Kisokos a szaldós elszámolásról

A június végén megjelent, 377/2021. (VI. 30.) kormányrendelet (pdf) értelmében a jövőben is szerződhetnek szaldós elszámolásra az áramszolgáltatóval azok a napelemtulajdonosok, akik otthonfelújítási támogatást vesznek igénybe a beruházáshoz. Ennek apropóján összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a szaldós megoldással kapcsolatban.

Mit jelent az elszámolási mód?

Egy napelemes rendszer nem egyenletesen termeli az energiát: a déli napos órákban csúcson pörög a teljesítménye, éjszaka pedig gyakorlatilag nullára esik vissza. Ugyancsak ingadozik a háztartások fogyasztása – általában reggel és este van szükség a legtöbb áramra.

Mivel a termelés és a fogyasztás hullámzásai általában nem esnek egybe, ezért a napelemeink időnként többletet termelnek, amit normál, vagyis nem hibridüzemű rendszerek esetén feltöltenek az elektromos hálózatba. Amikor pedig a napelemek termelése nem fedezi az aktuális fogyasztást, ugyancsak az elektromos hálózatból tudunk plusz áramot vételezni. Lényegében egy óriási akkumulátorként használjuk ilyenkor a villamosenergia-rendszert.

Az elszámolási mód azt határozza meg, hogy az áramszolgáltató mennyit fizet nekünk ezért a többletért, illetve mi mennyit fizetünk a hálózatból érkező áramért.

Szaldós elszámolás

A szaldós elszámolás során az áramszolgáltató évente egyszer olvassa le az oda-vissza mérő villanyóránkat. Az elszámoló számlán feltünteti az éves termelést és a fogyasztást, s mindössze ennek különbözetét kell megfizetni – ha van ilyen.

A kulcs, hogy az éves fogyasztásunk mértékéig az áram vételi és eladási ára ennél az elszámolási módnál megegyezik (jelenleg 37,56 Ft/kWh).

Egy konkrét példán bemutatva: ha a napelemes rendszerünk évi 3100 kWh-t termel, a mi fogyasztásunk pedig 3200 kWh volt, akkor így néz ki az elszámolás:

  • Fogyasztás ára 3200 x 37,56 Ft = 120 192 Ft –> ennyit fizetnénk napelem nélkül.
  • Az általunk megtermelt áramért kapott pénz: 3100 x 37,56 Ft = 116 436 Ft.
  • A különbözet, vagyis az éves villanyszámlánk 3756 Ft

Ha többletet termelünk, akkor kissé máshogy néz ki a matematika. Vegyünk egy olyan családi házat, amely 3100 kW-h termel évente napelemekkel, de csak 3000-et fogyaszt.

  • A fogyasztás ára ebben az esetben 3000 x 37,56 Ft = 112 680 Ft.
  • A megtermelt energiát az elfogyasztott 3000 kWh-ig azonos áron veszi meg tőlünk a szolgáltató, vagyis 3000 kWh-t összesen 112 680 forintért.
  • A villanyszámlánk tehát nulla forint lesz, ráadásul van 100 kWh többletünk. Ezért azonban már kevesebb pénzt kapunk: a szolgáltató csak az áram árát adja vissza, a rendszerhasználati és egyéb díjakat nem. Így 15,13 Ft/kWh tarifa mellett 1513 forintot igényelhetünk vissza.

Előnyök

A szaldós elszámolás legfontosabb előnye az éves leolvasás. Így a nyári többlettermelés kiegyenlíti a téli többletfogyasztást, egy megfelelően méretezett rendszerrel pedig lenullázható a villanyszámla. Ez nagyon kedvező megtérülési időt jelent.

További javítható a megtérülési mutató a napelemes beruházáshoz igénybe vett, maximum 3 millió forintos állami otthonfelújítási támogatással.

Meddig él a lehetőség?

Az európai uniós jogszabályokkal összhangban 2023. december 31-ig megkötött hálózathasználati szerződéseknél választható a szaldós elszámolás.

Amit biztosan tudunk, hogy 2022. december 31-ig otthonfelújítási támogatás is igényelhető az újonnan telepített rendszerekre. A jelenlegi jogszabályok szerint ekkor megszűnik maga a támogatás. A várakozások szerint akár meghosszabbítják akár egy másik állami szubvenció váltja fel, a szaldós elszámolás ugyanúgy elérhető marad.

A határidő előtt megkötött szaldós szerződések természetesen érvényben maradnak 2024-től is.

Fontos tudni viszont, hogy ha az inverter cseréjére van szükség akár meghibásodás, akár teljesítmény-bővítés miatt, akkor újra kell szerződni az áramszolgáltatóval. Így ha a cserére már 2024-ben kerül sor, akkor az érintett tulajdonos ki fog esni a szaldós elszámolásból. Ezért érdemes az inverterrel hosszú távra tervezni és eleve a jövőben várható áramfogyasztáshoz méretezni a rendszert. Ehhez az Energiatakarék kalkulátora nyújt segítséget.