Mire jó egy backup rendszer? Ügyfelünk esete az áramszünettel

A napelemes rendszerekkel kapcsolatban az egyik leggyakoribb tévhit, hogy áramszünet esetén is biztosítják az áramellátást. Pedig ez alapesetben nem így van. Áramszünet esetén ugyanis joggal feltételezhető, hogy az egész hálózat feszültségmentes, így szerelők biztonságosan hozzá tudnak nyúlni. Komoly balesetveszélyt okoz, ha az inverter eközben töltené vissza a megtermelt áramot.

Egy kisebb többletberuházással azonban meg lehet oldani a szünetmentes áramellátást – legalábbis a napelemek termelésének vagy az akkumulátor kapacitásának erejéig. Ehhez mindössze egy PV Point backup csatlakozószekrényre van szükség, amire az inverter át tud kapcsolni, ha az elsődleges hálózaton áramszünet van.
András napelemes rendszere nyáron állt üzembe és máris élvezheti a backup megoldás előnyeit. „Háromnapos áramszünet van nálunk minden nap nyolctól négyig. A PV Pointnak és a remek időnek köszönhetően fennakadás nélkül működik a gázfűtésünk (gázkazán, keringető szivattyúk), a hűtő és a WiFi. A nap jelentős részében a többi elektromos eszközünk is működőképes (mikrohullámú sütő, kávéfőző, vízmelegítő, stb…). Amikor kértem a napelemes rendszerhez a PV Point opciót, nem gondoltam, hogy ilyen hamar szükség lesz rá.”

András már tudja, hogy áramszünet idején csak azok az áramkörök maradnak működőképesek, amelyek az elsődleges elosztótábla mellett a backupra is rá vannak kötve. A backupot ki lehet építeni a teljes elektromos hálózathoz, de nem feltétlenül szükséges. A legtöbb ingatlanban elég egy fázist megcsinálni, ami a legfontosabb elektromos eszközöket ellátja. Például a hűtőt, a fagyasztóládát, a gázkazánt, fűtésvezérést vagy a munkára használt számítógépet.

Az Energiatakarék a Fronius GEN24 inverterét kínálja ügyfeleinek, aminek a normál és a backup teljesítménye megegyezik, így képes a teljes ingatlan áramellátásáról gondoskodni. Ha még az idén megrendeli napelemes rendszerét tőlünk a Fronius csúcstechnológiájával, akkor ajándékba választhatja mellé a PV Point csatlakozószekrényét.
További részletek az akcióról ide kattintva.