Minden, ami napenergia – podcast szakértőnkkel

A RE:FACT podcast vendége volt Kujáni Péter, az Energiatakarék értékesítési vezetője. A beszélgetés nagyon sok, a napelemekkel kapcsolatos kérdést érintett.
Néhány érdekesebb megállapítás a videóból:

  • Jelenleg a napenergia az egyetlen, otthoni léptékben elérhető és megvalósítható megújuló energiaforrás. Ezért nagyon népszerű a környezettudatosan gondolkodó tulajdonosok körében.
  • Növekszik az igény a villanyfűtésre, de ilyen beruházásba senki se vágjon bele anélkül, hogy szakértővel alaposan átszámolta volna. A fűtés önmagában a többszöröse villamos energiát igényli, mint a teljes háztartás fogyasztása. Ezért ha nem megfelelően méretezett napelemes rendszert telepítünk, akkor durván megnőhet a villanyszámla.
  • A hírekből mindenki által ismert energiapiaci bizonytalanságok növelik a napelemek népszerűségét és az energetikai önállóság felé terelik az ingatlantulajdonosokat.
  • Akkor a leghatékonyabb a napelemes működés, ha a napközben termelt energia legnagyobb hányadát felhasználjuk vagy eltároljuk ahelyett, hogy visszatáplálnánk a hálózatba. Vagyis a lehető legtöbb fogyasztást – például a programozható háztartási gépeket – napközbenre kell időzíteni.
  • Az akkumulátoros energiatárolás alapesetben nem jelent a hálózattól leválasztott, szigetüzemű rendszert. Ilyet is lehet telepíteni, de általában bonyolultabb és költségesebb, mint egy szinte bármely otthonban telepíthető, akkumulátoros hibrid megoldás.
  • A modern napelemmodulokra már 25 év teljesítménygaranciát adnak, vagyis 25 év múlva a mai teljesítmény legalább 85%-át le fogja tudni adni. Érdemes nem a legolcsóbb modelleket megvenni, hiszen nagyobb biztonsággal fognak évtizedeken keresztül üzemelni.
  • Egy jól méretezett napelemes rendszer 9-10 év alatt megtérül, de az emelkedő energiaárak ezt lerövidíthetik. A cégek által fizetett áramárak mellett már 2-3 év alatt visszajön a napelemek ára.
  • Robbanásszerűen fejlődnek az elektromos autókat töltő megoldások. Már elérhető áron kapható olyan technológia, ami monitorozza a napelemek termelését, az akkumulátorok töltését és a Nyugat-Európában változó árú hálózati áram költségét és a legkedvezőbb kombinációval tölti fel a kocsit.
  • Úttörő, de működő kezdeményezés a napelemes tetőcserép. Meglévő házakon igényel némi gondolkodást és áttervezést, mert a hagyományos cserépnél jobban melegszik és intenzívebb szellőzés kell. Új építkezésnél viszont kiváló választás lehet.

A beszélgetés lent hallgatható meg teljes egészében.