Megoldás a napelemek miatti feszültségingadozásra

Úgynevezett vonali feszültségszabályozók beépítésével kezeli az E.ON az elektromos hálózatoknak a napelemes többlettermelés miatti problémáit. A technológia elterjedése egy újabb lépés a betáplálási tilalom visszavonása irányába.

Tavaly ősszel a kormány a villamos hálózat kapacitásproblémáira hivatkozva tiltotta meg a november 1-je után engedélyezett napelemes rendszerek számára a visszatáplálást. Bár többször hangoztatott álláspontunk szerint az országos tilalom nem indokolt, egyes napelemekkel sűrűn betelepített transzformátorkörzetekben valós a probléma.

A napos órákban ugyanis a termelés jelentősen megnő és ha a környék ingatlanainak nagy részén vannak napelemek, akkor a környező épületek sem tudják felvenni és elfogyasztani a többletet. Emiatt megemelkedik a feszültség és az inverterek biztonsági okból lekapcsolnak, de így is előfordulhat, hogy az érzékenyebb háztartási elektromos eszközök károsodnak.

Az E.ON a nemrégiben bejelentett, 74 milliárd forint értékű fejlesztési programja részeként innovatív hálózati okos technológiák fejlesztésén is dolgozik. Ezeknek egyik kulcseszköze a vonali feszültségszabályozó (IVR), amit pontosan az ilyen helyzetek megoldására találtak ki. Az eszköz képes a kisfeszültségű hálózaton, jellemzően egy-egy utcában jelentkező problémákat, például a  három fázis valamelyikének a túlterheltségét kezelni. Segítségével megbízhatóbban és biztonságosabban tudnak termelni a napelemes rendszerek.

Eddig 17 ilyen IVR-t telepített a cég a Dunántúlon és Pest megyében – vagyis a napelemekkel legjobban ellátott területeken – további kettő építése pedig folyamatban van.

Ha érdeklik a napelemekkel kapcsolatos érdekességek és szeretne többet tudni a technológiáról és használatáról, kövesse a Világos, mint a Nap! podcast adásait. Ha pedig saját napelemes rendszer telepítésében gondolkodik, ide kattintva kérheti szaktanácsadónk segítségét!