Napelem árak: mi befolyásolja az árakat 2023-ban?

A napelem ára mindig egyedi tervezésen alapul. Függ az ügyfelünk ingatlanának adottságaitól, a beépített technológiák (panelek, inverter, tartószerkezet) minőségétől és természetesen a rendszer méretétől. Cikkünkben bemutatjuk, miből áll össze egy kulcsrakész napelem rendszer ára.

A hozzánk forduló érdeklődőknek szaktanácsadóink egy informatív, minden részletre kiterjedő, személtető ábrákkal és diagramokkal gazdagon illusztrált árajánlatot készítenek. Ennek tartalma a szükséges technikai eszközök ára, a napelem engedélyeztetés ára és a napelem telepítés ára mellett a rendszer várható éves termelése, sőt az éven belüli termeléseloszlás is.

Ezen felül lehetnek azonban további költségek, amelyek nem kötődnek szorosan a napelemes rendszerhez. Ahhoz szükségesek, hogy maga az ingatlan alkalmassá váljon a napelemek befogadására. Ezek nem részei az ajánlatunknak, mert napelemes kivitelezőként nem tudjuk elvégezni az ilyen feladatokat, viszont részletesen elmagyarázzuk, mire és miért lesz szükség még a beruházás megkezdése előtt. Nem árulunk zsákbamacskát, nálunk nincsenek meglepetések és rejtett költségek. Prognosztizáljuk is az ajánlatainkban az esetleges mérőóra, mérőhely szabványosítás és teljesítmény- vagy fázisbővítés várható árát.

Napelemből nem lehet „instant” csomagokat forgalmazni. Minden rendszer egyedileg tervezett és méretezett. Az ajánlatunkban részletezett paramétereket kifejezetten az ön áramfogyasztási szokásaihoz és az ingatlana adottságaihoz igazítva számoljuk ki. Ennek megfelelően az árak is eltérőek. Nem tudjuk megmondani, mennyibe kerül a napelem egy családi házra, amíg nem ismerjük az adott családi ház és a benne lakók fogyasztási szokásainak jellemzőit.

A napelemes árajánlat nálunk ingyenes: ha kíváncsi rá, mennyibe kerülne önnek és cserébe mennyi hasznot hozna egy ilyen beruházás, keressen minket bizalommal!

A napelemrendszer ára, avagy mit tartalmaz az ajánlatunk:

  • A napelemes rendszer előkészítésének, tervezésének és engedélyeztetésének árát.
  • Az ön áramfogyasztásához kiszámolt mennyiségű napelempanel árát.
  • Az inverter(ek) árát.
  • A különféle tartószerkezetek és villamos szerelvények (pl. szolárkábel) árát.
  • A helyszínre szállítás, napelem telepítés és üzembe helyezés árát.

További költségek lehetnek, amit nem tartalmaz az ajánlatunk (ezek feltételesek, nem minden esetben van rájuk szükség):

  • Tetőszerkezet megerősítése és alkalmassá tétele napelemmodulok felszerelésére.
  • Az ingatlan elektromos hálózatának háromfázisúra bővítése (2,5 kW inverterteljesítmény felett kötelező).
  • Az ingatlan elektromos csatlakozási feszültségének bővítése (pl. 3 x 10 amperről 3 x 16 amperre)
  • A mérőhely szabványosítása és alkalmassá tétele az oda-vissza mérő óra befogadására.

A fenti feladatokra megfelelő képesítéssel rendelkező szakembertől (pl. a helyi áramszolgáltatónál regisztrált villanyszerelőtől) tud ajánlatot kérni. Szükség esetén ajánlott mindezeket a napelemes beruházás megkezdése előtt elvégezni.

A napelem árak változnak 2023-tól

Mennyibe kerül a napelem?

A napenergia otthoni hasznosításához egy komplex rendszerre van szükség, amely csak akkor működőképes, ha minden alkotóeleme a helyén van. Ezért nem érdemes úgy megközelíteni a kérdést, hogy egy-egy napelempanel mennyibe kerül, hiszen önmagában semmire sem lehetne használni.

