy a mérőhely szabványosítása. Ezek többletköltséget jelenthetnek, ráadásul a napelemek beüzemelése is csúszhat miattunk. Egy korrekt napelemes partner – mint az Energiatakarék – az ajánlat készítésekor mindig felhívja a figyelmet ezekre a tényezőkre, így a vásárlót nem érik kellemetlen meglepetések.

Érdemes óvakodni a kontároktól és leellenőrizni, kit bízunk meg egy ilyen nagy horderejű munkával. Tapasztalt, érdemi piaci múlttal rendelkező napelemes céget érdemes választani, ahol nem kell attól félni, hogy az előleg befizetése után eltűnik a pénzzel.

A legtöbb információt a referenciák adják: ezeken keresztül lehet a legpontosabban felmérni, hogyan dolgozik a kiválasztott vállalkozás. Az ritkán jó jel, ha egy cég weboldalán nem érhetőek el a korábbi munkái.

Készüljünk fel arra, hogy a nagyobb érdeklődés miatt a várakozási idő is kitolódhat. Alapesetben fél év alatt jut el egy napelemes rendszer az ajánlatadástól a beüzemelésig, de ha sokan akarnak egyszerre maguknak, akkor ez meghosszabbodhat. Ezért érdemes időben lépni és elindítani a folyamatot, ha még az idén biztosan a tetőn szeretnénk tudni a paneleket.

Hová forduljuk segítségért?

Az Energiatakarék csapata egy évtizedes szakmai tapasztalattal és országszerte több tucatnyi referenciamunkával a háta mögött garanciát nyújt mind a napelemes eszközök, mint a kivitelezés minőségére. Nem árulunk zsákbamacskát, minden részfeladatról és esetleges költségről még a szerződéskötés előtt részletesen tájékoztatjuk.

Kérjen tőlünk ajánlatot és nemcsak ingyenesen felmérjük és megtervezzük a napelemes rendszerét, de segítünk az otthonfelújítási támogatáshoz szükséges pályázat papírmunkájában is!