Napenergiával írt űrtörténelmet a James Webb

Megjelentek az első fotók, amiket a napenergiával működő űrteleszkóppal készítettek.

A NASA hétfőn közzétette a James Webb teleszkóp első felvételeit. A tavaly decemberben pályára állított berendezés képei az eddigi legélesebb és a legnagyobb távolságot befogó fotók, amiket infravörös tartományban a világűrről készítettek. A Webb kamerája (NIRCam) 12 és fél órán át folyamatosan exponálva fényképezte az űr egy pontját. Ez lényegesen jobb idő, mint az idén már 32 éves Hubble űrteleszkópé – ezzel hetekig tartott egy felvétel elkészítése.

Fotó: NASA.gov

Ezen a hosszú expozíciós idővel készült, úgynevezett mélymezőn egy 4,6 milliárd évvel ezelőtt megjelent galaxishalmaz, a SMACS 0723 látható. Ezt gyakorlatilag a mi Tejútrendszerünkhöz hasonló csillagegyüttesek sokasága alkotja, a Webb technológiája pedig segít pontosabb képet kapni a benne található, halványabb fényű objektumokról. Bár a látvány monumentálisnak tűnhet, ez csak egy apró szelete az univerzumnak, mintha egy homokszemet tartanánk karnyújtásnyi távolságra.

A 6 méteres napelempanellel felszerelt eszközt 2021 karácsonyakor indították útnak és ha a várakozásoknak megfelel, áttörést hozhat az űrkutatásban. A teleszkóp működéséről, jellemzőiről a 2022. januári hírünkben olvashattok részletesebben:

https://energiatakarek.hu/hirek/napenergiaval-az-urkutatasert/