Villanyautó? Villanyfűtés? Lehetőségek napelemmel

Napelemes rendszert vásárolni hosszú távú döntés, ezért tervezésekor érdemes figyelembe venni nemcsak a jelenlegi, hanem a későbbiekben várható többletfogyasztást is. A megszokott háztartási és szórakoztató elektronikai berendezések áramfelvételével szinte minden esetben kalkulálunk az ajánlat készítése során. Ezek fogyasztása hosszú ideig nagyjából állandó marad, hiszen a nagyobb fogyasztókból (villanytűzhely, bojler) ritkán van szükség a kiindulási állapothoz képest többre, a kisebbek (tévék, számítógépek) energiaigénye pedig nem jelentős.

Ha például a jövőben szeretne klímaberendezést beszereltetni, okosotthon-technológiákat telepíteni vagy új informatikai eszközöket vásárolni, akkor a napelemes rendszere erre minden további nélkül lehetőséget biztosít.

Jelentősen megemelheti viszont az áramfelhasználást nagy teljesítményű elektromos szerszámgépek, elektromos autó vagy villanyfűtés vásárlása. Ezekre az igényekre azonban fel lehet készülni.

A növekedésnek három szűk keresztmetszete lehet:

  • a napelempanelek számára rendelkezésre álló felület,
  • az inverter,
  • a villamoshálózati csatlakozási teljesítmény és a villanyóra mérete.

Amennyiben már a napelemes rendszer vásárlásakor tudja, hogy a jövőben nagyobb teljesítményre lesz szüksége, akkor ennek megfelelően célszerű tervezni és méretezni. Munkatársaink szívesen kiszámolják, hogy az adott ingatlanra mekkora teljesítmény telepíthető maximálisan – ha a hálózati csatlakozás és az inverter megfelelő, akkor a többletteljesítményhez kellő extra paneleket ráér akár később telepíteni.

Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy ha az inverter cseréjére lenne szükség bővítés miatt, akkor az új engedélyeztetési eljárást von maga után. Ekkor pedig az éppen érvényes – a mainál esetleg kedvezőtlenebb – feltételekkel kell szerződni elszámolásra az áramszolgáltatóval. (A jelenlegi elszámolási lehetőségekről itt írtunk.) Ezért mindenképpen azt javasoljuk, gondolkodjon 5-10 évre előre az áramfelhasználást tekintve.

Míg villanyautót napelemről tölteni egyszerre környezetbarát és gazdaságos megoldás, a villanyfűtés már egy egészen más kategória. Sajnos a fűtés energiaigénye pont akkor a legmagasabb, amikor a napelemek termelése a minimumon van. Az áramfelhasználás 60-80%-a a hideg hónapokra fog esni, emiatt jelentősen lecsökken a napelemekről közvetlenül felhasznált áram aránya és megnő a hálózatból vételezetté – értelemszerűen megemelve az éves villanyszámlát. (Ennek jelentőségéről itt írtunk.) A problémán akkumulátorok beállításával sem igazán lehet segíteni, mert legalább 36-48 kWh teljesítményű, emiatt drága berendezésekre lenne szükség.

Bármelyik megoldás jelentősen megemeli a költségeket és rontja a beruházás megtérülési idejét, ezért álláspontunk szerint a jelenlegi feltételekkel nagyon nem éri meg napelemekre alapozott elektromos fűtésre váltani – kivéve a hőszivattyús rendszereket.