Még több napelem jöhet – fejlesztik a villamosenergia-rendszert

Az elmúlt években robbanásszerűen megnőtt Magyarországon a magánszemélyek tulajdonában lévő napelemes rendszerek száma. A 100%-os állami támogatást kínáló pályázat rövidesen várható eredményhirdetése után pedig tavasszal újabb telepítési hullámra lehet felkészülni. Mindez komoly kihívás az országos villamosenergia-rendszer számára.

A hálózatot eredetileg úgy tervezték, hogy a bemeneti oldalon mindössze néhány nagy szereplő, vagyis az erőművek vannak. Ehhez képest manapság már több tízezer háztartás rendelkezik napelemes rendszerekkel, amelyek a fel nem használt áramfelesleget ugyancsak az országos hálózatba töltik vissza. Ennek a dekoncentrált energiatermelésnek az időjárásfüggő ingadozásait le kell tudnia kezelni a rendszernek. Ezért a lakossági napelemes pályázattal párhuzamosan az áramszolgáltatók is támogatást kapnak az elosztóhálózat fejlesztésére.

Összesen több mint 100 milliárd forint áll a hat regionális áramszolgáltató rendelkezésére. A támogatható tevékenységek között hálózatbővítés, meglévő hálózat kapacitásbővítése, alállomások létesítése, bővítése és korszerűsítése, valamint további, az ellátásbiztonságot növelő beruházások szerepelnek. A cél, hogy további napelemtulajdonosok ezrei is problémamentesen kapcsolódni tudjanak az elektromos hálózatra, hiszen a zöld energiaforrások terjesztése valamennyiünk közös érdeke.

Ha ön is szeretne saját napelemes rendszert otthonára, kérjen ajánlatot ide kattintva.