Mi a teendő, hogy jövőre se legyen magas a villanyszámla?

Egy jól méretezett napelem éves szaldós elszámolás mellett nagyjából képes lenullázni a villanyszámlánkat. Jövőre azonban a tíz évnél régebben telepített rendszerek biztosan kiesnek az éves szaldóból, ezért tulajdonosaik, ha nem váltanak tudatos energiafogyasztásra, akár meglepően nagy összegű számlát is kaphatnak.

Még mindig meglehetősen elterjedt az a tévhit, hogy a napelemek az összes megtermelt áramot betáplálják az elektromos hálózatba, ezért az otthonunk teljes fogyasztását is onnan fedezzük. A valóságban nem így történik. Az inverter mindenekelőtt az éppen bekapcsolt elektromos eszközöket látja el árammal, a hálózatba csak a felesleg kerül.

Éves szaldós elszámolás mellett ennek nem volt jelentősége, hiszen 12 hónap alatt a termelés és a fogyasztás kiegyenlítette egymást. A jövőre érkező havi szaldós vagy bruttó elszámolással azonban elválik egymástól a visszatáplált és a hálózatból fogyasztott áram ára – méghozzá a napelemtulajdonosok számára előnytelen módon.

Vagyis ha önnek tíz évnél régebben telepített rendszere van, akkor jövőre sokkal többet kell majd fizetnie a szolgáltatótól vett áramért, mint amennyit a feleslegéért kap. Így pedig a végső egyenleg mínuszos lesz, a postás pedig elég borsos villanyszámlát hozhat.

Időben gondolkodva azonban ez megelőzhető.

A Nap nem fog árat emelni, a napelemek változatlanul ingyen termelik az energiát. Vagyis akkor járunk a legjobban, ha a lehető legnagyobb hányadát azonnal fel is használjuk – ezt nevezzük önfogyasztásnak. Egy átlagos háztartás esetében ez nagyjából 30-35%, viszont tudatos energiafogyasztással a duplájára emelhető.

Ennek érdekében mielőbb érdemes tisztába kerülni azzal, hogy az egyes elektromos eszközeink melyik napszakban és mennyit fogyasztanak. A következő lépésben pedig a napelemek termelési időszakára kell átütemezni a lehető legtöbbet ezek közül. Egy Smart Meter nevű eszközzel precízen monitorozhatjuk otthonunk áramfogyasztását. A hosszabb időn át gyűjtött fogyasztási adatokat pedig a napelemek termelésével összevetve tudatosabban tervezhetjük az energiafelhasználásunkat.

Ezzel kapcsolatban számításokat és gyakorlati tippeket is megosztunk a következő időszakban, hogy segítsünk ügyfeleinknek alkalmazkodni az új elszámolási módokhoz. Egy lehetséges megoldásról az önfogyasztás maximalizálására például itt írtunk.

Ha ön is napelemtulajdonos és tanácsra lenne szüksége az okosméréssel és elszámolás változásával kapcsolatban, akkor keressen minket bizalommal.