Egy átlagos rendszer esetében egyébként a költségek 30-40%-át teszik ki a napelempanelek, további 20-30%-ot pedig az ugyancsak nélkülözhetetlen inverter. A napelem rendszer árának fennmaradó része a tartószerkezet és a villamos szerelvények, valamint a tervezés, engedélyeztetés, telepítés díja.

Nézzük meg ezeket a tételeket közelebbről.

 

Napelempanelek ára

A napelempanelek legfontosabb alkotóeleme a szilícium, ez az anyag alakítja át a napfény energiáját elektromos árammá. A modul felszínét erős, edzett üveg borítja, ami ellenáll a felmelegedés-lehűlés miatti hőtágulásnak, esőnek-hónak és bizonyos szintig még a jégesőnek is. A stabilitást rendszerint fémből, főleg alumíniumból készült keret biztosítja.

A panelek a szilícium mellett sokféle ritka fémet tartalmaznak. Ezeknek az anyagoknak a legfontosabb kitermelője és előállítója Kína, ezért nem meglepő módon a legtöbb napelemmodult is ők gyártják: hozzávetőleg a világtermelés 75%-át. A kínai napelem árak viszont érdemben nem különböznek a többi gyártóétól. A döntő tényező a minőség, nem pedig a származási ország.

Mi kizárólag a világpiacon vezető szerepet betöltő, elismert és stabil cégek gyártmányait forgalmazzuk. Ilyen például a LONGi Solar, akik három évtizede a világ top 3 napelemcella és -modulgyártója közé tartoznak. Emellett ők a leginnovatívabbak is: többet költenek kutatás-fejlesztésre, mint a sorban utánuk következő három cég összesen. A LONGi modulokra típustól függően 10-15 év termékgaranciát és 25-30 év teljesítmény-garanciát ad a gyártó.

A napelempanelek ára a minőség mellett attól függ, hogy mennyire van szükség belőlük. Egy a lakossági rendszerek esetében alkalmazható panel névleges teljesítménye típustól függően 350-450 W. Tehát egy átlagos, 3,5 kW-os napelemes rendszerhez 8-10 darabot kell megvásárolni.

Növelheti a szükséges panelek számát, ha a tető tájolása vagy dőlésszöge nem megfelelő. Az ideális telepítési felület délre néz és 30 fokos meredekségű. A keleti, nyugati és főleg az északi irányú, vagy eltérő dőlésű helyszínekre valamivel több panelt kell telepíteni, hogy azonos mértékű energiatarmelést érjünk el. A földre telepített napelem ára közel sem függ ennyire az adottságoktól, mert ott a legtöbb esetben lehetőség van az ideális irányba tájolni a modulokat. Igaz, ilyen esetben a terület előkészítése és a jelentősen nagyobb mennyiségű tartószerkezet is növeli az árat egy tetőre telepítéshez képest.

A napelempanelek ára elsősorban a minőségtől függ

 

Inverter ára

Az inverter a napelemes rendszer nélkülözhetetlen eleme. A napelemmodulok által előállított egyenáramot ez az eszköz alakítja át megfelelő feszültségű váltóárammá. Amit már fel tudnak használni az elektromos eszközeink, míg a fennmaradó többletenergiát visszatáplálja a villamos hálózatba. A napelemes rendszerek akkumulátoraiba az inverter szinte minden esetben egyenesen az egyenáramú energiát táplálja, hogy ezzel elkerüljük az átalakítás miatti veszteséget. Az akkumulátorról való fogyasztás során alakítja vissza az inverter a benne tárolt egyenáramot váltóárammá.

Ügyfeleinknek csak megfelelő tanúsítványokkal rendelkező, nemzetközileg elismert gyártók termékeit forgalmazzuk. Olyan cégekét, amelyek nemcsak évtizedes piaci múlttal, hanem magyarországi jelenléttel és szervizháttérrel is rendelkeznek. Így probléma esetén a megfelelő pótalkatrészek és a hozzáértő szakemberek egyaránt biztosítottak.

A legnépszerűbb típus a 80 éve a piacon lévő, osztrák Fronius. Az ő megoldásaik a legjobbak akkor is, ha a napelempanelek két irányban vannak tájolva (például egy sátortető déli és nyugati oldalán) és ők rendelkeznek a legerősebb szervizháttérrel. A hibrid, vagyis akkumulátorba és hálózatra táplálni egyaránt képes inverterek terén pedig egyértelműen övék a legjobb elérhető modell.

