Tudta? Áramszünetkor legtöbbször hibrid inverterrel sincsen áram!

A hagyományos napelemes rendszerekkel párhuzamosan növekszik a hibrid inverterrel és kisebb-nagyobb akkumulátor-készlettel kiegészített technológiák népszerűsége. Gyakori tévhit ezekkel kapcsolatban, hogy az akkumulátorokról akkor is biztosítják az elektromosságot, ha az áramszolgáltató hálózatán épp áramszünet van.

Sajnos ez alapesetben nem így van, a tényleg szünetmentes működés egy kis extra beruházást igényel, ami értelemszerűen a napelem rendszer árára is hatással lesz.

A háztartási méretű kiserőművek, vagyis az otthoni napelemes rendszerek jellemzően hálózatra kapcsolva működnek. Vagyis ha az áramigény nagyobb, mint a termelés, akkor vételezik az energiát, ha pedig a termelés haladja meg a fogyasztást, akkor visszatáplálják. Ennek a megoldásnak a hátránya, hogy áramszünet esetén biztonsági okokból az inverter is lekapcsol. A napelemek működnek, csak az áram nem jut el sem a hálózatba, sem a konnektorokba.

Áramszünet esetén ugyanis joggal feltételezhető, hogy az egész hálózat feszültségmentes, így szerelők biztonságosan hozzá tudnak nyúlni. Komoly balesetveszélyt okoz, ha az inverter eközben töltené vissza a megtermelt áramot.

Ezért sem a napelempanelek által éppen megtermelt energiát, sem az akkumulátorokban felgyűlt tartalékot nem engedi rá a rendszer a hálózatra. Vagyis ha áramszünet van, akkor áramszünet van, függetlenül attól, hogy éppen hét ágra süt a nap odakint és/vagy tele van az akkumulátorunk.

A megoldás egy backup áramellátási rendszer kialakítása. Ez a gyakorlatban egy erre alkalmas – backup – elosztótábla beépítését jelenti a rendszerbe, amelyre az inverter ilyen szituációban átkapcsol. Azok az áramkörök fognak áramkimaradás esetén is működni, amelyeket a lakás elosztótáblájából ebbe a backup elosztótáblába átkötünk. Ha rendelkezünk backuppal, akkor a napelemek aktuális termelésének vagy az akkumulátorokban lévő tartaléknak az erejéig zavartalan marad a ház áramellátása.

A backupot ki lehet építeni a teljes elektromos hálózathoz, de nem feltétlenül szükséges. A legtöbb ingatlanban elég egy fázist megcsinálni, ami a legfontosabb elektromos eszközöket ellátja. Például a hűtőt, a fagyasztóládát, a gázkazánt, fűtésvezérést vagy a munkára használt számítógépet.

Backup rendszer kiépítésekor fontos figyelembe venni az inverter tulajdonságait. A legtöbb gyártmány ugyanis csak az alapteljesítményének egy adott hányadát képes átkapcsolni a backup hálózatra. Az Energiatakarék ügyfelei azonban választhatnak olyan berendezést (Fronius GEN24 inverter), amelynek a normál és a backup teljesítménye megegyezik, így áramszünet esetén sem lesz semmilyen változás otthona áramellátásában (Full Backup).

Ha többet szeretne megtudni a technológiáról, keresse energetikai szaktanácsadóinkat.