Napelemes bejelentések – konkrétumok nélkül

Az elmúlt napokban rengeteg kérdést kaptunk ügyfeleinktől és érdeklődőktől a kormány múlt heti, napelemekkel kapcsolatos bejelentése után. Csak emlékeztetőül: Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón annyit mondott, hogy akik ezután telepítenek napelemeket, azoknál bizonytalan időre felfüggesztik a hálózatba visszatáplálás lehetőségét. Vagyis a megtermelt energiát csak saját maguk használhatják el. Cserébe viszont sokkal egyszerűbb lesz az engedélyeztetés.

A legfontosabb ezzel kapcsolatban: a Magyar Közlönyben egyelőre nem jelent a kapcsolódó jogszabály, vagyis konkrétumot a változásokkal kapcsolatban nem lehet tudni.

Az valószínűnek tűnik, hogy az RRF pályázat (közkeletű nevén a 100%-os napelemes pályázat) első ütemének nyerteseit nem érintik a módosítások. Akkor sem, ha még nem indították el az engedélyezési eljárást, vagy támogatói okiratot sem kaptak.

Ezen túlmenően csak pletykák keringenek arról, hogy csak bizonyos méret feletti rendszerekre vagy csak meghatározott ideig vonatkozik majd a visszatáplálási tilalom. Abban például eléggé biztosak vagyunk, hogy áramszolgáltatói engedély nélkül hálózatra kapcsolódó napelemeket építeni rendkívül kockázatos dolog és aligha fogják lehetővé tenni.

Ugyancsak konkrétumok nélküli egyelőre az RRF pályázatok második üteméről szóló sajtóközlemény is. A hivatalos pályázati oldalon egyelőre nincsen információ és a kiírás sem módosult.

Mi mindenkinek azt javasoljuk, hogy ne kezdjen el kapkodni. A folyamatban lévő napelemes projekteket nem érdemes leállítani, különösen akkor, ha már az engedélykérelem be van adva a szolgáltatóhoz.

Bárhogy is alakul most a szabályozás, hosszabb távon a hibrid rendszerek tulajdonosai lesznek előnyben. Ez a speciális inverter teszi lehetővé akkumulátor csatlakoztatását a rendszerre, miáltal képes „házon belül” eltárolni az áramfelesleget. Így a saját termelésű áram aránya a fogyasztásban 30-35%-ról 80% fölé emelkedhet. A hibrid technológia jó válasz a legkésőbb két év múlva érkező bruttó elszámolásra is.