Itt a válasz, meddig lehet szaldós elszámolásban maradni

Megvan a válasz a napelem-tulajdonosokat évek óta foglalkoztató kérdésre, vagyis hogy meddig lesznek érvényben a szaldós elszámolásra kötött szerződések.

Mint azt sokan tudják, a jelenlegi szabályok szerint az áramszolgáltató az energia lakossági árát fizeti a hálózatba visszatáplált áramfeleslegért. Vagyis a napközbeni többletet ugyanolyan áron tudjuk eladni, mint amennyiért sötétedés után vesszük az áramot, amikor nem termelnek a napelemek. A szaldós elszámolásról ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Azt már régóta tudjuk, hogy szaldós szerződéseket 2023. december 31-éig lehet csak kötni. Viszont az addig aláírt megállapodások továbbra is érvényben maradnak.

Most már azt is tudjuk, hogy meddig: a Magyar Közlönyben megjelent, 13/2022. (XI. 18.) MEKH rendelet értelmében az üzembe helyezést követő 10. év végéig, de legalább a 2024-es éves elszámolásig. Vagyis akik 2014 előtt telepítették a napelemes rendszerüket, ők 2024-től már bruttó elszámolás szerint lesznek kénytelenek szerződni az áramszolgáltatóval. Legtovább azok maradnak szaldó elszámolásban, akik jövőre engedélyeztetik a napelemeiket: ők akár 2033 december 31-ig maradhatnak a szaldós szerződésükben.

A szaldó utáni korszak kulcskérdései a bruttó elszámolás részletszabályai lesznek. Ezeket egyelőre nem ismerjük. Sem a megtermelt energia átvételi árát, sem a rendszerhasználati díjak mértékét nem határozták meg. A jelenleg hatályos szabályozás azonban úgy is értelmezhető, hogy a rendszerhasználati díjat a vételezett és a visszatáplált energia után is meg kellene fizetni. Ebben a témában még egészen biztosan lesznek fejlemények, amelyekről természetesen tájékoztatjuk majd ügyfeleinket.

Ha szeretné kihasználni a szaldó előnyeit és saját napelemes rendszert telepíteni, ide kattintson!