Az izraeli SolarEdge invertereihez olyan napelempanelenkénti optimalizáló eszközöket fejlesztettek, amely minden egyes modult külön képes optimalizálni. Ráadásul élőben mutatja is a teljesítményüket, ugyancsak modulra lebontva. Ez akkor különösen hasznos, ha a panelek nem egyforma teljesítményűek vagy kettőnél több eltérő tájolást kell alkalmazzunk a tető adottságai miatt.

A kínai SAJ Electric eszközei pedig kiemelkedő megbízhatóságukról ismertek, ezerből mindössze három eszköznél forduló elő meghibásodás.

Az inverterekre a gyártók rendszerint 10-12 év garanciát adnak, de ez a nevesebb gyártók esetében kitolható (térítés ellenében) akár 20 évre is. Az inverter ára egyszeri költség, otthoni napelemes rendszerhez csak speciális esetekben van szükség kettőre.

Az inverter a napelem rendszer árának jelentős részét adja

 

1 fázisú vagy 3 fázisú napelemes rendszer ára

A napelem árát alapvetően nem befolyásolja, hogy hány fázison csatlakozik az elektromos hálózatra, közvetetten mégis. A jelenlegi jogszabályok értelmében egyfázisú csatlakozás legfeljebb 2,5 kW teljesítményig létesíthető, e felett mindenképpen ki kell építeni a három fázist az ingatlanban.

Mivel az ár főként a teljesítménytől függ (hiszen a nagyobb teljesítményhez több panel, több rögzítőelem és esetleg magasabb műszaki színvonalú inverter is kell), ezért a még 1 fázisra köthető napelem rendszer ára értelemszerűen alacsonyabb lesz. 3 fázisnál a napelemek költségéhez hozzáadódhat az ingatlan elektromos átalakításának az ára is.

 

Napelem engedélyeztetés és telepítés ára

Az Energiatakarék komplex szolgáltatást nyújt. Onnantól kezdve, hogy ön elfogadta az ajánlatunkat, a teljes körű ügyintézés és az adminisztráció a mi feladatunk. Beleértve egyes esetekben még a pályázati dokumentációval kapcsolatos feladatokat is, ha éppen elérhető ilyen lehetőség. (Jelenleg sajnos nem.)

Munkatársaink elkészítik a terveket, beszerzik az áramszolgáltatótól a szükséges engedélyeket és ha minden összeállt, felszerelik a paneleket. A napelem telepítés ára természetesen ugyancsak része az eredeti ajánlatunknak, ezzel kapcsolatban extra költség nem fog felmerülni. Magára a telepítésre egyébként 3 év jótállás vállalunk.

 

Megéri a napelem?

Egyértelműen igen, hiszem egyszeri beruházással legalább 30 éven keresztül villamos energiát termel – további költségek nélkül, hiszen a panelek sem üzemanyagot, sem karbantartást nem igényelnek. Teljesen mindegy, hogy mi lesz a rezsicsökkentés sorsa és hogyan változnak az áramszolgáltatók tarifái, önnek mindössze 20-25 forintba kerül minden egyes napenergiával megtermelt kWh ezen idő alatt. Hogy pontosan mennyibe, az a rendszer paramétereitől függ, az árajánlatunkban természetesen ezt is kiszámoljuk.

Az viszont kétségtelen, hogy a korábbiakhoz képest érdemes szemléletet váltani. Éves szaldós elszámolás mellett teljesen mindegy volt, hogy mikor használjuk az energiát: ha a napelemek éves termelése lefedte az éves fogyasztást, le lehetett nullázni a villanyszámlát. A 2024-ben érkező havi szaldó, pláne a bruttó elszámolás mellett ez biztosan nem fog működni.

Helyette arra kell törekedni, hogy minél magasabb legyen az önfogyasztás, minél több energiát használjunk el közvetlenül a napelemről – ez ugyanis az elszámolási módok változásától függetlenül, biztosan ingyen lesz és azt jelenti, hogy ennyivel kevesebb energiát kell megvásárolunk az áramszolgáltatóktól az épp aktuális áron és feltételekkel.

Kulcsrakész napelem rendszer ár