Hogyan változott meg az elszámolás? Mutatjuk a gyakorlatban!

A Világos, mint a Nap! legfrissebb adásában egy gyakorlati példán mutatjuk be, az elszámolási módok változása hogyan a hat a meglévő napelemes rendszerek tulajdonosaira. Ügyvezetőnk és szakértőnk Ragoncza Ádám a saját otthonának részletes elemzését vesszük végig.

Ez egy téglából épült, négytagú családnak otthont adó ház, amelynek építésekor szempont volt, hogy a lehető legtöbb dolog elektromos árammal működjön és ezt az áramot egy 17 kW-os napelemes rendszer állítja elő. Elektromos a fűtés, a konyhai tűzhely és főzőlap, villanybojler adja a melegvizet, az autó plug-in hibrid otthoni töltéssel, klíma helyett viszont árnyékoló zsaluziák tartják hűvösen nyáron. Az épület éves energiadíja mindezekkel együtt eddig 6000 forint volt, hiszen a rendszert a szaldós elszámoláshoz igazítva méretezték: nagyságrendileg pont annyit termel, amennyi az éves fogyasztás.

A napelemszektort érintő változások emiatt Ádámank is feladták a leckét, már jó ideje azon dolgozik, mit és hogyan alakítson át a fogyasztáson, vagyis akár a napi rutinon.

A teljes beszélgetést további érdekességekkel keressék a szokásos csatornáinkon. Az adást ezúttal is a Brocasterz Podcast stúdió közreműködésével készítettük. Ne felejtesenek el feliratkozni sem, hogy ne maradjanak le a csütörtökönként jelentkező, új epizódokról.