Napenergiából meleg víz

Az ausztriai Linzben tiszta napenergia biztosította egy társasház melegvízigényének jelentős részét az elmúlt évben.

2021-ben a napelemek, minden eddiginél nagyobb arányban, 81%-ban fedezték Linz városában található társasház melegvíz-előállításának áramszükségletét. A vállalat szerint ez a megoldás a hagyományos fűtéshez képest mintegy 67%-kal csökkentheti az épület éves víz- és energiaköltségeit.

A 14 lakásból álló épület mindegyike egy 1,36 KW-os napelemrendszerhez csatlakozik, amely négy darab 340 W-os napelemmodullal rendelkezik. „A lakásszövetkezet egy hálózatfüggetlen, egyenáramú napelem típust választott, aminek energiáját kizárólag vízmelegítésre használják.” – nyilatkozta a my-PV GmbH szóvivője.

Fotó: my-PV

A tetőn elhelyezett egységek közvetlenül csatlakoznak a my-PV elektromos előkészítő rendszeréhez, amit rákötöttek egy 150 literes bojlerre. „Egységeink könnyedén elérik a 85 °C feletti hőmérsékletet. Ezen az értéken egy átlag háztartás minden egyéni igénye kielégíthető, de a lakók közösen megállapodtak a 60 °C-os vízhőmérsékletben” – mondta a szóvivő.

Az Energiatakarék kínálatában megtalálható Fronius termékcsaládnak köszönhetően a napelemtechnológiával megvalósuló melegvízigények biztosítottak, így az energiamenedzsment megoldáshoz csupán

  • egy Fronius inverter,
  • egy Fronius OhmPilot, vagyis fogyasztásszabályozó
  • és a fogyasztást monitorozó Smart Meter szükséges.