Megjelentek a részletek, ezek a biztos információk az otthonfelújítási programról!

Megkaptuk a legfontosabb válaszokat a házfelújítással kapcsolatos állami programról. Többnyire betartható feltételeket szabtak a támogatások kifizetéséhez, azonban kellő számú biztosíték is szerepel a kormányhatározatban, így nagyobb eséllyel jut azoknak a forrásból, akiknek valójában szánták. Jól láthatóan a gazdaság élénkítése, frissen tartása a cél. Óriási hír, hogy napelemes rendszerek telepíttetésére is kérhető az 50 százalékos támogatás!

A legfontosabbak az állami támogatásról

A legfontosabb tudnivalókat összeszedtük már ebben és ebben a cikkben, és most, hogy megjelent a kormányhatározat, érdemes megnézni a legfontosabb részleteket. 6 millió elköltött forintból 3 millió forintot az állam finanszíroz. Január 1. után indult felújításokra lehet igénybe venni a támogatást, amelyet számlák gyűjtésével kell igazolni, valamint egyenszerződéssel, és ezeket kell benyújtani az Államkincstárhoz. Fontos, hogy a szerződéseknek is január 1. utáni keltezésűnek kell lenni. Az összegyűjtött számlákat a munka befejezését követően 60 napon belül kell az államkincstárhoz beküldeni, amelynek 30 napja van az elbíráláshoz, majd további 5 napon belül kiutalják a pénzt. Fontos a tervezés során, hogy anyagköltség és munkadíj megtérítése fele-fele arányban igényelhető. A támogatás finanszírozását követő 6 hónapban a kormányhivatal bármikor ellenőrizheti a felújításokat.

Az is most lett biztos, hogy ha az egyik szülő külföldön él, akkor is igénybe vehető a támogatás. Egyszülős család esetén akkor is igényelhető a támogatás, ha a szülő külföldön dolgozott – ebben az esetben az igénylés napján kell hazai tb-jogviszonnyal rendelkeznie.

Az elszámolás részletei

A felújítással kapcsolatos tervezési, építési, szerelési munkálatokat végző vállalkozó által kiállított számla csak akkor fogadható el, ha a vállalkozó az  igénylőnek nem közeli hozzátartozója vagy élettársa, vagy gazdálkodó szervezet esetében az  igénylő vagy az  igénylő közeli hozzátartozója vagy élettársa annak nem tagja, munkavállalója vagy vezető tisztségviselője.

Bár a határozat nem pontosan így fogalmaz, Novák Katalin tárca nélküli miniszter magyarázó videójából az derül ki, hogy ha a családnak régóta a tulajdonában áll a lakás, akkor az igénylés időpontjakor legalább egy éve a bejelentett lakásban kell laknia a szülőknek és a gyermek(ek)nek. A határozat ezzel szemben azt mondja, hogy legalább egy éves bejelentett viszony szükséges. Ebben talán további pontosítás várható. Nagyon fontos részlet, hogy a határozat sok más támogatott munka mellett napelemes rendszer telepítéséről is szól, vagyis egyrészt óriási lehetőség előtt állnak a magyar háztartások, másrészt nincs konkretizálás, ezért jelen állás szerint kérhető szaldós elszámolással a telepítés. Ennek jelentőségéről itt olvashat bővebben.

Az Energiatakarék segít a támogatás igénylésében! Ingyenesen felmérjük és megtervezzük napelemes rendszerét, valamint segítünk a papírmukában is! 
»»Írjon nekünk, és segítünk!