Napelemek alatt nő a málna Hollandiában

Rendhagyó körülmények között termeszti a gyümölcsöt egy gazdálkodó a kelet-hollandiai Babberichben. A nyílegyenes sorokban húzódó málnabokrok speciális napelempanelek takarásában nőnek.

A napsütéses órák száma az óceáni éghajlati öv jellegzetességei miatt Hollandiában akár 20-25%-kal is alacsonyabb évente a magyarországinál. A gyümölcstermesztők ezért fóliasátrat húznak vagy átlátszó plexitetőt építenek a növények fölé, hogy jobban kihasználják a nap energiáját, egyúttal kiküszöböljék az időjárási szélsőségek káros hatásait. A 3,2 hektáron gazdálkodó Piet Albers azonban rendhagyó megoldást választott: félig áttetsző napelemekkel fedte be a málnaültetvényt.

A kísérleti projekt tapasztalatai nagyon kedvezőek. A panelek alatt stabilabb a hőmérséklet és a páratartalom, kevesebb öntözésre van szükség, a málna pedig gyorsabban nő és jobb minőségű. A több mint tízezer napelempanel összesen 2,67 MWh zöldenergiát termel, ami több mint 1200 háztartás áramszükségletét képes fedezni.

A tapasztalatokat az építtető BayWa r.e vállalat és a helyi egyetem szakemberei közösen vizsgálják, a cél természetesen a napelemek alkalmazásának ilyetén történő kiterjesztése.