Ilyen lesz az élet új napelemes rendszerrel, ha állami támogatással telepítteti

Több komolyabb bejelentés is történt az elmúlt hónapokban, amely mindenkit érint, aki napelemes rendszerben gondolkodik a közeljövőben. 30-40, de bizonyos esetekben akár 50 százalékos támogatás is elérhető, ami óriási lökést adhat a telepítéseknek. Az egyik fontos kitétel, hogy a két nagy támogatási kör közül az egyik esetben biztosan új elszámolást kell választani, ami korábbi szaldós megoldáshoz képest mindenképpen új helyzetet teremt. Ezt járjuk körbe Péterrel, az Energiatakarék értékesítési vezetőjével.

Jelenleg rendszerszinten az egész világon megoldatlan a többnyire időjárásfüggő megújuló energiák napi termelési időszakai, valamint a társadalom fogyasztási szokásai eltérő ciklusának kezelése. Magyarul nem akkor áll rendelkezésünkre a legtöbb energia, amikor a legtöbb energiára van szükségünk.

Ezt az évtizedek óta nyíló ollót gyorsan és jelentős mértékben fogja nyitni az egyre nagyobb számban elterjedő elektromos autók, kerékpárok, motorok otthoni töltésének igénye. Ennek megoldására a rendszer első ösztönző lépése a fogyasztók felé, a bruttó elszámolás bevezetése.

A fogyasztás csökkentése

Nekünk, fogyasztóknak több lehetőségünk is van a kezünkben ezt megoldandó. Első – ami már működik társadalmunkban – az energiafogyasztásunk általános csökkentése. Ezt a képet rontja némileg, amikor többen a napelemrendszer felszerelésével egyidejűleg nagymértékben növelik az elektromos energiaigényüket, például az elektromos fűtésre való átállással. Ha ezt megfelelő méretezés, tervezés nélkül teszik, akkor legtöbbször anyagilag is sokkal rosszabb helyzetbe kerül a háztartás, mint előtte volt.

Az Energiatakarék segít a támogatás igénylésében! Ingyenesen felmérjük és megtervezzük napelemes rendszerét, valamint segítünk a papírmukában is! 
Írjon nekünk, és segítünk!

A fogyasztás időzítése

Másik lehetőségünk, hogy fogyasztásunk lehető legnagyobb részét a nappali időszakra korlátozzuk, többnyire az eszközeink programozhatóságával. Mosás, szárítás, melegvíz-előállítás, fűtés stb. Ebben az esetben ugyanis a napelemes rendszerünk által termelt energiát közvetlenül tudjuk felhasználni. Ez csak részben hoz eredményt, és a fogyasztási szokásaink jelentős újragondolását igényli, mint sok más is a környezetünk fenntarthatósága érdekében. Ez a lehetőség a józan ész használatán túl nem igényel túlzottan nagy befektetést tőlünk. De még mindig jelentős energiaigényünk marad azokra az órákra, amikor nincs napsütés, azaz nem termel a napelemes rendszerünk.

Tároljuk az energiát!

További megoldás lehet, hogy a napközben megtermelt energiatöbbletet nem közvetlenül a hálózatra tápláljuk vissza, hanem egy optimális méretű, saját akkumulátoregységbe és csak az akku feltöltése utáni maradék energiát tápláljuk vissza a hálózatra. Az akkumulátort csak akkorára kell méreteznünk, hogy a háztartás éjszakai (napelemtermelésen kívüli) energiaigényét fedezze. Így megvalósítjuk azt, hogy 24 órán át a napelem látja el a háztartásunkat elektromos energiával. Tehát így akár az elektromos autónkat úgy tudjuk éjjel tölteni, hogy nem, vagy csak nagyon ritkán (borús téli napokon) kell hálózati energiát igénybe vennünk hozzá.

Ez azért is fontos, mert a bruttó elszámolás során várható, hogy 1 kWh megtermelt elektromos energiáért sokkal kevesebb pénzt fogunk kapni, mint a hálózatról vételezett 1 kWh energiáért. Ez leginkább abból adódik, hogy a szolgáltatónak mi az energia árán kívül a hálózat fenntartási díját is megfizetjük (együtt bruttó 37,56 Ft), ő viszont csak az energia díját fizeti nekünk (most a többlettermelés estében bruttó 15,16 Ft).

Ilyen esetben a napelemes rendszerünket hibrid – hálózatra és akkumulátorra is termelni képes – inverterrel kell kiépítenünk. Természetesen egy napelemrendszer ebben az esetben drágább lesz, mivel a hibrid inverter is drágább, mint egy hagyományos és még az akkumulátor pack árát is meg kell fizetnünk. Tehát nemrég beharangozott 30-40 százalékos állami támogatást el is fogjuk költeni a napelemes beruházásunk során ezekre a többletköltségekre. Cserébe kapunk egy onnantól kezdve szinte önellátó háztartást elektromos energiaigény tekintetében. Ez pedig saját magunknak, az energiaelosztó rendszernek, és így a környezetünknek is a lehető legjobb megoldás. Bízunk benne, hogy a technológiák és a támogatási rendszerek fejlődésével ezek a rendszerek egyre könnyebben elérhetők lesznek anyagilag is számunkra.

Ha többet szeretne tudni, vagy elkészíttetné ingyenes ajánlatát, hogy tisztán lásson, keressen minket!