Mennyire zöld a napenergia?

Fenntarthatóság és megújuló energia – ezeket a kifejezéseket gyakran használjuk a napelemekkel kapcsolatban. Az nem kérdés, hogy a napenergia 100%-ban megújuló és emberi lépétékkel kimeríthetetlen energiaforrás. A napelemes energiatermelés pedig az egyik legkörnyezetbarátabb, hiszen nincs szükség hozzá tüzelőanyagra és nem termelődik folyamatosan hulladék sem, mint a fosszilis vagy nukleáris erőműveknél.

Környezeti terhelése ennek ellenére természetesen a napelemes rendszereknek is van. A panelek és az inverterek anyagát elő kell állítani, az eszközöket legyártani, szállítani és éllettartamuk végén hulladékként kezelni, lehetőleg újrahasznosítani. A kérdés, hogy mekkor az a környezetterhelés. Az invertereket gyártó osztrák Fronius a független Fraunhofer Intézettel vizsgáltatta meg a termékei életciklusát, hogy pontos számokat kapjon azok környezetre gyakorolt hatásáról. A fő kérdés egyszerű volt: az inverter gyártása, szállítása, használata és hulladékká válása során kibocsátott szén-dioxid több vagy kevesebb, mintha az adott árammennyiséget a hálózatból várásolnának.

A válasz egyértelmű: a kutatási eredmények szerint a korszerű GEN24 Plus hibrid inverter használatával 1-3,7 év közötti idő alatt „térül meg” az életciklusa során a levegőbe kerülő szén-dioxid mennyiség. Vagyis a környezeti előnyök 26-szor akkorák, mint az inverter gyártásához és működtetéséhez, valamint a hulladék újrafelhasználásához és ártalmatlanításához szükséges energia. Ez többek között annak köszönhető, hogy az inverter nagyon magas, 97%-os hatásfokú, vagyis a napelemek által termelt elektromosság ekkora hányadát tudja továbbadni. Az eszköz emellett könnyen szétszerelhető, egyszerűen javítható, élettartama végén pedig elemei nagyrészt egyszerűen újrahasznosíthatóak. Sőt, az alumínium alkatrészek eleve visszaforgatott alumíniumhulladékból készülnek.

Természetesen az egyik leginnovatívabb gyártónak számító Fronius berendezései a mi kínálatnkban is megtalálhatóak, köztük a maga nemében csúcstechnológiának számító GEN24 is. Amennyiben többet szeretne tudni róla, ezt a cikkünket ajánljuk. Ha pedig saját napelemes rendszerben gondolkodik, ide kattintson!