Megéri több napelemet telepíteni, mint ami a fogyasztást fedezi?

A hozzánk forduló érdeklődők gyakori kérése, hogy szeretnék túlméretezni a rendszerüket. Vagyis több napelempanelt feltenni a tetőre annál, mint ami a család éves áramfogyasztásának a fedezéséhez szükséges, majd a megtermelt többlet árát visszaigényelni a szolgáltatótól.

Ez elméletben jelenleg abszolút lehetséges. Az új napelemes rendszerek továbbra is szaldós elszámolással köthetnek szerződést a szolgáltató cégekkel. Így évente egyszer olvassák le az oda-vissza mérő villanyórát és a különbözetet kell elszámolniuk a feleknek. Ha a rendszer többletet termelt, akkor annak az árát vissza lehet kérni.

Csakhogy ezért az energiáért a szolgáltató jelenleg 4,94 forintot fizet kWh-ként. Nemrég megváltozott az energiadíj struktúrája: a fizetendő összeg változatlan maradt ugyan, de jelentősen megnőtt a rendszerhasználati díj és csökkent a tulajdonképpeni áramár. Márpedig a napelemesek csak utóbbit igényelhetik vissza.

Egyébként a változás előtt is csak nagyjából 15 forintot, az akkor érvényes rezsicsökkentett energiaár kevesebb mint felét fizette vissza az áramszolgáltató.

Ilyen árak mellett pedig a többletkapacitás költsége csak extrém hosszú idő alatt térülne meg. Ezért egyértelműen nem éri meg túlméretezni a napelemes rendszereket, nem is javasoljuk egyetlen ügyfelünknek sem.

A fentiek alapján a hamarosan várható bruttó elszámolás feltételei és a negyedévente emelkedő áramár következtében sokkal inkább érdemes a fókuszt a napelemrendszerről történő közvetlen fogyasztásra, azaz az önfogyasztásra irányítani. Mivel amit a napelemrendszerről közvetlenül fogyasztunk, nem kerül pénzünkbe. Tehát a hálózatról való fogyasztás minimalizálása a valódi cél, nem pedig a minél több energia hálózatra visszatáplálása! Az önfogyasztás mértékének növeléséről itt olvashat bővebben.