Elszálló energiaárak – még jobban megéri majd a napelem

Tavaly szeptemberhez képest nagyjából a négyszeresére 51,3 euróról 200 euró fölé emelkedett a hazai határidős energiapiacon 1 MW elektromos áram ára. A földgáz világpiacán pedig még ennél is nagyobb mértékű emelkedés tapasztalható. Az árrobbanás okai sokfélék a Covid-járványtól kezdve a fosszilis energiahordozók fokozatos háttérbe szorításán át a világpolitikai konfliktusokig – ezek elemzésével az elmúlt hetekben számos újságcikk foglalkozott.

Az áremelkedést a magyar lakosság egyelőre egyáltalán nem érzi, hiszen az elektromos energia hatósági áras, a fizetendő tarifa a kormány döntésétől függ. Így a piaci ármozgások nem azonnal gyűrűznek be a lakossági piacra. Hosszú távon viszont egészen biztosan fenntarthatatlan lesz, hogy a szolgáltatók tetemes veszteséggel kénytelenek értékesíteni az energiát.

A napelemtulajdonosok ebben a helyzetben többszörösen is kedvező helyzetben vannak. Egyrészről sokkal kevésbé fenyegeti őket az áremelkedés veszélye. Egy jól méretezett napelemes rendszer képes megtermelni az ingatlan egész éves fogyasztását és a jelenleg bárki számára elérhető szaldós elszámolás mellett lenullázni a villanyszámlát. A szaldó utáni korszakra pedig hibrid inverterrel és akkumulátorokkal lehet felkészülni, így minimálisra csökkenthető a szolgáltatótól megvásárolandó árammennyiség.

Fontos szempont, hogy egy esetleges energiár-emelkedés le fogja rövidíteni a napelemes rendszerek megtérülési idejét. Ez már most sem túlságosan magas: jellemzően tíz év alatt van, de a többféle elérhető állami támogatással még tovább csökkenthető. A dráguló energiaköltségek mellett felértékelődik az otthoni ingyen áram jelentősége: változatlan fogyasztás mellett adott idő alatt nagyobb összeget lehet így megtakarítani.

Ha ön is úgy érzi, eljött az idő napelemre váltani, kattintson ide és kérje ajánlatunkat. Vegye igénybe az 50%-os otthonfelújítási vagy a 100%-os energiahatékonysági támogatást és érjen el még kedvezőbb megtérülést napelemeivel!