Megindult a villamos hálózatok fejlesztése

Több mint 150 milliárd forintnyi hálózatfejlesztési projektet jelentettek be az elmúlt napokban a hazai áramszolgáltatók. Az E.On csoport például 74 milliárd, az MVM cégei pedig több mint 70 milliárd forintot költenek a hazai villamosenergia-rendszer fejlesztésére. Ez kimondottan jó hír a napelemes beruházásokat tervezőknek, hiszen az elégtelen hálózati kapacitás indokolta a tavaly bevezetett visszatáplálási tilalmat. Így pedig közelebb kerülhet a feloldása.

A probléma gyökere alapvetően technikai. Mivel a villamosenergia-hálózat nem képes eltárolni az áramot, ezért a termelésnek és a fogyasztásnak folyamatosan egyensúlyban kell lennie. Ha kisüt a nap és az otthoni napelemes rendszerek tömegével elkezdenek visszatáplálni, akkor változatlan fogyasztás mellett valamelyik erőműben csökkenteni kell a termelést. Tavaly már közel 900 MW volt a hazai napelemek összteljesítménye, ami nagyon sok, két paksi atomerőműi blokk termelésével egyenlő. A gondot az okozza, hogy ez a mennyiség nem egyenletesen és sokszor nem tervezhetően kerül be a hálózatba: a napkeltével-napnyugtával még tud kalkulálni a rendszerirányító, de a napközbeni felhős és napos periódusok 100 MW-okban mérhető különbségével nem.

Mivel az elmúlt években az infrastruktúra fejlesztése nem tartotta a lépést a napelemes rendszerek növekedésével. Ennek következménye, hogy az ország egyes pontjain a hálózat már nem tudta kezelni az új telepítésű napelemeket.

Bár a probléma egészen biztosan nem az egész országot érintette, csak a „napelemekben gazdag” környékeket, a visszatáplálás felfüggesztését a kormány mindenütt bevezette.

Szakértőink már tavaly novemberben egyetértettek, hogy ez a felfüggesztés csak ideiglenes lehet. (És fontos megjegyezni, hogy a 2022. november 1-je után beadott engedélykérelmekre és a már eleve működő rendszerekre nem vonatkozott).

A most bejelentett fejlesztések ezt megerősítik. Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára szerint a beruházások nyomán több mint 3000 MW-nyi új napelem telepítésére nyílik lehetőség, vagyis a jelenlegi állomány négyszeresére.

Ez mindenkinek jó hír, aki napelemekkel szeretné évtizedeken keresztül kiszámíthatóvá tenni az energiakiadásait. A napenergia ugyanis nemcsak környezetbarát, hanem olcsó is. Legalább harminc éven keresztül termel és ezalatt bárhogy alakuljon az infláció és az energiapiac, a beruházási költségen túl további kiadással nem jár.

Ha ön is érdeklődik egy saját napelemes rendszer iránt, ide kattintson.