Megéri az otthonfelújítási támogatáshoz kapcsolódó hitel?

2021 egyik nagy dobása az otthonfelújítási támogatás. Ahogy már előző cikkünkben mi is bemutattuk, ez egy remek, könnyen hozzáférhető lehetőség, hogy rendbe rakjuk otthonunkat, vagy akár csökkentsük a rezsinket, például egy napelemes rendszer telepítésével. Ennek feltétele persze a forrás, hiszen több más szabály mellett az egyik legfontosabb, hogy a felújítás költségeinek felére kapható támogatás. A forrás biztosításában segít a kedvezményes, 3 százalékos hitel, amely a programot támogatja. De vajon kinek éri meg?

Mennyibe kerül egy nem támogatott hitel?

A bankoknál jelenleg is elérhető 4-5 százalék körüli kamatozású jelzáloghitel, ami természetesen több, mint a nemrégiben bejelentett támogatott hitelé, a gyakorlatban mégsem óriási a különbség. Egy átlagos hitellel összehasonlítva az első évben nagyjából 30-50 forint megtakarítást jelent, ha nem piaci, hanem támogatott konstrukcióval akarjuk fedezni a felújítást.  

Napelemes rendszerek ingyenes felmérése és tervezése


A hitelt február 1-től lehet igényelni, ami azt jelenti, hogy jelenleg keveset tudunk róla, ahogy egyébként arról is, mennyire gördülékenyen halad a számlák befogadása, feldolgozása és elfogadása az ezzel megbízott Magyar Államkincstárnál. Az biztos, hogy a 3 százalékos hitelhez banki hitelbírálat szükséges, a futamideje legfeljebb tíz év, és ingatlanfedezet szükséges hozzá.

Mennyi a lakásfelújítási támogatás havi törlesztője?

A fix kamattal, a 6 milliós összeggel, valamint a leghosszabb, 10 éves futamidővel számolva havi 58.000 forint a törlesztőrészlete a hitelnek. Ez pontosan a felére csökken, amint az Államkincstár elfogadja a munkákkal kapcsolatos dokumentációt.

A gyakorlatban ez havi 2-4000 forinttal olcsóbb, mint egy banki hitel.

Nagyobb a különbség azonban akkor, ha egy lazább feltételrendszerű, jellemzően könnyebben hozzáférhető személyi kölcsönnel hasonlítjuk össze a támogatott hitelt.

A számok alapján tíz év alatt a támogatás folyósítását követően fennmaradó 3 millió forint után nagyjából 500.000 forint további kamatot kell visszafizetni. Lényegében ennyi a költsége, ha nem a saját pénzünket akarjuk a felújításra használni, hanem az államét, vagyis havi 4000 forintért vásárolunk extra likviditást. Ez egészen jó összeg, bár semmiképpen nem ingyenes.

Van azonban hátránya is a hitelnek: ez esetben a felvételt követő egy éven belül kell elvégezni az összes felújítást, ami ugyan nem tűnik extrémnek. Például egy átlag másfél-két milliós ablakcserét, és egy kétmilliós napelemtelepítést figyelembe véve gyorsan ki lehet tölteni a keretet. Azonban azt is figyelembe kell venni, hogy most jelentősen nőhet a leterheltsége az amúgy is szűkös kapacitással dolgozó építőiparnak. Hitel nélkül nem ennyire szoros a határidő, mivel ebben az esetben 2022. december 31-ig végezhetők el a munkák.

Ha egyébként is megvan a forrás a lakásfelújításra

Összességében a hitel némi könnyítést jelenthet, vagy akár extra likviditást is, ami a maihoz hasonló bonyolult időkben biztonságot adhat. 3 millió forint egy átlag négytagú családnak hónapokra elegendő tartalékot jelent autóhitel, lakáshitel, iskoláztatás és minden más költséget figyelembe véve. Innen nézve, ha már most rendelkezésre áll a forrás, akkor is megfontolandó egy biztonságos, fix kamatozású hitel felvétele, hogy élhessünk a program adta lehetőséggel, amennyiben tartalékként meg tudjuk őrizni az eredeti forrást.

Telepítsen napelemet a lakásfelújítási hitelből

Az Energiatakarék segít a támogatás igénylésében! Ingyenesen felmérjük és megtervezzük napelemrendszerét, valamint segítünk a papírmunkában is! 
»»Írjon nekünk, és segítünk!