Mikor indulhat a visszatáplálás?

A napelemes rendszert tervezőket talán leginkább foglalkoztató kérdés, hogy meddig tart a tavaly novemberben bevezetett visszatáplálási korlátozás. A legfrissebb hírek szerint egyes transzformátorkörzetekben már októberben feloldhatja a kormány a tilalmat. Megnéztük a vonatkozó jogszabályt, vagyis a 112/2023. (III.31.) kormányrendeletet, hogy valós lehet-e ez a forgatókönyv.

Az Energiatakarék szakértőinek véleménye szerint az országos tilalom már jelenleg sem indokolt, mert a napközbeni visszatáplálás csak azokban a transzformátorkörzetekben okoz gondot, ahol sok napelemtulajdonos él. Ezeken a helyeken viszont tényleg szükség van a hálózat fejlesztésére, amibe a szolgáltatók hónapokkal ezelőtt belekezdtek. Másutt viszont feloldható a tilalom. Ezért mi is úgy gondoljuk, hogy a visszatáplálási lehetőséget több lépésben fogják újra engedélyezni.

A jogszabály szerint az áramszolgáltatóknak fel kell mérnie minden egyes transzformátorkörzetet, megvizsgálni, hogy feloldható-e a tilalom és ha nem, akkor milyen intézkedésekre van szükség. Ezeket az információkat feldolgozva az átviteli rendszerirányítónak, vagyis a MAVIR Zrt.-nek augusztus 15-ig kell javaslatot tennie a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal részére, hogy mely körzetekben javasolja a visszatáplálás engedélyezését. A következő lépésben a MEKH tesz javaslatot az energetikáért felelős szakminiszternek, aki 30 napon belül döntést köteles hozni. Amennyiben egy transzformátorkörzetben feloldják a zárolást, az áramszolgáltató ugyancsak 30 napon belül értesíti az érintett napelemtulajdonosokat és a napelemes rendszerre igényt bejelentőket, hogy immáron lehetőségük van visszatáplálni.

Látható tehát, hogy ez egy többlépcsős folyamat, amelyben ráadásul minden fázishoz nem rendel határidőket a jogszabály szövege. A korábbi kormányzati nyilatkozatok alapján augusztus végéig az első döntések megszülethetnek. Így reálisan valóban októberre haladhat végig a folyamat a rendszeren és válhat újra lehetségessé a visszatáplálás – ahol ez műszakilag lehetséges.

Valamiről azonban nem szabad megfeledkezni: szaldós elszámolású szerződést csak év végéig lehet kötni az áramszolgáltatókkal. Gyakorlatilag az utolsó pillanatban vagyunk, a most benyújtott napelemes igényekből már egyáltalán nem biztos, hogy év végéig működőképes rendszer lesz. Így aki a visszatáplálási korlátozás feloldását várja, rosszul járhat. A szaldót váltó bruttó elszámolás ugyanis rosszabb feltételeket jelent majd, mint a pár hónapnyi nem eladható áramfelesleg jelentette kiesés.

Ha szeretne naprakész maradni napelemes témákban, kövesse a Világos, mint a Nap! podcast adásait, ha pedig kíváncsi, milyen előnyei vannak az ön számára egy napelemes rendszernek, keresse szaktanácsadónkat!