Jövő év végéig tarthat a visszatáplálási tilalom

A legfrissebb hírek szerint legkésőbb jövő év végig meg kell szüntetnie a kormánynak az újonnan létesített napelemes rendszerek hálózati betáplálásra vonatkozó tilalmát. Méghozzá egy uniós előírással összefüggésben: az újbóli engedélyezés a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) forrásaihoz való hozzáférés egyik feltétele.

Csak emlékeztetőül: a kormány tavaly októberben rendelte el, hogy azok a napelem-tulajdonosok, akik 2022. november 1-je után adták be a rendszer létesítésére irányuló kérelmüket, meghatározatlan ideig a megtermelt, de fel nem használt áramfeleslegüket nem táplálhatják vissza az áramszolgáltató hálózatába. A rendelkezés a meglévő rendszerekre és a határidő előtt elindított engedélyeztetési folyamatokra nem vonatkozott. A döntés technikai hátteréről itt írtunk bővebben.

Bár a kormány eredetileg nem szabott a rendelkezéshez határidőt, szakértőink már ősszel úgy számoltak, hogy egy-két évnél tovább nem állhat fenn a tilalom. Ezt erősítették meg a legújabb információk. A korlátozást 2024 végéig legkésőbb ki kell vezetni, ennél azonban jóval hamarabb, idén március 31-ig lépnie kell valami konkrétat a kormánynak.

A várakozások szerint ez a lépés lehet a napelemstop megszüntetésének menetrendje és az utána következő időszakban érvényes szabályok bejelentése. De azt sem tartjuk kizártnak, hogy a maximális határidő előtt engedélyezik a visszatáplálást az ország egyes részeiben. Ahol ugyanis a napelemek sűrűsége nem haladja meg a kritikus szintet, a visszatáplálás sem okoz problémát az elektromos hálózatok számára. Vagyis minden további nélkül lehetne engedélyezni új napelemes rendszerek csatlakozását.

Igény lenne rá, hiszen a napelemek a változó szabályozás mellett is a legjobb megoldást jelentik az energiaköltségek hosszú távú stabilizálására. Egyszeri beruházással évtizedeken keresztül fixen termelnek, a saját áramunkat pedig tetszés szerint felhasználhatjuk, eltárolhatjuk, vagy ha éppen az a gazdaságos megoldás, eladhatjuk a szolgáltatónak.