Napelemekkel a klímacélok felé

A Nemzeti Energiastratégia prioritást élvező célja, hogy 2030-ig a hazai megújuló villamosenergia-termelést ösztönözze, a naperőművi kapacitást bővítse, ezek mentén pedig a magas szén-dioxid-tartalmú energiatermelést csökkentse.

Magyarország az elmúlt években jelentős lépéseket tett a klímacélok felé: 2035-re kétszázezer háztartás fog a tervek szerint napelemekkel rendelkezni, ennek a számnak harmada már teljesült.

Horváth Péter János, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke a Magyar Hírlapnak nyilatkozva elmondta, hogy 2020. szeptember végén 79 681 darab háztartási kiserőmű volt nyilvántartásban, amiből 65 140-et természetes személyek telepítettek. A háztartási méret feletti napelemek terén még nagyobb növekedés volt tapasztalható: kapacitásuk az elmúlt öt évben az ötvenszeresére nőtt, a 2015-ös 25 MW-tal szemben ma 1208 MW-al számolhatunk.

Prémium napelemek a háztartásoknak
Karbantartás

Az egyre erősödő energetikai szektorban a naperőművek gyarapodása továbbra sem áll le, hiszen az évek során folyamatosan frissülő METÁR-tenderek a megújuló villamosenergia-termelést célozzák.

A legutóbbi tender támogatott beruházásai segítségével tovább bővülhet a környezetbarát naperőmű-kapacitás, ami évente újabb 343 GWh villamosenergiát eredményez és az ebből előállított energia évente 160 ezer háztartás teljes villamos-energia igényét tudja fedezni.

Támogatások azonban nem csak ipari méretű napelemes rendszerekre érhetőek el. Az otthonfelújítási programban és a nyárra várható lakossági napelemes pályázat révén a rendszer beruházási költségeinek akár 50%-a is fedezhető állami támogatással.

Ez pedig lényegesen olcsóbbá és vonzóbbá teszi a környezettudatosságot és a megújuló energiára váltást mindenkinek.