Miért fizet a cége 233 Ft/kWh-t az áramért, ha lehetne ingyen is?

Az elektromos energia tavaly ősz óta tartó, kisebb-nagyobb kilengésekkel folyamatos drágulása elsősorban a vállalkozások számára jelent fokozódó terhet. A cégeket semmilyen kormányzati árcsökkentés vagy kedvezmény nem illeti meg, a teljes, piaci árat kénytelenek fizetni az áramért. Ez jelenleg 233 Ft/kWh, ami a gáz drágulásával együtt a sokaknál már nemcsak a jövedelmezőséget, hanem egyenesen a működőképességet fenyegeti.

A napelem gyorsan megtérülő és fenntartható megoldás az áramár problémájára.

Háztartási méretű kiserőművet, azaz maximum 150 kW inverter teljesítményű napelemes rendszert nemcsak magánszemélyek, hanem vállalkozások is telepíthetnek. Ez a lehetőség belterületi ingatlanra és kisfeszültségű (0,4 kV-os) vételezésre érvényes: ezek a rendszerek visszatáplálási lehetőséggel, ráadásnak szaldós elszámolással köthetnek szerződést az áramszolgáltatóval. Ez azt jelenti, hogy évenként egyszeri villanyóra-leolvasás mellett csak a termelés és a fogyasztás különbözetét kell kifizetni. Mivel a rövidebb téli napok gyengébb teljesítményét a nyári csúcs kiegyenlíti, a villanyszámla ideális esetben nulla forint is lehet.

Bár szaldós szerződést csak 2023 végéig lehet kötni jelen állás szerint, az élő megállapodások továbbra is érvényben maradnak. Vagyis hosszú távra tervezhet a megújuló energiával.

A megtérülési idő pedig minden eddiginél rövidebb. Egy maximális méretű, 150 kW-os rendszer déli tájolás mellett 255 000 kWh energiát tud termelni évente, ennek az ára közelíti a hatvanmillió forintot. Ami alig marad el egy ekkora napelemes rendszer beruházási költségétől. Vagyis a jelenlegi árak mellett, további emelkedés nélkül nagyjából másfél év alatt megtérül a befektetés.

Utána pedig a nullás vagy legalábbis sokkal alacsonyabb villanyszámla révén pedig egyenesen hasznot termel.

Tény, hogy a napelemes technológiák ára is emelkedik, ezért nem érdemes várni: minél hamarabb dönt, vállalkozása annál kedvezőbb feltételekkel juthat napelemes rendszerhez. Keresse szaktanácsadónkat ajánlatért!