Meddig termel egy napelem?

Érdeklődők és napelemtulajdonosok is gyakran felteszik a kérdést, mennyi a napelemes rendszerek élettartama? Mennyire reális a gyártók által adott 25-30 éves teljesítménygarancia?

Szerencsére vannak már évtizedek óta üzemelő napelemes rendszerek, ezek vizsgálatából pedig vonhatunk le következtetéseket. Németországban 1990–1994 között futott az úgynevezett „Ezer tető” program, amelynek keretében mintegy kétezer napelemes rendszert telepítettek országszerte. Tíz évvel ezelőtt a chemnitzi műszaki egyetem kutatói felmérték ezeknek az állapotát és meglepő tapasztalatokra tettek szert.

Szászországban 102 véletlenszerűen kiválasztott rendszer tulajdonosát keresték fel és kérték el az áramtermelésre vonatkozó adatokat. 45-öt ezek közül személyesen is megvizsgáltak. Az első pillantásra feltűnt, hogy a napelemmodulok húsz év használat után is újszerűnek látszottak, felületük nem színeződött el. Ami ennél sokkal fontosabb: a teljesítményük is csak kismértékben csökkent. Az egyes gyártók moduljai eltérő módon öregedtek: a jobbak 90-95%-át, a gyengébbek 80%-át termelték meg a névleges teljesítményüknek ekkor.

Mindezt ráadásul lényegében karbantartás nélkül érték el. A kutatók azt tapasztalták, hogy egy gyártó termékeinél merült fel egy típushiba, amiatt ezeknek a paneleknek a többsége javításra szorult. A többi minden beavatkozás nélkül termeli az áramot húsz (ma már harminc) éve a tulajdonosainak, akik legfeljebb a havat söprik le róla.

Meglepő módon az inverterek is kimondottan tartósnak bizonyultak. Nem titok, hogy ennek az eszköznek az élettartama rendszerint rövidebb, mint a napelempaneleké. A húsz éves német napelemes rendszerek fele azonban még az eredeti inverterrel üzemelt. Itt nagyon nagy a szórás a gyártók között: van, akinek 80%-ban már cserélni kellett a termékeit, de olyan is, amelynek egyetlen invertere sem romlott el.

Összegezve az eredményeket egyértelművé vált, hogy a napelempanelek gyártótól függetlenül rendkívül tartós technológiák. A több mint száz húszéves rendszer termelési adataiból világos volt, hogy 25 évet minden probléma nélkül ki fognak bírni, egy részüknek a 30-35 sem elérhetetlen. Ezt a teljesítményt és tartósságot teljes joggal feltételezhetjük az azóta üzembe helyezett napelemes rendszerekről – így a teljesen újakról is.

Eközben az inverter élettartama erősebben gyártófüggő, vagyis a gyártási technológia és az anyaghasználat befolyásolja a minőséget. Általánosságban továbbra is igaz, hogy két inverter kiszolgál egy napelemes rendszert a teljes élettartama során. Érdemes Európában gyártott típusokat választani, mint például az általunk forgalmazott osztrák Fronius. Ezek magasabb minőségűek, emellett fontos előnyük, hogy stabil alkatrészutánpótlással és kiépített szervizhálózattal rendelkeznek, meghibásodás esetén általában javíthatóak.

Egy valami viszont jelentősen csökkent a 90-es évek eleje óta: a napelemes rendszerek ára. A kutatás által példaként idézett 5 kW-os rendszer akkori árakon 24 ezer euróba került, ma a felénél is kevesebből kijön.

Ha többet szeretne tudni a napelemekről, kövesse a Világos, mint a Nap! adásait. Ha pedig saját napelemes rendszer szeretne, számoljon a kalkulátorinkkal vagy kérjen ajánlatot szaktanácsadóinktól!