Elhalasztották a 100%-os pályázat második ütemét

Szeptember közepe helyett csak jövő év tavaszán adhatnak be újabb igényléseket az érdeklődők a napelemek telepítéséhez akár 100%-os állami támogatást kínáló  RRF-6.2.1-21 kódszámú pályázatra. A Technológiai és Ipari Minisztérium egy közleményében gyakorlatilag fű alatt jelentette be a döntést, amelyhez semmilyen indoklást nem fűztek.

Mivel a hivatalos honlapon elérhető pályázati felhívást egyelőre nem frissítették, ezért az új dátumokat sem ismerjük. Várható, hogy a tavaly év végén indult első ütemhez és a most elkaszált őszi tervekhez hasonlóan regionális bontásban, elcsúsztatva adhatják be a pályázatunkat az érdeklődők.

A jelenlegi információk alapján a részvétel feltételei egyébként nem változnak. Új napelemes rendszer telepítésére 2,9 millió, napelemekre és a fűtési rendszer hőszivattyús átalakítására 11,3 millió forintot lehet igényelni. Pályázhatnak családi házban, sor- és ikerházban és legfeljebb hatlakásos társasházban élők. Fontos előírás, hogy a pályázónak legalább résztulajdonosnak kell lennie az adott ingatlanban, valamint a jövedelemmel rendelkező tulajdonosok egy főre jutó bevétele 2020-ban nem haladhatja meg a 4,85 millió forintot. Ebbe a számításba az eltartottakat (például gyerekeket) nem kell belevenni, a nyugdíjasokat viszont igen.

Az elmúlt hetekben nagyon sok érdeklődést és ajánlatkérést kaptunk a 100%-os pályázattal kapcsolatban. Az érintetteknek azt tanácsoljuk, ha tehetik, akkor az év végéig elérhető otthonfelújítási támogatás kihasználásával építtessék meg mielőbb a napelemes rendszerüket. A napelemes eszközök világpiacán ugyanis erőteljes drágulás érzékelhető már hónapok óta és ez a tendencia egy ideig még biztosan folytatódni fog. A pályázati keretösszeg azonban nem emelkedik, így ha a jövő év közepén-második felében kell megvásárolni az invertert és a paneleket, akkor a mostaninál sokkal több saját erőt kell az állami támogatáshoz hozzátenni. Ráadásul fél-háromnegyed évnyi villanyszámlát is megtakaríthat, ha most dönt.

A halasztásról szóló döntés nem érinti az első ütemben pályázókat. Az ő helyzetükről ebben a cikkünkben írtunk.