Mezőgazdasági napelem – Rábapordány

Projekt adatok

Kategória:
Vállalati
Teljesítmény:
379 kW
Projekt költségvetés:
149 000 000 Ft
Energia termelés:
370 000 kWh
Elvárt haszon:
14 800 000 Ft/év

Leírás

Győr-Moson-Sopron megyében, a Rábapordányi Mezőgazdasági Zrt. úttörő szerepet vállalt a mezőgazdasági napelem rendszerek alkalmazásában. A vállalat az energiahatékonyság és a fenntarthatóság iránti elkötelezettségét mutatja be a 379 kW teljesítményű napelemes rendszerével, amelyet 13 inverterrel szereltünk fel. A projekt ötletét a magas energiaárak és a tejelő tehenek érdekében az istálókra telepített szellőzőventillátorok megnövekedő villamos fogyasztása adta. A napelemeket több szarvasmarha istálló, fejőház  és gabonatároló tetejére telepítettük, és a rendszer elmei azóta is hibamentesen működnek. Mivel a rendszert visszwatt védelemmel láttul el, azaz nem táplálhat ki a közcélú hálózatra, ezért különösen fontos, hogy a megtermelt villamosenergiát helyben használják fel lehetőleg akkor, amikor az keletkezik. A Rábapordányi projekt esettanulmánya kitűnően mutatja be, hogyan lehet a mezőgazdaságban hatékonyan és fenntarthatóan használni a napelemes technológiát.

A mezőgazdasági napelemek inverterei az istállókban

 

A cég vezérigazgatója, Bóna Szabolcs, 2022-ben Az év agrárembere verseny győztese lett Az év állattenyésztője kategóriában. Bóna Szabolcs nem csak a mezőgazdasági napelem rendszerek szakértője, hanem azok elkötelezett támogatója is. A vezérigazgató szerepe meghatározó volt abban, hogy a Rábapordányi Mezőgazdasági Zrt. megvalósítsa ezt a lenyűgöző projektet, amely elősegíti a fenntartható mezőgazdaság fejlődését és hozzájárul a környezetvédelmi célok eléréséhez.

A mezőgazdasági napelemek madártávlatból Rábapordányban

A Rábapordányi projekt mélyebb betekintést nyújt a mezőgazdasági napelemek használatának előnyeibe és a mezőgazdasági energiahatékonyság növelésének lehetőségeibe. A vállalat elkötelezettsége és Bóna Szabolcs vezetői hozzáállása példaként szolgálhat mindenki számára, aki a mezőgazdaság és a megújuló energia terén érdekelt. A Rábapordányi Mezőgazdasági Zrt. sikeres projektje és Bóna Szabolcs vezérigazgatói szerepe egyaránt inspiráló példa a mezőgazdaság és a környezetvédelem összekapcsolásának lehetőségeire.

További érdekességként, Bóna Szabolcs interjúja elérhető a Világos mint a Nap podcast 14. epizódjában, ahol mélyebben megismerhetjük az agrár vállalat mezőgazdasági napelemes projektjét és az agrárium fejlődését támogató elképzeléseit. A mezőgazdasági napelemes beruházás és a vezérigazgatói tapasztalatok együttesen szolgálják a környezetvédelmi és mezőgazdasági szektorban érdekelt személyek és vállalkozások érdekeit.