Kötelező napelem minden új családi házra?

Németországban kétségkívül forradalmi javaslat kerülhet a döntéshozók asztalára a közeljövőben. A Die Welt című napilap értesülései szerint jövő januártól már csak olyan családi házakat lehetne átadni, amelyekhez egyúttal napelemes rendszert is építettek a tulajdonosok.

Sőt, az elképzelés még ennél is messzebb megy. Azokra az ingatlanokra is kötelező lenne napelemeket szerelni, amelyeknek a felújítása vagy átépítése során hozzányúlnak a tetőszerkezethez.

Mindez egy nagyobb perspektívájú klímavédelmi intézkedéscsomag része, amelynek legfontosabb célja a lakóépületek energiafogyasztásának drasztikus csökkentése. A tervet az ingatlantulajdonosok és az építőipar képviselői is bírálják. Véleményük szerint jelentősen megdrágulna az építkezés és a házfelújítás.

Magyarországon hasonló elképzelés egyelőre nincsen napirenden. A kormányzat azonban itthon is össztönzi a napelemes rendszerek telepítését. 2030 végére a kitűzött cél, hogy legalább 200 ezer háztartás rendelkezzen napenergiát hasznosító háztartási méretű kiserőművel. Jelenleg 72 ezer otthonon találunk napelemeket, a növekedés üteme pedig impozáns. Így a kitűzött cél várhatóan a határidő előtt teljesülni fog.

Ha ön sem akar kimaradni a napenergia szemünk előtt zajló forradalmából, akkor kattintson ide és számolja ki kalkulátorunkkal, mennyit takaríthatnak meg egy napelemes rendszerrel!

napelem napelempanel napelemes rendszer tető szerelés telepítés