„Napelemre mindenkinek érdemes pályázni” – Kujáni Péter a Klubrádiónak nyilatkozott

A Klubrádió Ép ésszel című magazinműsorában nyilatkozott Kujáni Péter, az Energiatakarék értékesítési vezetője a 100%-os támogatási arányú napelemes pályázatról. A beszélgetésben szóba kerültek a lehetőségek, az előnyök és a buktatók is.

November 15-én elindul a legújabb, napelemekre is vonatkozó állami támogatási program, amely a pár héttel ezelőtti meghirdetésétől kezdve az érdeklődés középpontjában van. A pályázat 100%-ban vissza nem térítendő, önerő nem szükséges hozzá.

A program két fő részből áll össze: az egyikben az előző évi áramfogyasztásuknak a mértékéig, vagy legfeljebb 5 kW-os teljesítményig tudnak önállóan forrást igényelni a jelentkezők, csak napelemes rendszerre. A másik verzióban a napelemrendszer fűtéskorszerűsítéssel és energiaveszteség-csökkentéssel jár együtt. Vagyis napelemek akkumulátorokkal, elektromos fűtőpanelekkel vagy infrapanelekkel, illetve nyílászáró-cserével. Ha a családi házban van meglévő vizes fűtési rendszer – radiátorok vagy padlófűtés – akkor fűtőpanelek helyett hőszivattyút tartalmazhat a pályázat.

„A hőszivattyú normális hatásfokkal 45-50 foknál melegebb vizet nem tud előállítani, emiatt nagyobb hőleadó felületre van szükség. Aki eddig 80 fokos vízzel fűtött radiátorokban, neki valószínűleg ezeket nagyobbra kell cserélnie.”

Míg a fűtés átalakítását érdemes alaposan átgondolni, a napelemes pályázatot mindenkinek javasolja Kujáni Péter, aki megfelel a feltételeknek.

„Egyetlen korlátozó tényező az előző elszámolási időszak fogyasztása, aminek a részletei még nem teljesen tisztázottak. Minél kisebb egy napelemes rendszer, fajlagosan annyival drágább. Nagyon sok olyan feladat és eszköz van, ami egy kisebb rendszerhez ugyanannyiba kerül, mint egy nagyobbhoz. Jellemzően 3,5-4 kW alatti teljesítménynél az állam megadja a kilowattonkénti 520 700 forint támogatást, de ebbe nem fog beleférni sok esetben a teljes kivitelezés. A családnak pár százezer forintot ki kell majd fizetni, de ha azzal számolunk, hogy innentől nulla lesz a villanyszámlájuk, akkor legkésőbb a második-harmadik évben megtérül a beruházás.”

Szakértőnk azoknak is adott tanácsot, akik a napelemes rendszerek termelésingadozásai, meghibásodásai miatt aggódnak. „Túl kell lépni azon a szemléleten, hogy több milliós beruházásoknál azt a céget választjuk, amelynek az ajánlata pár tízezer forinttal olcsóbb. Érdemes kifizetni valamivel többet egy magasabb minőségű, jobban lekövethető, megfelelő garanciákkal rendelkező, magasabb minőségű technológiáért. Hosszú távú beruházásként kell gondolkodni, és ezzel meg lehet előzni a minőségi problémákat.”

„A téli termeléskiesést is lehet ellensúlyozni egy hibrid rendszerrel – ez a pályázatban is nagyon előnyösen támogathatóként szerepel a fűtés-átalakítási projekteknél. A hibrid annyit jelent, hogy a napelem nemcsak a hálózatra tud termelni, hanem akkumulátorokat csatlakoztathatunk rá. Ezzel szinte 24 órában üzemelhet a háztartás saját termelésű energiáról.”

A pályázatot értékelve Kujáni Péter leszögezte: jó megoldás és az energiaszegénységnek kitett háztartások helyzetének javítására elegendő az 5 kW-os határ. Ugyancsak jó gondolat az energiahatékony hőszivattyúk ösztönzése. Arról sem szabad elfeledkezni, hogy a piaci energiaárak folyamatosan emelkednek, amelyek hatása várhatóan a lakossági áramárakban is jelentkezni fog. Egy napelemes rendszer védelmet jelent ezek ellen az áringadozások ellen.

A teljes beszélgetést ezen a linken tudja meghallgatni. Ha szeretne saját napelemes rendszer – akár pályázati támogatással, akár nélküle – ide kattintson.