Hibrid technológia – a napelemek jövője?

A visszatáplálás szabályainak ideiglenes módosítása ráirányította a figyelmet a hibrid napelemes rendszerekre és az otthoni energiatárolásra. Hogyan is működik ez a technológia?

Alapértelmezés szerint kétféle napelemes rendszert ismerünk. A „hagyományos” megoldásnál az inverter az aktuálisan megtermelt árammennyiségből pontosan annyit irányít az épültben működő elektromos eszközökhöz, amennyit azok adott pillanatban felhasználnak. A fennmaradó többletet pedig feltölti az áramhálózatba. Egy szigetüzemű rendszernél viszont ezt a felesleget akkumulátorokban tárolja el az inverter. Nem is tehetne mást, hiszen a szolgáltató hálózatához fizikailag sem kapcsolódik.

A hibrid rendszerek a fentiek előnyös tulajdonságait ötvözik amolyan kettő az egyben megoldással. Az inverter ugyanis egyaránt képes az áramfelesleget a hálózatba és akkumulátorokba irányítani. A hibrid inverter azonban akkumulátorok nélkül is minden további nélkül működik és termel, ezért van lehetőség az akkupakkot utólag hozzáadni a rendszerhez.

Amennyiben akkumulátoraink is vannak, akkor a hibrid üzemű rendszernél a következő a technológiai sorrend:

  • A megtermelt áramot elsődlegesen az éppen bekapcsolt elektromos eszközeinkbe irányítja.
  • Ha többet termelünk, mint az aktuális fogyasztás, akkor a felesleggel az akkumulátorokat tölti.
  • Ha az akkuk tele vannak, akkor pedig betáplálja az áramszolgáltató hálózatába.

Ha jól méretezzük a tárolókapacitásokat, akkor elérhető, hogy a napelemeink termelését teljes egészében mi magunk használjuk fel – visszatáplálás és későbbi visszavásárlás helyett. Ráadásul a hibrid megoldás a szigetüzemnél jóval nagyobb ellátásbiztonságot kínál. Ha valamiért nagyobb a fogyasztás, mint a termelés (pl.: téli időszakban elektromos fűtés esetében) és kevéssé töltődnek vagy idő előtt lemerülnek az akkumulátorok, a villamos hálózatból akkor is áramhoz tudunk jutni.

Szünetmentes áramellátást azonban a hibrid rendszerek sem jelentenek. Ha szeretnénk egyes elektromos eszközöket áramszünet esetén is üzemeltetni, akkor valamilyen backup megoldásra van szükség. Ezekről részletesebben ebben a cikkünkben írtunk.

Ügyfeleinknek többféle hibrid technológiát kínálunk, köztük a szegmens egyik legjobb minőségű termékét, a Fronius GEN24 invertert, és a hozzá kapcsolódó energetikai megoldásokat. Kérje ajánlatunkat és ismerje meg jobban a technológiát!