Körlámpa – autós blog és podcast, ezúttal a napelemekről

A Körlámpa – autós blog és podcast elsősorban járművekkel foglalkozik, azonban “Körlámpa off” névre hallgató adásukban eltérő témákat is érintenek. Így kapott lehetőséget, Ragoncza Ádám, az Energiatakarék szakértője, hogy vendégszereplőként nyilatkozhasson a napelemekről és azok érdekességeiről, a napelempiac helyzetéről és néhány, a napelemtulajdonosok számára hasznos tudnivalóról.

A kétrészes adás elérhető Spotifyon, Apple podcastson és további érdekességekért kövessék őket Facebook és Instagram felületeiken. A cikkben összefoglaltunk néhány gondolatot a beszélgetésből.

Jelenleg a napelemekre az éves szaldós elszámolás érvényes, amely szerint évente egyszer olvassák le a villanyórát. Az eszköz azt méri, hogy mennyi villamos energiát használtunk a hálózatról és hogy mennyit tápláltunk ki a hálózatra. Ennek a kettőnek a különbségét kell kifizetnünk az áramszolgáltató felé, többlettermelés esetén pedig a szolgáltató fizeti ki nekünk a villamosenergia díját. Az ilyen jellegű szaldós szerződéseket 2023. december 1-ig lehet megkötni. 2024. január 1-től bruttó elszámolásra lesz már csak lehetőség. A szaldó esetében ugyanazon az áron adtuk el a villamos energiát a szolgáltatónak, mint ahogy ő adta nekünk, a bruttó elszámolásban az értékesített és a hálózatból vételezett energiának más lesz a díja. Ezeket az árakat ma még nem ismerjük. Tavaly jelent meg egy kormányrendelet, ami bevezette azt is, hogy a jelenlegi éves szaldó átalakulhat havi szaldóvá, tehát havonta kell elszámolni a villamosenergia-szolgáltatóval, emellett azt is megfogalmazták, hogy a szaldós elszámolási rendszer a beüzemelés évétől 10 évig maradhat hatályban. Aki most köt szerződést, neki 10 éve van szaldóban maradni, de hogy éves vagy havi szaldó lesz a jövő évtől, az még nem tisztázott.

A napelemes beruházás az árajánlatadással indul. Feltérképezzük, hogy mennyi az ügyfél éves villamosenergia-fogyasztása, milyen modellben él: mennyit tartózkodik otthon, mennyien élnek a házban. Fontos tudni, hogy pontosan hol található a ház, milyen a tető tájolása, merre néznek a szabad tetőfelületek, amelyekre napelemet érdemes telepíteni és ez a tető milyen fedésű, mert a tartószerkezet is befolyásolhatja a költségeket. Továbbá tudnunk kell, hogy a villanyóra megfelelő teljesítményű-e, elbír-e egy napelemes rendszert. Ezek alapján már ki tudjuk számolni, hogy mennyi napelempanel szükséges és az eszköz mennyi energiát tud termelni. Ezt éves és havi bontásban is megadjuk, valamint azt is bemutatjuk, hogy mennyi lesz a várható önfogyasztás, vagyis a napelemekről közvetlenül a házban elhasznált energia, amit nem a hálózatról kell vételeznie.

Nem lehet pontosan megmondani, hogy mennyi lesz a panelek élettartama, de a gyártók garanciát vállalnak rá, hogy a napelem 30 év múlva is az eredeti teljesítmény 80-85%-át tudja biztosítani.  Az invertereknek 10 év a jótállása, tapasztalataink szerint vannak olyan készülékek, amik ennél hosszabb ideje tökéletesen működnek, ráadásul könnyen javíthatóak is. A rendszer mellé vásárolható akkumulátor is, amely a szaldós elszámolásnál nem biztos, hogy megéri. A várható bruttó elszámolás esetében is, valószínűleg jobban járunk, ha az önfogyasztást optimalizáljuk, és nem feltétlenül az akkumulátor az elsődleges megoldás.

A beszélgetés során gondoltak azokra is, akik nem családi házban élnek mégis szeretnének napelemeket. Fontos kérdés, hogy a társasházak is telepíthetnek-e napelemet? Erre az a megfelelő válasz, hogy egy napelemes rendszer egy villanyórára táplálhat rá, emiatt például egy 62 lakásos házban 62 napelemes rendszernek kellene a tetőn lennie 62 inverterrel, ami fizikailag kivitelezhetetlen, mert nem fér el. A társasházaknak az lenne az optimális, ha például a lépcsőházak mérőórájához csatlakoztatnának napelemet és arról üzemeltethetnék a liftet, ezáltal csökkenhetne a közös költségük. Természetesen ahogyan a családi házakra, úgy a társasházakra sem lehet engedélyeztetés és bejelentés nélkül telepíteni napelemet.

Kérjen ajánlatot most az Energiatakarék csapatától a weboldalon keresztül és kövesse podcast adásainkat, ahol további napelemekkel kapcsolatos hasznos információkat és érdekességeket osztunk meg.