Napelemet lakáskasszából? Miért ne?

Valószínűleg sokan törik a fejüket azon, mire fordítsák ezekben a hónapokban a lejáró lakástakarékszámlájukon felszabaduló összeget. Van rá egy jó ötletünk: érdemes napelemes rendszerbe beruházni belőle.

2018 októberében a parlament rapid jogalkotással megszüntette a lakástakarékpénztárak után járó állami támogatást. A korábbi szabályok értelmében az ilyen számlákra befizetett összegeket 30%-kal, maximum évi 72 ezer forinttal kiegészítette a költségvetés. Amihez még hozzáadódott a számlák kamata, ezért a takarékoskodásnak ez a formája rendkívül népszerűnek számított.

Mivel a döntés nem azonnal lépett hatályba, ezért roham indult a lakástakarékpénztári szolgáltatóknál a korábbi, kedvezőbb feltételekkel megnyitható számlákért. Az akkoriban öt évre megkötött szerződések pedig mostanában járnak le.

A célhoz kötött állami támogatás miatt ezeket a pénzeket csak lakáscélokra lehet fordítani – ellenkező esetben a kincstártól kapott bónuszt vissza kell fizetni. A lakásvásárlás mellett azonban a bővítés-felújítás is szerepel a lehetőségek között, így semmi akadálya annak, hogy egy napelemes rendszer épüljön a lakástakarékpéntári számlán lévő összegből.

Az előnyök kétségbevonhatatlanok. A napelemes rendszer ára fix költség, a panelek különösebb karbantartás nélkül több évtizeden keresztül termelni fognak. Az így előállított áram pedig nemcsak zöld és fenntartható, hanem olcsó is. Egy átlagos rendszer 30 éves működése során nagyjából 25 forintos költsége van minden kilowattóra energiának, ami jóval kedvezőbb a rezsicsökkentett áramárnál is. Ráadásul változatlan marad a napelemek teljes életciklusa során, miközben arra nem érdemes fogadni, hogy az áram ennyi idő alatt egyáltalán nem drágul.

Ha érdeklődik egy napelemes rendszer iránt, kérjen ajánlatot szaktanácsadóinktól, ha pedig többet szeretné tudni, miként lehet energiatudatosan használni a napenergiát, hogy hosszú távom megérje, hallgasson bele a Világos, mint a Nap! podcast adásaiba!