Magyar fejlesztés növelheti a napelemek hatásfokát

A jelenleg használt, szilíciumalapú napelempanelek hatásfoka nagyjából 15% körül alakul. Vagyis a rájuk érkező napfényből az energia ekkora hányadát képesek kivonni. Egy magyar kutatócsoport nemrég publikált tanulmányában azonban bemutatott egy olyan anyagcsaládot, amellyel laborkörülmények között 30%-ra sikerült feltornászni ezt a mutatót.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a svájci Lausanne egyetemének együttműködésével zajló kutatási programban olyan félvezetőket keresek a magyar szakemberek, amelyekben a beérkező fotonok hatására több elektronlyuk-pár keletkezik. Leegyszerűsítve: amelyek több elektromos áramot képesek termelni.

Az általuk vizsgált metilammónium-ólom-halid-perovszkitek jellemzően könnyen és viszonylag olcsón előállíthatóak. Bár egyelőre csak laborvizsgálatokról van szó, az ígéretes eredmények megnyitják az utat a gyakorlatibb kísérletezések felé. Siker esetén kevesebb és kisebb területű napelempanellel termelhetünk meg ugyanannyi energiát, ami új távlatokat nyit a napelemes rendszereknek.

Sci-fiből valósággá válhat például a napelemes autó, amely megfelelő körülmények között képes önmagát feltölteni.