Napelem, zöldtető, hőszivattyú

Hogyan néz ki egy fenntarthatóan működő, egyben modern és kényelmes családi otthon? A Világos, mint a Nap! podcast legújabb adásában folytatjuk a beszélgetést Muth Gergellyel, az invertereket gyártó Fronius Hungary műszaki tanácsadójával. Gergely villamosmérnök, így szakmájából adódóan alaposan ismeri a korszerű megoldásokat. Alföldi családi házának építésekor arra törekedett, hogy az energiaigényt a lehető legalacsonyabbra szorítsa – az áramot pedig természetesen napelemes rendszerrel termeli meg.

A ház könnyűszerkezetes technológiával épült tégla helyett, mert ennek hűtése folyamatosabb, de kevesebb energiát igényel, így jobban ki tudja használni a napelemek adottságait. Az épület megújuló anyagokból készül és hazánkban rendhagyó módon zöldtetővel készült: több mint 15 tonnányi föld borítja az épületet. A hűtést és a fűtést természetesen napenergia biztosítja, méghozzá a legjobb hatásfokú villanyfűtési megoldással, hőszivattyúval. A napelempanelek a talajra kerültek, hogy ne árnyékolják le a zöldtetőt. Gergely hibrid inverterrel épített meg a rendszert és felkészítette, hogy egy elektromos autóval kétirányú energiatárolási megoldásként tudjon üzemelni.

Emellett természetesen nagy hangsúlyt kap az energiamenedzsment. A háztartási gépeket a napelemes rendszer termeléséhez időzítik, az adatokat okosméréssel ellenőrzik. A gyerekek számára már természetes, hogy az energiával gazdálkodni kell és akkor érdemes használni, amikor magunknak megtermeljük. „A legfontosabb, hogy most tudják, mi az a szó, hogy pazarlás. Egyből lehet látni a döntéseink eredményeit, mindenre van azonnali visszajelzésünk” – mondja Gergely.

A beszélgetésben szó esik még fenntarthatóságról, visszatáplálásról és hosszú távra gondolkodásról. Az adás elérhető a YouTube-on és a szokásos podcast-csatornákon.