Otthonteremtési támogatás szaldós elszámolással – itt vannak a június 30-i határidő pontos szabályai

Ma már alighanem a napelemes rendszert építők vagy a beruházást fontolgatók mindegyike számára ismert, hogy 2021. június 30. után nem lehet szaldós elszámolású szerződést kötni állami támogatás igénybevétele esetén.

Sok rémhír és tévinformáció keringett azonban azzal kapcsolatban, hogy pontosan milyen lépéseket kell megtenni eddig a határidőig, hogy a beruházó jogosult legyen mind a támogatásra, mind az elszámolási módra. A legtöbb aggodalom az áramszolgáltatói dokumentáció kapcsán merült fel. Mivel jelenleg óriási kivitelezési dömping van és rengeteg napelemes rendszer fog átadásra várni júniusban, jogos volt a félelem attól, hogy a szolgáltatók csak a szokásosnál hosszabb határidőkkel fogják vállalni az ügyintézést, így a beruházók kicsúszhatnak a határidőből.

A Magyar Államkincstár most világos állásfoglalásban tisztázta az eddig csak egymásra keresztbe hivatkozó, többszörösen módosított jogszabályokból kihámozható helyzetet.

A legfontosabb kitétel: a szaldós elszámoláshoz a mérőóra cseréjének meg kell történnie 2021. június 30-ig.

Ha június 30-ig sikerül az elszámolást is benyújtani az Államkincstárhoz, akkor mindössze három dokumentumra van szükség:

  • A kivitelezőnek a napelemes rendszer megvalósulásáról szóló teljesítési igazolását,
  • Az 5. számú nyilatkozatot a kivitelezéssel kapcsolatos költségplafon betartásáról,
  • A projekthez kapcsolódó számlákat.

Ha a mérőcsere megtörtént június 30-ig, akkor azok sem csúsznak le a szaldós elszámolásról, akik az elszámolással nem készülnek el erre a határidőre. Nekik viszont további dokumentumokra is szükségük lesz:

  • Az áramszolgáltatóval kötött áramvásárlási szerződésre,
  • A szolgáltató nyilatkozatára az óracsere időpontjáról,
  • A hálózati engedélyes nyilatkozatra.

Egyértelmű, hogy akinél nincsen előrehaladott állapotban a kivitelezési folyamat, az ezekbe a határidőkbe már nem fog beleférni. Nekik sem érdemes azonban lemondani a napelemes rendszerről!

A szaldós elszámolás állami támogatás nélkül ugyan, de egy ideig még elérhető marad. Érdemes azonban a napelemes rendszerre beruházásként gondolni.

Márpedig egy beruházás megtérülését két tényező határozza meg: az induló költség és a havi megtakarítás.

Bruttó elszámolással a havi villanyszámla nagyjából kétharmadát lehet csak megspórolni, cserébe viszont állami támogatással – jelenleg az otthonfelújítási programmal – akár felére lehet csökkenteni a beruházás költségét. Így pedig a megtérülési idő tíz év alá csökkenthető.

Az Energiatakarék szakembereinek számításai szerint aki most szeretne belevágni egy napelemes beruházásba, annak a számára a legjobb választás a bruttó elszámolás lesz, állami támogatással.

Mindezt akár ön is kiszámolhatja kalkulátorunk segítségével.

Ha többet szeretne megtudni a bruttó és a szaldós elszámolásról, akkor ezt a cikkünket ajánljuk. Az elérhető állami támogatásokról pedig ebben a folyamatosan frissülő anyagban adunk tájékoztatást.