Esettanulmány ügyfelünkkel: „minden precízen, korrektül zajlott”

A Rábapordányi Mezőgazdasági Zrt. tekintélyes méretű telephelye a Győr-Moson-Sopron megyei Rábapordány község határában található. A cég fő profilja az állattartás: sertéshizlaldát és tejelő szarvasmarhák istállóját találjuk többek között a területen, a különféle kiegészítő létesítményekkel – takarmánykeverő, terményszárító – együtt.

Bóna Szabolcs igazgató már több mint egy évtizede elkezdte keresni a megoldást a környezetszennyező és ráadásul emelkedő árú, fosszilis energiahordozók kiváltására.

„Kezdetben biogázban gondolkodtunk, de a saját kutatásaink és megtérülési számításaink alapján rendkívül magas beruházási költség jött ki, ezért egy idő után elvetettük a tervet. Ekkor kerültek képbe a napelemek, köszönhetően a fotovoltaikus kiserőművek drasztikusan csökkenő bekerülési költségeinek. A végső lökést egy pályázati kiírás adta meg: saját energiaellátás célját szolgáló rendszerre lehetett ilyen módon forrást szerezni.”

A rábapordányi telep jelentős áramigénnyel bír: két transzformátor gondoskodik a sokféle épületből álló létesítmény energiaellátásáról. Összességében 600 kWh nagyságrendű a fogyasztás, de egyes időszakokban – például betakarításkor – ennél magasabb. A pályázati előírás legalább a fogyasztás 50%-át lefedő rendszer telepítése volt, ami meghatározta a tervezési paramétereket.

A végül kiépített napelemes rendszer összteljesítménye 379 kW. 365 W-os napelempanelekből és 13 db Growatt inverterből áll. Műszakilag meglehetősen összetett megoldás, nagyon szabdalt elrendezésű, a panelek több épület tetején vannak szétszórva.

„Az Energiatakarékról kimondottan kedvező tapasztalataink vannak. Ragoncza Ádám és csapata nagy hozzáértéssel és jó kapcsolatrendszerrel rendelkezik. A teljes tervezést, engedélyeztetést, kivitelezést le tudták bonyolítani problémamentesen egészen a műszaki átadásig és az üzembe helyezésig. Az egyetlen nehézséget a koronavírus-járvány okozta. Szállítási fennakadások miatt az eredetileg tervezett modulokat le kellett cserélnünk, de korrekt módon egy jobb műszaki paraméterekkel bíró típust kaptunk helyette, méghozzá az eredeti áron.”

A telep energiafogyasztási sajátosságainak köszönhetően remekül ki tudja aknázni a napelemek képességeit és extra megtakarításra szert tenni. A marhaistállókban az állatok komfortérzetét emelendő ventillátoros rendszerek működnek. Betakarítás idején pedig egy nagy áramigényű szárítóval csökkentik a kívánt szintre a szemestermények nedvességtartalmát. Ezek jellemzően a nyári hőségnapokon emelik meg markánsan a fogyasztást – pont amikorra a napelemek termelési csúcsai esnek. Így ezek jellemzően fedezni is tudják a többlet-energiaigényt.

„A pályázati dokumentációt és az elszámolást a mi pályázatírónk készítette, de az Energiatakarék szorosan együttműködött vele és a keze alá dolgozott. Összességében a terveknek és a vállalt határidőknek megfelelően teljesítettek, sőt néha még gyorsabban. 2020 júliusára volt eredetileg időzítve a próbaüzem, de olyan hatékonyan dolgoztak, hogy június végére be is fejeződött.”

A rendszer azóta üzemzavar nélkül működik és a termelési mutatók is kedvezőek. Az Energiatakarék előzetesen – a pályázati támogatást is beleszámolva – nyolc éves megtérüléssel kalkulált. Ez a terv az azóta eltelt idő tapasztalati alapján tarthatónak tűnik.

„Egy kisebb kihívást támasztott csak a rendszer működtetése. A mi munkánk meglehetősen sok porral jár, ezért oda kell figyelnünk és rendszeresen tisztítani a paneleket, hogy mindig a maximális teljesítményt tudják leadni.”

Az Energiatakarék munkájával olyannyira elégedettek voltak, hogy azóta már továbbajánlották más, napelemes beruházást tervező cégnek.